İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi ya da kısaca 29 Mayıs Üniversitesi, İstanbul, Türkiye'de 2010 yılında Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Bünyesindeki 6 fakülte, 4 bölüm,1 yüksekokul ve 3 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir.

Kurucu vakıf ve İSAM

3 Mart 1975 tarihinde kurulan TDV, senedindeki amaçlara uygun olarak, Türkiye'nin eğitim öğretim ve bilim alanındaki gelişimine katkıda bulunacak önemli faaliyet ve projelere imza atmıştır. 2009-2010 öğretim yılı itibariyle ortaöğretim ve yükseköğretim (lisans ve lisansüstü) aşamalarındaki yaklaşık 115.000 öğrenciye burs veren, Türkiye'nin farklı şehirlerinde 10 adet yükseköğretim öğrenci yurdunu gençlerin hizmetine sunan, eğitim öğretim desteğini başta Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere dost ve akraba topluluklara da ulaştıran TDV’nin bilimsel faaliyetler alanında destek verdiği en önemli proje İslam Araştırmaları Merkezi’dir (İSAM).

TDV tarafından 1988’de kurulan İSAM, Türkiye'de İslâm dini ve medeniyeti ile Türk tarihi, kültürü ve edebiyatı başta olmak üzere sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında uluslararası standartlarda faaliyet gösteren en büyük ve en tanınmış araştırma merkezidir. İSAM’ın bilimsel çalışmaları üç ana başlık altında toplanmaktadır:

a) Bilimsel Araştırma ve Akademisyen Yetiştirme,
b) Ansiklopedi Projeleri,
c) Kütüphane ve Dokümantasyon

Akademik durum

Fakülteler

Edebiyat Fakültesi
Eğitim Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Uluslararası İslam ve Din Bilimleri Fakültesi

Yüksekokullar

Yabancı Diller Yüksek Okulu

Enstitüler

Fen Bilimleri Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü

Yerleşkeler

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin yerleşkesi şehrin merkezinde Bağlarbaşı, Üsküdar’ındadır. İstanbul’un tüm merkezlerine, kültürel ve doğal zenginliklerine doğrudan ve kolayca ulaşabileceğiniz bir noktada; Boğaziçi Köprüsü'ne, Metrobüs’e yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Geniş arazisi ve yeşil alanı ile öğrencilerin hoşça vakit geçirebilecekleri bir ortam yaratan üniversitenin yerleşkesinde spor sahası bulunmaktadır.

Bağlarbaşı yerleşkesi

Doğu ve Batı mimarisinin mükemmel estetik uyumunu yansıtan bir anlayışla tasarlandı. Eğitim-öğretim, kütüphane, sosyal tesisler ve idare binalarından oluşan yerleşkede, huzurlu ve rahat bir ortamda evrensel bilgiye ulaşma olanağı sağlanmaktadır.

Derslikler ve Seminer Odaları
Yerleşkede akıllı tahta, yansıtıcı ve bilgisayarların bulunduğu anfi/derslik ve seminer odaları, öğrenci kulüp faaliyetleri için özel mekanlar ve bilgisayar odaları bulunmaktadır.

Kütüphane, Okuma Salonları
Üniversitenin öğretim elemanları ve öğrencileri, kampüs alanında bulunan İSAM Kütüphanesi'nden yararlanabilmektedir. Öğrenciler için -dersliklerimizle aynı bina içinde- ayrı bir kütüphane salonu hazırlanmıştır.

Sosyal Yaşam
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde akademik etkinliklerle sosyal ve kültürel yaşamın birbirinden kesin çizgilerle ayrılmadan bir arada yürüdüğünü görürsünüz.

Kafeterya
Kampüs alanında öğrencilerimiz için diğer binalarla mimari ve estetik uyum içinde sıcak soğuk gıda hizmeti verebilecek konforlu yeni bir kafeterya inşa edilmiştir. Beltur tarafından işletilmekte olup fiyatları öğrenciler için uygundur.

Yemek
İslam Araştırmaları Merkezi yemekhanesi üniversite öğrencilerine de hizmet vermektedir. Ücretsiz yemek seçeneğini tercih eden öğrenciler yemekhaneden yararlanırlar.

