Artık yolda bir otomobil gördüğümüzde bırakın markasını modeline kadar sayabiliyoruz. Peki, hepimizin artık ezbere bildiği bu markalar ne gibi bir geçmişe sahip? Nereden geliyor bu markaların adları?
İnsanoğlunun şüphesiz en büyük icatlarından birisi otomobillerdir. Ve sürekli olarak gelişim gösteren teknolojinin en etkili şekilde yansıdığı sektörlerden biri de otomotiv sektörüdür.

Otomotiv sektörü de -teknolojinin sayesinde- sürekli olarak gelişim içinde ve bu gelişim, pazarın gün geçtikçe büyümesini sağlamakta. Hal böyle olunca da onlarca firma kıyasıya bir yarış içerisine giriyor.

Yani şu an ''aklınıza gelen otomobil markalarını sayın'' desem neredeyse 50'ye yakın otomobil markası sayabilecek olanlarınız vardır. Peki, bu hepimizin azını, çoğunu bildiğ otomobil markalarının isimleri nereden geliyor? Bu dev şirketler, hiçbir anlam veremediğimiz bu isimleri nasıl bulmuşlar? Gelin hep birlikte bir göz atalım:



Alfa Romeo

1910 yılında kurulan şirket ilk olarak Anonima Lombarda Fabbrica Automobili yani İsimsiz Lombardiya Otomobil Fabrikası'nın kısaltımı olan A.L.F.A. adını kullanmış. Ardından şirkete Nicola Romero'nun ortak olması, isim değişikliğini de beraberinde getirmiş ve şirket bugünkü adı olan Alfa Romeo'yu kullanmaya başlamış.


Lexus

Japon devi Toyota'nın lüks sınıf otomobil üretici markası olan Lexus'a adını veren kelime, Latince'de aynı zamanda ''kanun'' anlamına gelmektedir ve aracın ismi de bu kelimeden gelir.


SEAT

Volkswagen Group bünyesinde bulunan SEAT, adını İspanyolca'daki ''Sociedad Española de Automóviles de Turismo''dan alır ki bu, ''İspanyol Seyahat Amaçlı Otomobil Derneği'' tarzı bir anlam taşımaktadır.


SAAB

SAAB aslında İsveç'in en köklü uçak şirketlerinden biridir. Zaten adının geldiği ''Svenska Aeroplan Aktiebolaget'' tabiri de İsveç Uçak Şirketi demektir.


Mercedes-Benz

Mercedes-Benz isminin hikayesi listenin en ilginç olanlarından. Ünlü Alman markası, Benz & Cie ile Daimler Motoren Gesellschaft'ın birleşmesi sonucu kuruldu. İsimdeki Benz kısmı da Benz & Cie'den gelmekte. ''Mercedes'' kısmının hikayesi ise oldukça ilginç. Daimler Motoren'in kurucusu ve sahibi olan Gottlieb Daimler, Avusturylı Nice Başkonsolosu, işadamı ve aynı zamanda Daimler'in araçlarının hayranı olan Emil Jellinek'e bir otomobil satar. Jellinek de bu otomobil ile Fransa'da yarışlara katılmaya başlar ve herkesin dikkatini çeker. Daimler'in o dönem elde ettiği başarının mimari olan ve markanın tanınarak üne kavuşmasını sağlayan Jellinek, yarışlara katıldığı aracına ölen kızı Mercedes'in ismini koymuştur. Jellinek sayesinde ciddi bir başarı elde eden Daimler de o dönem en fazla satan araç modeline Mercedes adını verir. İki şirket birleşince Daimler bu isimden vazgeçmez ve Mercedes-Benz doğar.


BMW

Eee listede Mercedes olur da BMW olmaz mı? Ancak BMW'nin ismi öyle Mercedes'inki gibi bir hikayeye sahip değil. Almanya'nın Bavyera bölgesinde kurulan bir fabrikadan çıkan BMW, adını da bu fabrikadan almıştır. Bayerische Motor Werke yani Bavyera Motor Fabrikası.


Dacia

Dacia firmasının ismi de güzel bir geçmişe sahip. Romanya markası olan Dacia, adını eski çağlarda Romanya'nın da dahil olduğu coğrafi bölgede bulunan Dacian Kingdom'dan (Dacia Krallığı) almaktadır. Türk bir firmanın aracına Göktürk ismi vermesi gibi bir durum söz konusu yani.


Mazda

Mazda'nın ismi de oldukça enteresan bir yerden gelmekte. Mazda kelimesi, eski tarihlerde tek tanrılı dinlerden biri olan Zerdüştlük'ten gelmektedir. Pers İmparatorluğunun da ana dini olan Zerdüşt inancına göre, beden öldükten sonra dirilip tanrının huzuruna çıkacaktır. Ve bu tanrının ismi Ahura Mazda'dır. Şirket de adını buradan almıştır (amblem de zaten Ahura Mazda'nın sembolüne benzer).


Mitsubishi

Japon şirketin ismi ve sahip olduğu amblem, tam anlamıyla Japon kültürünün izlerini taşımaktadır. Eski Japon savaşçıları samurayların amblemine sahip olan Mitsubishi, adını da bu amblemden alır. ''Mitsu'' üç, ''bishi'' ise elmas anlamına gelir.


Volkswagen

Sanıyoruz listede adının anlamı en meşhur olan Volkswagen. Nazi dönemi Almanyasının lideri olan Adolf Hitler tarafından Alman Otomotiv Birliği'ne kurdurulan Volkwagen'in kelime anlamı Almanca'da ''halk arabası'' demektir.


FIAT

FIAT da adını sektöre adım attığı şirketten alan firmalardan. İtalyan markası FIAT'ın ismi Fabbrica Italiana Automobili Torino'nun kısaltılmışıdır (Torino İtalyan Otomobil Fabrikası).


Cadillac

Cadillac, General Motors grubu bünyesindeki şirketlerden biridir ve bu da onun Detroit çıkışlı bir firma olduğu anlamına gelir. Zaten isminin geldiği yer de, 16.yy'da, yeni yeni keşfedilmeye başlayan Amerika'da Detroit'i keşfeden kaşif Antoine de la Mothe Cadillac'tan gelmektedir.


Porsche

Hani şu hepimizin ''vosvos'' olarak bildiği Volkswagen'in meşhur arabası varya, işte onun orjinali olan KdF-Wagen'ı tasarlayan kişi, Ferdinand Porsche'tur. Nazi dönemi Almanya'sında Hitler'in bizzat emri ile birlikte oğluyla beraber araçlar tasarlayan Ferdinand Porsche'nin oğlu Ferry Porsche, soyadlarını taşıyan şirketi kurmuş ve uzun süre yönetmiştir.


SsangYong

Güney Koreli şirketin ismi, uzak doğu kültüründe sıkça karşımıza çıkan bir canlıdan gelmektedir. SsangYong'un anlamı ''ikiz ejder''dir.


Subaru

Listemizin son sırasında olan Subaru da ismini ilginç şekilde alanlardan. Bizlerin çoğunlukla ''Boğa Takımyıldızı'' olarak bildiği Taurus takımyıldızı, Japonca'da ''subaru'' olarak söylenmektedir, aracın adı da buradan gelir. Subaru'nun amblemindeki yıldızların sebebi de adını aldığı takım yıldızıdır.


Evet listemiz bu şekilde. Eminiz neden listede olmadığını merak ettiğiniz pek çok araç markası mevcuttur. Ancak listemizin dışında kalan araç markalarının neredeyse tümü, adlarını şirket kurucularından alarak elde etmişlerdir (bkz: Bentley (Walter Owen Bentley), Ford (Henry Ford), Suzuki (Michio Suzuki), Dodge ( Horace ve John Francis Dodge), Ferrari (Enzo Ferrari), Honda (Soichiro Honda), Bugatti (Ettore Bugatti), Opel (Adam Opel) , Renault (Louis,Marcel ve Fernand Renault), Chrysler (Walter Chrysler), Chevrolet (Louis Chevrolet), Toyota (Kiichiro Toyoda), Lamborghini (Ferruccio Lamborghini), Citroen (André-Gustave Citroën) vs..