İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (kısaca İYTE, İngilizce: İzmir Institute of Technology), 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir.

İYTE özellikle Amerika ve Avrupa'da bulunan yurtdışındaki saygın üniversitelerde eğitim almış kaliteli bir akademik kadroya sahiptir ve İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizce'dir. Ayrıca İYTE'de pek çok bilim dalına yönelik olarak bölgenin en donanımlı laboratuvar olanakları ve oldukça geniş ve güncel kapsamlı kütüphane hizmetleri sağlanmaktadır.

Tarihçe

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Milletvekilleri Işın Çelebi ve Rıfat Serdaroğlu'nun 17 Haziran 1992 tarihinde verdikleri önerge sonucunda, 11 Temmuz 1992'dekurulmuştur. İYTE, 10 Ekim 1992 tarihinde Basmane'de bulunan Petkim'e ait binada hizmet vermeye başlamıştır. 31 Ekim 1995'de eğitim birimlerinin kullanımına açılmak üzere, Alsancak'ta Türkiye Petrolleri'ne ait ek bir bina kiralanmıştır.

İYTE, eğitime ilk olarak 1994-1995 akademik yılında "Bilgisayar Yazılımı" ve "Şehir Tasarımı" yüksek lisans programlarıyla başlamıştır.Lisans eğitimine ise ilk olarak 1998-1999 akademik yılında 7 bölümde başlanmıştır ve 2011 yılı itibariyle 11 bölümde lisans eğitimi verilmektedir.

1999 yılında toplam öğrenci sayısı Alsancak'taki binada eğitim sürdürülmesini olanaksız kıldığından, tüm bölümler kampüse taşınmıştır. 2000 yılının sonlarında rektörlüğün de kampüse taşınmasıyla Basmane'deki bina boşaltılmış, Alsancak'taki bina ise Yabancı Diller Bölümü Hazırlık Okulu olarak tahsis edilmiştir.[3] 2006 yılının sonunda ise Yabancı Diller Bölümü de kampüse taşınmış, böylece İYTE'nin tüm birimleri tek bir kampüste toplanmıştır.

Kampüs

İYTE Kampüsü, Ege sahil şeridinin en güzel kıyılarından birine kurulmuştur. Kampüs, 35.000 dönümlük araziye sahiptir. İki antik Roma hamamı, şelâle, zeytinlik, üzüm bağları, vadi ve tepeleri, Akdeniz bitki örtüsünün sunduğu kır manzaraları, nefes kesen güzellikteki gün doğum ve batımlarıyla, tarihteki ilk filozoflardan Urlalı Anaksagoras kadar, kampüse 6 km mesafede Klazomenai’daki ilk zeytinyağı değirmenlerini inşa edenleri de etkilediği şüphesizdir.

En eski çağlardan beri termal banyolarıyla tanınmış Erithrai ve Melenia yarımadalarının kesiştiği noktada bulunan kampüste, termal su kaynakları mevcuttur. Eski çağların el değmemiş doğası ile dört milyon nüfuslu İzmir kentinin olanaklarını bir arada sunan İYTE kampüsü, geniş araştırma ve yaşam alanları olan bölgesel imkanlârıyla öğrenci, araştırmacı ve biliminsanlarına her türlü olanağı sağlar. Deniz kıyısındaki kampüsün balıkçı köylerine ve tatil beldelerine komşu olması açık hava faaliyetlerine olanak sunar. Hızla süren ağaçlandırma çalışmaları ile kampüs, yakın bir gelecekte gelişmiş bir ormana sahip olacaktır.

Akademik Birimler

Fakülteler ve Bölümler
İYTE'de büyük bir çoğunluğu 3 fakülteye bağlı olan, toplam 16 bölüm bulunmaktadır. Özellikle yüksek lisans ve doktora eğitimine ağırlık veren bu bölümler aşağıda listelenmiştir:

Fen Fakültesi
Fizik Bölümü
Kimya Bölümü
Matematik Bölümü
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Mimarlık Fakültesi
Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
Mimari Restorasyon Bölümü
Mimarlık Bölümü
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü
Gıda Mühendisliği Bölümü
İnşaat Mühendisliği Bölümü
Kimya Mühendisliği Bölümü
Makina Mühendisliği Bölümü
Bunlara ek olarak,İYTE Yabancı Diller Yüksek Okulu ve rektörlüğe bağlı olarak faaliyet gösteren Genel Kültür Dersleri Bölümü bulunmaktadır.

Enstitüler
Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü İYTE'deki lisansüstü programlardan sorumludur.

Araştırma ve Uygulama Merkezleri
Gelişen teknoloji ile çağdaş toplumun ihtiyaçlarını araştıran İYTE bilim insanları, disiplinlerin tek başına çözemeyeceği karmaşık sorunların ancak disiplinlerarası çalışmayla çözümlenebileceği bilinci ile, üst düzey imkânlara sahip disiplinlerarası merkez ve anabilimdallarına yönelmektedir. Biyoteknoloji ve Biyomühendislik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Enerji Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Mühendislik İşletmeciliği gibi lisansüstü programlar ile araştırma merkezleri bu çerçevede geliştirilmiştir. Bu birimler aracılığı ile o alanla ilgili bölümler bir araya getirilerek, gelişen teknolojinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek disiplinlerarası bir araştırma ve eğitim sürdürülmektedir.

Bu kapsamda İYTE'de bulunan Araştırma ve Uygulama Merkezleri şunlardır:

Bilgisayar Uygulama & Araştırma Merkezi
Biyoteknoloji & Biyomühendislik Araştırma Merkezi
Çevre Araştırma & Geliştirme Merkezi
Gıda Güvenligi Araştırma Merkezi
Jeotermal Enerji Araştırma, Geliştirme Test & Eğitim Merkezi
Kablosuz Haberleşme Ağlari & Çoklu Ortam Araştirma Merkezi
Malzeme Araştırma Merkezi
Sürekli Eğitim Merkezi

İYTE'de ayrıca sanayi kuruluşlarına akademik destek ve danışmanlık sağlanması amacıyla bir Endüstriyel İlişkiler Yönetim birimi faaliyet göstermektedir.

Teknokent

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Gülbahçe Kampüs sınırları içinde kurulmuş olan İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi 218.4 hektarlık ana bölge ve 6.4 hektarlık ek bölgeden oluşmaktadır. Bölge 200.000,00 TL sermayeli 20 ortaklı (İYTE, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Vestel Elektronik A.Ş., Enda Enerji Holding A.Ş., Innovatek Teknoloji Ürünleri San. ve Tic. A.Ş., Ünibel Özel Eğitim ve BilgiTeknolojileri San. Ve Tic. A.Ş., Alataş Alaçatı İmar İnş. San. Ve Tic. A.Ş., İzmir Teknopark Ticaret A.Ş., Balçova Termal Turizm ve Özel Eğitim Öğretim Hizmetleri A.Ş., Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Ege Genç İşadamları Derneği, İzmir Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Ege Teknoloji ve Başarı Vakfı) İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi Anonim Şirketi tarafından yönetilmektedir.[6] 2005 yılında faaliyete geçen İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde bulunan işletmeler çeşitli alanlarda Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir.

2012 yılı itibariyle bu bölgede bulunan işletme sayısı 80 ' in üzerindedir.

Alıntı