Çocuk Yetiştirmek Bir Sanattır ve Dünyanın en büyük sanatçıları anne ve babalardır

Sanatçı olmak için bir oyuncu olmanıza, bir enstrüman çalmanıza, ressam olmanıza, sesinizin güzel olmasına, dans etmenize vs. bunların hiç birisine gerek yoktur. Sanatçı her hangi bir sanatı icra eden kişilere denir ve emin olun ki dünyadaki en güzel, en büyük, yapıldığında insana en çok zevk ve mutluluk veren sanat çocuk yetiştirmektir. İşte bu yüzden anne veya baba olmak sanatçı olmak için yeterlidir ve dünyadaki en büyük sanatçılar anne ve babalardır.

Bir heykeltraş düşünün, alır kocaman bir taşı onu yonta yonta bir heykel çıkarır ortaya, adım adım ilerledikçe heykelinin ana hatları meydana çıktıkça heyecanlanır ve mutluluğu artar, en büyük amacı o heykeli meydana çıkarmaktır. Annelik ve babalık da öyle birşeydir, ama onların sanat eserinin meydana çıkması seneler alır. Yıllarca eserlerine şekil vermek için çalışırlar, didinirler, sabırla eserlerini işlerler. Bıkmadan, usanmadan, yılmadan yıllarca sürer bu uğraş. Onları diğer sanatçılardan ayıran en önemli özellikleri ise normal sanatçılar ürettikleri eserin geleceğini düşünmezler, bir besteci bestelediği şarkının on yıl sonra ne durumda olacağını düşünmez, bir bağlama ustası yaptığı bağlamanın beş yıl sonra iyi şartlarda olması için çalışmaz sadece onu güzel bir şekilde meydana getirmek ister fakat anne ve babalar çocuklarını sadece iyi bir şekilde yetiştirmek için değil, onların geleceklerini sağlamak içinde didinirler ve çalışırlar.

Bir önemli noktada anne ve babalık hata kabul etmez. Bir çok sanatçı eğer bir hata yaparsa hatalını siler veya tamamıyla yeniden başlayabilir. Ama annelik ve babalıkta böyle bir durum söz konusu bile değildir, hata kabul etmez, her zaman dikkatli olmalılardır. Aslında anne ve babaların en büyük eksiği ise diğer sanatçılar eserlerini icra etmeye başlamadan plan ve program yaparlar, kafalarında taslarlar ve o taslak üzerinde çalışırlar, fakat bir çok anne ve baba bunu yapmaz, çocukları dünyaya gelir, ve o andan sonra düşünmeye başlar. İşte bu durum en çok karşılaşılan hatadır anne ve babalıkta. Bir anda şaşkına dönerler, çünkü bunu hiç düşünmemişlerdi ve hayatlarının geri kalanında buna hazırlık yapıp bunun için çalışmamışlardı.

Tüm sana dallarında olduğu gibi çocuk yetiştirirken de en önemli aşama başlangıç aşamasıdır. Sağlam bir temel oluşturulmalı ki o temel üzerine rahat rahat işleme yapılabilsin. İşte o yüzden çocukları yetiştirilmesi ve eğitimin de en önemli zaman okul öncesi dönemidir. Bu dönem çocuklarımızın en çok bilgi öğrendiği zamandır. Bir çok bilim adamı çocukları bu dönemde okul döneminden daha fazla bilgi öğrendiğini savunmaktadır. En önemlisi de bu dönemde öğrenilenler en zor unutulan şeylerdir.