Ehliyet Sınavında Hangi Sorular Çıkıyor?

Ehliyet sınavı iki aşamalı bir sınavdır. İlk aşama yazılı olarak yapılmaktadır. İkinci aşama ise uygulama sınavı yani direksiyon sınavıdır. İlk sınavı geçen sürücü adayları direksiyon sınavına tâbi tutulurlar. Direksiyon sınavında da başarılı olan sürücü adayları ehliyet alma işlemini başarıyla tamamlamış olurlar.

Peki, ilk aşamadaki ehliyet sınavında hangi sorular çıkıyor?

Yazılı sınavda toplam 50 soru soruluyor. Bu 50 sorunun 27'si Trafik, 13'ü İlkyardım ve 10 sorusu da Motor konularından oluşuyor. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilir. Sınavı geçmek için en az 70 puan almak gerekir. 70 puan altı alanlar ikinci aşamaya geçemezler. Sınavda yanlışlar doğruları götürmez. Sınavı geçebilmek için toplamda en az 35 soru yapılması gerekir.

Sınavı başarıyla tamamlayamayan sürücü adaylarının yazılı sınava 4 kere, uygulama sınavına yani direksiyon sınavına 4 kere girme hakları vardır. Bu aşamaların hepsinde başarısız olan adayların işlemleri baştan yapılmaktadır.

Sınav süresi 60 dakikadır. Sınavda çıkacak sorular sürücü kurslarının vermiş oldukları kitapçıktan çıkmaktadır. Farklı bir kaynaktan soru çıkmamaktadır. En çok soru sayısı Trafik bölümünden gelir. Trafik soruları ağırlıklı olarak trafik işaretlerinden gelir. Bu yüzden herkesin daha hâkim olduğu alandır. Motor bölümü özellikle de bayan sürücü adaylarının en çok zorlandığı alandır. Bu yüzden en az nete sahiptir.

Yazılı yani teorik sınavı geçen sürücü adayları direksiyon sınavına hak kazanırlar. Direksiyon sınavını başarı ile atlatan adaylar 2 yıl içerisinde ehliyetlerini alabilirler.