Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Motorlu Taşıt Araçları (https://www.forumunuz.com/motorlu-tasit-araclari/)
-   -   ESP nedir?,ESP nasıl çalışır? (https://www.forumunuz.com/motorlu-tasit-araclari/105699-esp-nediresp-nasil-calisir.html)

Farkedmez 20 Haziran 2017 13:06

ESP nedir?,ESP nasıl çalışır?
 
ESP nedir,esp ne işe yarar,esp ve abs,abs nedir,abs nasıl çalışır,esp nasıl çalışır,esp açılımı nedir,araçlarda esp,araçlarda esp ne işe yarar,otomobillerde esp ne işe yarar,esp'nin çalışmasına örnek

ESP NEdir?
ESP ingilizce anlam olarak ”Electronic Stability Program”(Elektronik Stabilite Programı) anlamına gelmektedir. Stabilite demek ise dengelilik, kararlılık ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.

ESP tek olarak sistem olmamakla birlikte ABS (kilitlenmeyi önleyen fren sistemi) ve ASR (patinaj önleme sistemi) de ESP için destekleyici konumdadır.

Tam olarak ABS ile ASR olmayan bir araçta ESP’nin varlığına değinilemez. Çünkü birbirleriyle entegre çalışan sistemlerdir.

ESP Sistemi :
Teker Hız Algılayıcıları (Tekerlerdeki hızı birbirinden bağımsız ölçme),
Yanal Hız Algılayıcıları(Aracından sapma durumunu kontrol edip bildirir.),
ABS hidrolik ve Fren Algılayıcısı(Ani fren durumlarını kontrol eder.)
Direksiyon Açısı Algılayıcısı(Aracı yönlendirmek istenen yönün tahmininde çalışır)
Elektronik Kontrol Ünitesi (Tüm algılayıcılardan gelen verilere göre ESP çalıştırıp devre dışı bırakmaya yarar.)
olarak çalışmaktadır.

Nasıl Çalışır?
Sürücü tarafından araçtan istenilen ve davranışı devamlı olarak ESP sistemi tarafından kontrol edilir. Eğer ESP sistemi bu durumlarda herhangi bir dengesizlik sonucuna varırsa devreye girer. Yeni ESP sistemi sürekli olarak çalışmamaktadır. Sadece gerekli durumlarda otomatik olarak çalışır.

Hızınız yüksek halde giderken engel çıkması durumunda veya çok keskin bir dönüşe girerseniz, arabanızın burnu düz olarak kaymaya başlar. Yani çevirdiğiniz yöne araç gitmeyecektir.
Böyle bir durum da aracın teker hız algılayıcıları, ön tekerleklerin kontrolden çıktığını tahmin eder. ESP algılayıcıları ise direksiyon yönünü ve arabanın gittiği yön arasında fark olduğunu algılar. Bu durum sonucunda sağa gidilmek istendiğinde ESP tarafından sağ arka tekerleğe fren uygulanır ve araç gitmek istenilen yöne gider.

Aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi ESP sistemi aracınızda bulunduğu takdirde yeşil çizilmiş olan keskin virajı savrulmadan geçebileceksiniz.


Bu durumun dışında yolların buzlu, kaygan oluşu durumlarında araçta oluşan dengesizlik ESP sistemi tarafından algılanır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem