Aralıklı envanter yöntemi nedir, aralıklı envanter yöntemi örneği, aralıklı envanter yöntemi ve sürekli envanter yöntemi farkı, sürekli envanter yöntemi örneği, sürekli envanter yöntemi nedir, envanter yöntemleri, envanter yöntemleri anlatımı

Aralıklı ve Sürekli Envanter Yönteminde Mal Satışı Muhasebe Kayıtları : Muhasebe Kayıtlarına geçmeden önce Aralıklı ve Sürekli envanter Yönteminin ne olduğunu kısaca açıklamasının yapılması yerinde Olacaktır.

Aralıklı Envanter Yöntemi ( Tecrübe Yöntem veya Dönem Sonu Envanter Alma ) : Bu yöntemde Satılan ticari malın maliyeti, satış anında ya bilinmemektedir yada bilme gereği duyulmamaktadır. Bu yöntemi, birbirine benzer veya çok sayıda mal satan işletmeler kullanmaktadır.
İşletmelerin sattığı malların yıl içindeki fiyatları sürekli değiştiğinden, satılan aynı maldan hangilerinin hangi fiyattan girdiği tespit edilmeyebilir veya tespit etme ihtiyacı duyulmayabilir.

Sürekli Envanter Yöntemi, İmalat numarası, seri numarası gibi çeşitli unsurlarla birbirinden ayrılabilen mamulleri satan işletmeler bu yöntemi kullanırlar. Bu yöntemin özü mal satılırken maliyetinin bilinmesidir. Bu yüzden satılan malın maliyeti satış anında tespit edilir ve ilgili yevmiye kaydı, satış yevmiye kaydından sonra yapılır.


Aralıklı ve Sürekli Envanter Yönteminde Mal Satışı Muhasebe Kayıtları Örnekleri

1. Kafkasya Limited Şirketi 10.10.2… Tarihinde Stoklarını Aralıklı Envanter Yöntemine Göre izlemektedir. Dönem sonunda ( 31.12.2… ) yaptığı stok sayımında, dönem içinde satın aldığı 20.000 TL'lik Ticari Malın 4.000 TL'lik kısmının satılmadığını Tespit Etmiştir.

Not : Dönem İçinde Yapılan Satışın Muhasebe Kaydı ( Örnek : 01.10.2… Tarihinde ) bu satışlar belli tarih aralıklarında da olabilir tek kayıtta gösterilemsinin sebebi konunun anlaşılabilmesi için Normalde dönem içinde bu satış kayıtlarının yapılması gerekir ama Malın Maliyetinin tespiti geçici vergi dönemlerinde birde dönem sonunda yapılır.

Aralıklı Envanter Yönteminde Dönem İçinde Satışı Yapılan Malın Muhasebe Kaydı :


Aralıklı Envanter Yönteminde Satılan Ticari Malın Maliyeti :

Alınan Ticari Mallar ( Ticari Mallar Hesabının Borç Kalanı ) : 20.000 TL
Dönem Sonu Ticari Mallar Stoku ( 621 Hesap Olacak ) : 4.000 TL
Satılan Malın Maliyeti Toplam Tutarı : 16.000 TL

Şöyle izah edilirse, 16.000 TL Ticari Mal 20.000 TL'ye satılmış aradaki Fark 4.000 TL İşletme Bu mal satışından Kar etmiştir. Dönem Sonu Stokta da 4.000 TL Ticari malı kalmıştır.


Aralıklı Envanter Yönteminde Satılan Ticari Malın Maliyeti Muhasebe Kaydı : ( 31.12.2… Tarihinde Yada Geçici Vergi Dönemlerinde )



Sürekli Envanter Yönteminde Dönem İçinde Satışı Yapılan Malın Muhasebe Kaydı :

1. Kafkasya Limited Şirketi 10.10.2… Tarihinde Stoklarını Sürekli Envanter Yöntemine Göre izlemektedir. Maliyeti 16.000 TL Olan Ticari Malı Kdv Dahil 23.600 TL 'ye satmıştır.

Sürekli Envanter Yönteminde Dönem İçinde Satışı Yapılan Malın Muhasebe Kaydı :




Ticari Malın Satış Tutarı : ( 23.600 TL / 1.18 :20.000 TL ) : 20.000 TL

Ticari Malın Satış KDV Tutarı :
23.600 TL – 20.000 TL : 3.600 TL yada ( 20.000 TL * %18 : 3.600 TL )

Satış İşleminin Hemen arkadasından Satılan Malın Maliyeti Kaydı Yapılır. ( Bu Yüzden, Sürekli Envanter Yöntemine göre, Satılan Malın Maliyeti Satış anında tespit edilir ve ilgili yevmiye kaydı, satış yevmiye kaydından sonra yapılır denilmektedir. )

Aralıklı Envanter Yönteminde Satılan Ticari Malın Maliyeti Muhasebe Kaydı : ( Satışın Yapıldığına dair Muhasebe Kaydından Hemen Sonra Yapılır )