Kulakta kaşıntı hissi ve buna zaman zaman eklenen ağrılar birçok insanı rahatsız eden şikayetler.Buna bağlı kbb poliklinikleri çokca hasta tarafından yoğunlaştırılmakta.Bu gereksiz yoğunluğu azaltma adına birkaç noktayı vurgulamakta fayda var.
Esasen kulakta kaşıntısı olan olguların çoğu kulaklarına yabancı cisim sokarak kaşıyan olgular.Bu işlem yani kulağı karıştırmanız rahatsız olduğunuz kaşıntı hissini o anda rahatlatacak ama sonrasında daha fazla kaşıntı ile sizi rahatsız edecektir.Yani giderek artan bir kaşıntı hissi oluşacaktır.Bu noktada bu hastaların çoğunun önemli bir hastalığı olmadığını vurgulamak gerekir.

Kulaktaki bu kaşıntı hissinin nedeni hastanın kulağını kaşımasına bağlı dış kulak yolunda egzema gelişmesidir..Daha da ilerlediği durumda kulak mantarı oluşacaktır. Kulak mantarı mutlaka kbb uzmanınca tedavi edilmesi gereken önemli bir hastalıktır.
Mantar ve egzema dışında aşırı baharatlı beslenme alışkanlığı başka sistemik hastalıklar ve kronik orta kulak iltihabı da kaşıntı oluşturabilir.
Ancak özetle şunu vurgulamakta fayda var; kulağınızı karıştırma alışkanlığını bırakırsanız büyük ölçüde bu rahatlamanızı sağlar..Buna rağmen devam eden kaşıntı varsa bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanızda fayda var.