Sinop Üniversitesi 5662 Sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la kurulan ve 28 Mayıs 2007 tarihinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, 17 yeni üniversiteden biridir. Sinop ilinde bulunmaktadır.

10 Eylül 2012 itibariyle toplam lisans ve önlisans öğrencisi sayısı: 4794 , yükseklisans öğrencisi sayısı: 74 , doktora öğrencisi sayısı: 21'dur.


Genel Bilgiler

Sinop Üniversitesi, 2007'de kurulmadan önce, Sinop ilinde bulunan mevcut fakülteler ve yüksekokullar, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlıydı. Yeni kurulan üniversitede bulunan fakülte ve meslek yüksekokulları her biri birbirinden farklı yerde olan kendi yerleşkelerinde bulunmaktadır. Fiziki bir toplu kampüs alanı bulunmamaktadır. İlerleyen yıllarda kampüs alanı için inşaat çalışmaları başlayacaktır.

Üniversitede Erasmus ve Farabi ile süreli yurt içi ve yurt dışı öğrenci ve öğretim üyesi değişimi olanakları bulunmaktadır. Üniversitenin 2012 yılı toplam bütçesi 45.018.000 TL'dir. Ayrıca bilimsel projeler için 149.000 TL'lik bir ödenek almıştır.


Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
Samsun'da Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı olarak 1983/1984 öğretim yılında kurulan Su Ürünleri Yüksekokulu, 1986 yılında Sinop' a aktarılmasıyla Sinop'taki ilk yükseköğretim kurumu olmuştur. 1992 yılındaki kanun ile Su Ürünleri Fakültesi ismini almıştır. 1998 yılında, Sinop merkeze 14 km uzaklıktaki Akliman Mevkiinde inşaa edilmiş yeni binasına taşınmıştır.
Ülkemizdeki en önemli üç Su Ürünleri Fakültesi'nden biridir. Fakülte, 1998'de inşa edilen binası ile aynı alanda bulunan ve 2012 yılında inşası biten ek binasıyla eğitim-öğretim hizmeti vermektedir. Fakülte 4 derslik, 4 anfi derslik, 10 araştırma laboratuvarı, 1 araştırma merkezinin yanı sıra 2500 kitabın bulunduğu kütüphane, konferans salonu, bilgisayar laboratuvarı bulunan toplam 10.000 m2 kapalı alana sahiptir.

Ayrıca ek bina bahçesinde çok amaçlı bir halı saha da bulunmaktadır. Fakültede Temel Bilimler Bölümü, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Yetiştiricilik Bölümü olmak üzere üç ayrı lisansüstü eğitimi verilmektedir. Fakülteye ait, birisi 11 metrelik ahşap ve 2012 yılında suya indirilen 21 metre boyunda Türkiye’nin ilk yerli üretim araştırma gemisi olan "Seydi Ali Reis" adlı tekne ile bilimsel araştırmalara olanak sunmaktadır. Su Ürünleri Fakültesi'ne öğrenci alımı, ÖSYM tarafından 2012 yılından itibaren durdurulmuştur.

Eğitim Fakültesi 1999 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Fakülte 2 birleşik bloktan oluşmaktadır. İdari blokta 51 büro bulunmaktadır. Derslik bloğunda ise 14 Derslik, 1'er tane olmak üzere bilgisayar, fen bilgisi, kimya, fizik, biyoloji laboratuvarları ile 6 teknoloji sınıfının yanı sıra; drama odası, müzik sınıfı ve okul öncesi eğitimi sınıfı gibi olanakları bulunmaktadır. Ayrıca yemekhane, kütüphane, okuma salonu, kantin ve konferans salonu gibi olanaklar mevcuttur.


Fen-Edebiyat Fakültesi 2000 yılında açılmıştır. Kent merkezine 12 km uzakta bulunan Osmaniye Köyü'ne yakın bir alanda yerleşkesi bulunmaktadır. İ.M.K.B tarafından yapılan ve daha önceden Sinop Anadolu Öğretmen Lisesi olarak kullanılan merkez binada 18 derslik, 4 laboratuvarın yanı sıra kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi öğrenci olanakları ile 12 adet ofis bulunmaktadır. 2011 yılında tamamlanmış ve merkez binaya bitişik bulunan ek binada ise 12 anfi derslik, bilgisayar laboratuvarı, 5 araştırma laboratuvarı, konferans salonu, kantin, personel yemekhanesi bulunmaktadır. Ayrıca aynı alan içinde yemekhane binası ve üniversitede bir tek bu fakültede bulunan kapalı spor salonu binası bulunmaktadır. Fakültede Matematik, İstatistik, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dallarında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Fizik ve Kimya anabilim dalları ise kurulmuş fakat ilerleyen yıllarda eğitim - öğretim hayatına başlayacaktır.

Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2007 yılında kurulmuş fakat 2010 yılında bina inşası bittikten sonra öğrenci alımına başlamıştır. Fakülte binası son derece modern ve her türlü öğrenci isteğine cevap verebilecek niteliktedir. Fakültede şuan İşletme bölümü için öğrenci alımı yapılmakta ve eğitim devam etmektedir. İlerleyen yıllarda İktisat, Maliye ve Kamu Yönetimi bölümlerinin de açılması planlanmaktadır. Fakültenin kendine ait, şehir dışında bir kampüs alanı bulunmaktadır. 1 kantin, 2 yemekhane, 1 halı saha, 1 voleybol sahası, 1 basketbol sahası ve 1 tenis kortu bulunmaktadır.


Sinop Üniversitesi Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kampüsünden bir görüntü

Akademik birimler ve Akademik Personel Sayıları

Fakülteler

Eğitim Fakültesi
Okul Öncesi Öğretmenliği
Sınıf Öğretmenliği
Fen Bilgisi Öğretmenliği
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Akademik Personel Sayısı: Profesör: 1 , Doçent Doktor: 3 , Yardımcı Doçent Doktor: 16

Fen-Edebiyat Fakültesi
Biyoloji
İstatistik
Matematik
Türk Dili ve Edebiyatı
Akademik Personel Sayısı: Profesör: 3 , Doçent Doktor: 4 , Yardımcı Doçent Doktor: 20

Su Ürünleri Fakültesi
Su Ürünleri Mühendisliği
Akademik Personel Sayısı: Profesör: 8 , Doçent Doktor: 6 , Yardımcı Doçent Doktor: 20
Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme
Akademik Personel Sayısı: Yardımcı Doçent Doktor: 2
Yüksekokullar
Sinop Sağlık Yüksekokulu
Hemşirelik
Akademik Personel Sayısı: Yardımcı Doçent Doktor: 1
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu

(2013/2014 Eğitim-Öğretim Yılında Öğrenci Alacaktır.)

Yiyecek İçecek İşletmeciliği
Konaklama İşletmeciliği
Akademik Personel Sayısı: Yardımcı Doçent Doktor: 2
Meslek Yüksekokulları
Sinop Meslek Yüksekokulu
Bilgisayar Programcılığı
Elektrik
Makine
Mekatronik
Muhasebe ve Veri Uygulamaları
Akademik Personel Sayısı: Yardımcı Doçent Doktor: 4
Gerze Meslek Yüksekokulu
Muhasebe ve Veri Uygulamaları
Tekstil Teknolojisi
Turizm ve Otel İşletmeciliği
Bilgisayar Programcılığı
Akademik Personel Sayısı: Yardımcı Doçent Doktor: 1
Boyabat Meslek Yüksekokulu
İnşaat Teknolojisi
Harita ve Kadastro
Tekstil Teknolojisi
Ayancık Meslek Yüksekokulu
Bilgisayar Programcılığı
Elektronik Teknolojisi
Muhasebe ve Veri Uygulamaları
Enstitüler
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü (Eğitim-Öğretime açılması için çalışmalar devam etmektedir.)

TOPLAM AKADEMİK PERSONEL:
Profesör: 12 ,
Doçent Doktor: 13 ,
Yardımcı Doçent Doktor: 66 ,
Öğretim Görevlisi: 84 ,
Araştırma Görevlisi: 100 ,
Okutman: 14 ,
Uzman: 5

TOPLAM Öğretim Elemanı Sayısı: 294
İdari Personel Sayıları:
Genel İdari Hizmetler: 171 ,
Teknik Hizmetler: 39 ,
Sağlık Hizmetleri: 5 ,
Yardımcı Hizmetler: 14,
Avukatlık Hizmetleri: 1
TOPLAM İdari Personel Sayısı: 230

İdari Birimler

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
İdari Mali İşler Daire Başkanlığı
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Personel Daire Başkanlığı
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı
Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Hukuk Müşavirliği
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü

Merkezler

Çocuk Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (Çocuk Üniversitesi)
Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Alıntı