Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Like Tree6Beğeniler
  • 4 Post By Farkedmez
  • 2 Post By Hesna
Seçenekler
Seçenekler
Stil
Farkedmez - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
13 Nisan 2016
Bulunduğu yer
Tel'aran'rhiod
Mesajlar
20.014
Seslenildi
1781 Mesaj
Etiketlendi
96 Konu

Standart İstanbul Efsaneleri

27 Ocak 2017
1

İstanbul Efsaneleri

Tarihi çok eskilere dayanan, Dünya tarihinde çok önemli roller oynamış İstanbul’un elbette hakkında anlatılmış birçok İstanbul efsanesi bulunmakta. Biz de İstanbul hakkındaki efsaneler arasından ufak bir derleme yaptık.



İstanbul’un Kuruluşu Efsanesi

Efsaneye göre Koressa’nın oğlu Yunanistan’ın Megara kentinden genç Byzas yandaşlarıyla birlikte bölgedeki baskılardan kurtulmak yeni bir kent kurmak ve özgürlüğünü ilan etmek için yola çıkar.

Delfoi kentindeki herşey bilen bir kahine şehri nereye kuracağını danışır. Kahin “Kentini kuracağın yer körler ülkesinin tam karşısında olacak.” kehanetinde bulunur. Byzas yola çıkar, ama tüm çabasına rağman körler ülkesi diye bir yer bulamaz.

Sonunda mola verdikleri bir deniz kıyısında karşı sahile bakar ve düşünür: “Bu insanlar kör mü burası varken orada oturulur mu?” Kahinin sözleri aklına gelir ve şehri bulunduğu yerde kuramya karar verir. Karşı kıyıda yer alan şehir “Khalkedonia” yani bugünkü Kadıköy’dür

Temelleri Sarayburnu sırtlarında atılan kente kurucusunun adı olan Byzas’tan dolayı “Byzas’ın kenti” anlamında “Byzantion” denmiştir.


İstanbul’un Altındaki Tüneller

Efsaneye göre İstanbul şehrinin altının birbirlerine bağlı tünellerle kaplı olduğu, bu dehlizlere Yerebatan Sarayı’daki gizli bir bölmeden erişilebildiği ve Marmara Denizi’nin altından da devam eden bu tünellerin Kınalıada’ya kadar uzandığına inanılıyor.

Tünellerin Kapalıçarşı’nın da altında geçtiğine inanılan efsaneye göre, çarşının gizli tutulan bir yerinden de bu dehlizlere girmek mümkün. Geçidinn bulunduğu bölgede yemek takımı üzerinde çalışan gümüş kaplama atölyelerinin bulunduğu, çalışanlara ise işe başladıkları gün söz konusu dehlizlerden kimseye bahsetmemeleri için Kuran-ı Kerim’e el bastırıldığı iddia ediliyor.

Kız Kulesi Efsanesi

Efsaneye göre kralın birine kahinler tarafından çok sevdiği kızı onsekiz yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Herşeyden çok sevdiğini kızını korumak isteyen kral bunun üzerine denizin ortasındaki kuleyi onararak kızını buraya yerleştirir. Kızından uzak olmak onu üzer ama kızının güvenliği için buna katlanır.

Ama kız onsekiz yaşına girdiğinde kehanet gerçek olur ve kuleye gönderilen yiyeceklerin arasındaki üzüm sepetinden çıkan bir yılan prensesi zehirler ve ölümüne sebep olur.

Süleymaniye Camii Efsanesi

Mimar Sinan, Süleymaniye Külliyesi’nin temelini attıktan sonra, temelin oturması ve sağlamlaşması için tüm inşaat çalışmalarını durdurmuş ve bir yıl kadar beklemiştir. İnşaatın durduğu haberini alan ve Safevi şahı Tahmasb, kendine rakip gördüğü Kanuni Sultan Süleyman’ı utandırmak istemiş ve padişaha inşaat tamamlanabilsin diye bir sandık dolusu hazine göndermiştir.

Ancak efsaneye göre, şahın bu yaptığına çok sinirlenen Sultan Süleyman, Mimar Sinan’a gereğinin yapılmasını buyurmuş ve Mimar Sinan’da gönderilen bu hazineyi, Safevi elçisinin gözü önünde, bir toz haline getirterek Süleymaniye’nin inşaat harcına katmış.

