ABD ordusu, Kuzey Dakota eyaletindeki petrol boru hattı inşaatında yerliler ve çevreciler lehine karar vererek, boru hattının ordu kontrolündeki Oahe Gölü çevresinden geçirilmesine izin vermeyeceğini açıkladı.
Nisan ayından bu yana geniş çaplı protestoyla karşılaşan petrol boru hattı projesine alternatif güzergâh aranacağı belirtildi.
Standing Rock Sioux (Duran Kaya) kabilesi ve çevreciler, doğal koruma alanından ve su kaynaklarından geçeceği gerekçesiyle projeye karşı çıkıyordu. Missouri Nehri çevresindeki boru hattının güzergâhında, yerli Amerikan kabilelerinin ibadet ve antik mezar alanları da bulunuyordu.
Protestocular projeye kutsal topraklarına hakaret olacağı, çevreye ve su kaynaklarına zarar vereceği için karşı çıkıyorlardı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Standing Rock kabilesi kararı büyük memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
Obama yönetimi, federal yetkililerin iznine tabi olan bölgeyle ilgili kararını, kabileye danışmak üzere iki kez ertelemişti. Yaklaşık 1.900 km uzunluğundaki ve 3.8 milyar dolarlık boru hattı projesinin, göl bölgesi hariç büyük bölümü tamamlanmıştı.
Reuters’ın görüş aldığı ABD’li siyasi uzmanlar ise, 20 Ocak’ta başkanlığı devralacak olan Donald Trump’ın bu kararı iptal edebileceğine dikkat çekiyor. Kasım ayındaki başkanlık seçiminin galibi iş adamı Donald Trump, projeyi desteklediğini açıklamıştı. Trump’ın proje inşaatını yürüten Energy Transfer Partners ve boru hattının dörtte birinin sahibi olan Phillips 66 şirketlerinde hisseleri bulunuyor.
Kuzey Dakota Valisi Jack Dalrymple ise ordunun kararının “ciddi bir hata” olduğunu belirtti. Kuzey Dakota'nın ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi temsilcisi Kevin Cramer da karara “ABD altyapısı için korkunç bir işaret” yorumunu yaptı.