Sağlık, Spor ve Kültür
Yerleşkede spor sahası ve her türlü bilimsel ve kültürel etkinliğe elverişli bir konferans salonu, anfi/derslikler ve sağlık ünitesi öğretim elemanları ve öğrencilerin hizmetindedir. Sağlık Spor ve Kültür Daire Başkanı Dr. Erşahin Ayhün öğrencilerin hem anası hem babası olarak diğergamlık timsali çalışmalarıyla göz doldurmaktadır.

Öğrenci Misafirhaneleri
Öğrenciler kampüs alanı içinde ve kampüsüne çok yakın bir mesafedeki 3 veya 4’er kişilik müstakil odaları bulunan öğrenci misafirhanelerinde kalmaktadırlar.

Yerleşke içindeki öğrenci misafirhanesi konfor, estetik ve güvenin bir arada buluştuğu galvanizli hafif çelik yapı sistemiyle inşa edilmiştir. Elektrikli ısıtıcı panel, klima ve müstakil banyo-tuvaletlerin bulunduğu üçer kişilik odalarda öğrencilerin rahatça dinlenebilecekleri ortam sağlanmıştır. İki katlı olan misafirhane son derece esnek hafif çelik yapı sistemiyle depreme dayanıklı olup aynı zamanda sıcak, soğuk ve sese karşı üstün yalıtım özelliği taşımaktadır.

Kampüs alanına yakın mesafede olan misafirhane ise iki, üç ve dörder kişilik odalarla üç kat halinde öğrencilerin konforu gözetilerek ve depreme dayanıklı olarak inşa edilmiştir.

Öğrenci Yaşamı

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencileri, kampüs alanında bulunan İSAM Kütüphanesinin tüm imkanlarından yararlanabilmektedirler. Üniversitenin kullanımına sunulan kütüphane, Türkiye’nin sahasındaki tartışmasız en iyi kütüphanesidir.
Yüz binlerce kitaba sahip kütüphane, İspanyolca’dan Japonca’ya kadar onlarca dilde binlerce akademik dergiyi takip ediyor, Rusya’dan Yemen’e kadar pek çok ülkeden topladığı belgeleri, görsel ve işitsel malzemeleri zengin arşivine kazandırmaktadır.

Kütüphane tarih, felsefe, edebiyat, İslam ve din bilimleri başta olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında zengin bir kitap ve süreli yayın koleksiyonuna sahiptir. Ayrıca yurtiçinden ve yurtdışından bazı özel koleksiyonları da bünyesine katmıştır. Kütüphanede 2010 yılı itibariyle yaklaşık 230.000 kitap, 3.500 değişik dergiye ait yaklaşık 130.000 sayı bulunmaktadır. 2012 yılında kütüphaneden yurtiçi ve yurtdışından 110.000’i aşkın araştırmacı yararlanmıştır.

Kütüphane bünyesindeki Dokümantasyon Bölümü, sosyal ve beşeri bilimlerde araştırma yapanlar için vazgeçilmez bir veri kaynağı sunmaktadır. Ayrıca kütüphanede yurtiçindeki 119 kütüphanenin yaklaşık 1.000.000 kitaplık katalog kaydı dijital ortama aktarılmıştır.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi kendi özel kütüphanesini de oluşturmaya başlamış, kütüphaneye sosyal ve beşerî bilimler yanında İslam bilimleri de dahil olmak üzere yaklaşık 25.000 kitap temin edilmiştir.

Aktiviteler
Üniversitenin öğrenci mevcudu az olduğundan sosyal faaliyetlerde diğer üniversitelerle kıyas etmek mümkün değildir. Üniversitedeki en önemli aktivite her yıl Mayıs ayı içinde kurucu vakfın ve üniversitenin sınırlarını aşmadan tertip edilen geleneksel bahar şenliğidir.

Spor
Üniversitede herhangi bir futbol takımı yoktur. Futbola meraklı arkadaşlar toplanıp halı sahada maç yapmaktadırlar. Yerleşke içindeki spor sahasında voleybol ve basketbol oynanmakta İSAM personeli takımı ile öğrenci takımları arasında maçlar yapılmaktadır. Lisanslı öğrencilerin kurduğu Satranç Kulübü ise katıldığı müsabakalarda rakiplerini istisnasız yenmiş ve madalyalar kazanmıştır.

ALINTI