Ayasofya Efsanesi

İnşası sırasında kubbesine kadar tamamlanan Ayasofya’nın kubbesinin yerleştirilmesi sırasında ayrılan paranın bitmesi üzerine imparator Iustinianos’un yanına gelen bir genç adamın, imparatordan verebildiği kadar katır vermesini istediği anlatılan efsane, şöyle devam ediyor:

“Genç adamın, bu katırları altınla yükleyip kendisine getireceğini söylemesi üzerine imparator buna inanmaz. Ertesi gün tekrar gelen genç, imparatora neden katırları vermediğini sorar. Bunun üzerine Iustinianos, Şu delikanlının istediği katırları verelim, bakalım ne olacak’ der.

Katırları alan genç, şehir dışına çıkarak oradaki gizli bir sarayın hazinesinden aldığı altınları katırlara yükleyerek imparatora getirir. Ama imparatorun bu olayı anlatması üzerine tılsım bozulur ve bir melek olan genç ve altınlar yok olur.”

Jön TüRk, Hesna, Nutella ve 1 kişi daha, bunu beğendiler.
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
11 Eylül 2015
Yaş
37
Mesajlar
9.036
Seslenildi
696 Mesaj
Etiketlendi
106 Konu
Standart Cevap: İstanbul Efsaneleri
27 Ocak 2017
2
Galata Kulesi Efsaneleri

Galata Kulesi efsaneleri arasında öne çıkan 2 hikaye vardır: Evlilik ve Kız Kulesi ile ilgili olan efsaneler.

Prof. Dr. İlber Ortaylı yakın zamanda, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçması olayının yalnızca bir efsaneden ibaret olduğunu açıkladı. Bugüne dek doğru olduğunu sandığımız bir bilgi hakkında gerçekten iddialı bir beyanat fakat bunu dile getiren İlber Hoca olduğu için yabana da atamıyoruz.

En Eski Galata Kulesi Efsanesi

Galata Kulesi efsaneleri arasında yer alan belki de en ilginç efsane, en eski olanıdır. Bu efsaneye göre Romalılar şuna inanıyorlarmış: Eğer bir kadın ve erkek, Galata Kulesi’ne ilk kez birlikte çıkarlarsa, onlar mutlaka evlenirler… Ama çiftlerden biri daha önce kuleye çıktıysa (başkasıyla ya da tek başına fark etmez), bu tılsım bozulurmuş.

Galata Kulesi’nin Efsane Aşkı

Bu efsane ise daha masalımsı bir hikayedir. Buna göre Galata Kulesi ve Kız Kulesi birbirlerine aşıktırlar. Ama aradaki amansız boğaz nedeniyle kavuşmaları da imkansızdır. Günden güne özlemleri daha artmaktadır. Derken günlerden bir gün, Hezarfen Ahmet Çelebi tırmanır kuleye, Avrupa’dan Anadolu yakasına uçmak üzere. Galata Kulesi’nin ısrarlarına dayanmayarak, kulenin yüzyıllardır biriktirdiği mektupları da yanına alarak kanatlanır ve onları Salacak sahiline yaklaşırken Kız Kulesi’ne bırakır. Rüzgarla savrulan mektuplar dalgaların da yardımıyla Kız Kulesi’ne ulaşır. Aşkının karşılıksız olmadığını anlayan Kız Kulesi, mektuplardan sonra daha güzelleşir. Bu sayede Galata Kulesi de sevgisinin tek taraflı olmadığını anlar. İkilinin birbirlerine karşı hissettikleri bu duygular, onların karşılıklı olarak yüzyıllara meydan okumalarını sağlar…

tarihiistanbul
Nutella ve mak res bunu beğendiler.
youtu.be/OD3F7J2PeYU
Nutella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Üyelik tarihi
19 Kasım 2016
Mesajlar
36.461
Seslenildi
2279 Mesaj
Etiketlendi
107 Konu
Ruh Hali
Sekercik
Standart Cevap: İstanbul Efsaneleri
27 Ocak 2017
3
Her seferinde denk geldikçe okumadan geçemiyorum.. Çok güzeller.
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj