Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan bir devlet üniversitesidir.

Tarihçe



Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi

1966 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğrenime açılan Diyarbakır Tıp Fakültesi, bugünkü Dicle Üniversitesinin temelini oluşturmuştur. 1969 yılında öğrencilerini Diyarbakır'a naklederek Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak faaliyetini sürdürmüş ve 1974 yılında Fen Bilimleri Fakültesinin de açılması ile Diyarbakır Üniversitesi fiilen kurulmuştur. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra 1982 tarihinde çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca Diyarbakır Üniversitesi'nin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

Bugün Dicle Üniversitesi bünyesinde ; 13 Fakülte, 11 Meslek Yüksekokulu, 5 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 3 Enstitü, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1 Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer almaktadır.

Hizmetler - Etkinlikler

Sosyal - Kültürel Hizmetler

Dicle Üniversitesi'nde önceleri düzensiz ve ayrı olarak yapılan sosyal ve kültürel etkinlikler zaman içinde birleştirilerek bu aktivitelerin daha eğlenceli geçmesi sağlanmıştır.

Tiyatro

Dicle Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan Dicle Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (DÜNİT) , amatörce çalışmalar yapmaktadır.Yılda iki oyun sahneye koyan DÜNİT,hazırladığı bu oyunları halka ve öğrencilere sergilenmektedir.

Folklor

Dicle Üniversitesi öğrencilerinin en fazla rağbet ettiği aktivitelerden biri olan halk oyunları alaından her yıl şenlikler yapılmaktadır.Ayrıca bu aktiviteye katılan öğrenciler her yıl yapılan üniversitelerarası yarışmalara katılmaktadır.

29-30 Nisan 2005 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılan üniversiteler arası halk oyunları yarışmasına Dicle Üniversitesi iki dalda ve iki ekiple katılmış, artistik dalda grup birincisi olmuş ve Bodrum'da yapılacak halk oyunları Türkiye birinciliği yarışmasına katılmaya hak kazanmıştır. 12–13 Mayıs 2005 Tarihinde Bodrum'da yapılan Türkiye Üniversiteler arası halk oyunları yarışmasında artistik dalda Türkiye Birincisi olmuştur.

Müzik

SKS Daire Başkanlığına bağlı olarak öğrenci ve personelden oluşan Türk Sanat Müziği Korosu ve Türk Halk Müziği Korosu her yıl çeşitli tarihlerde Dicle'de yapılan etkinliklerde konserler vermektedir.

Resim - Fotoğraf Çalışmaları

Öğrencilerin hazırladıkları resim, seramik ve fotoğraf çalışmaları çeşitli tarihlerde Dağkapı Güzel Sanatlar Galerisinde sergilenmektedir.

Sportif Faaliyetler


Dicle Üniversite bünyesindeki fakülte ve yüksek okulların katılımı sağlanarak futbol, basketbol ve voleybol karşılaşmaları düzenlenmektedir.Bu alanlarda çeşitli turnuvalar da yapılmaktadır üniversite kapsamında.Ayrıca güreş, judo, masa tenisi, kros, atletizm dallarında ekipler oluşturulmuş ve Üniversiteler arası yarışmalara katılmaları sağlanmış olup çeşitli tarihlerde bu dallarda Dicle Üniversitesi dereceye girmiştir.

Cimnastik'te takım halinde Türkiye üçüncüsü,03-06 Mart 2005 tarihlerinde Kayseri'de yapılan gençler dünya boks yarışmasına üniversiteden bir öğrenci katılmış ve dünya ikincisi olmuştur.

Voleybol Takımı

Dicle Üniversitesi bayan voleybol takımı,Türkiye Bayanlar Voleybol 1. Ligi'nde mücadele etmektedir.
2006-2007 Yılı Türkiye bayan volaybol ligi,final grubu puan durumu
2006-2007 Sezonu 1. Devre Fikstürü ve Maç sonuçları
Dicle Üniversitesi bayan voleybol takımı sitesi

Sağlık Hizmetleri

Öğrencilere Verilen Sağlık Hizmetleri:

SKS Daire Başkanlığı'na bağlı olarak görev yapan sağlık biriminde 3 pratisyen doktor, 1 diş hekimi, 5 hemşire, 1 memur ve 2 geçici işçi olmak üzere toplam 12 personelle Dicle Üniversitesi öğrencilerine sağlık hizmeti verilmektedir. Sağlık birimlerine başvuran öğrencilerin ilk muayeneleri yapılmakta ve gerekli ilaçları verilmektedir. İleri tetkik gerektiren öğrenciler üniversite hastanesine sevk edilmektedir. Üniversitedeki sosyal güvencesi olmayan tüm öğrencilerinin tedavi giderleri Dicle Üniversitesi öğrenci sosyal hizmetleri bütçesinden karşılanmaktadır.

Ayrıca Mediko Sosyal Merkezi'nde,Dicle Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı işbirliği ile başlatılan "Üreme Sağlığı Projesi" çerçevesinde üniversitedeki öğrencilerine Üreme Sağlığı konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilmektedir.

Öğrenci Toplulukları

Arkeoloji Topluluğu
Avrupa Öğrencileri Forumu (AGEE)
İletişim ve Teknoloji Kulübü
Kuş Gözlem Kulübü
Öğrenci Bilimsel Araştırma Kulübü
Sosyal Bilimler Araştırma Kulübü
Tiyatro Topluluğu (DÜNİT)
Türk Müziği Topluluğu
Biyoloji Topluluğu (DÜBİT)
Sağlık ve Kızılay Kulübü
Fizik Topluluğu
Erasmus Topluluğu
Tarih ve Gençlik Kulübü

Akademik birimler



Mühendislik Mimarlık Fakültesi
Tıp Fakültesi
Dişhekimliği Fakültesi
Fen-Edebiyat Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
Veteriner Fakültesi
Ziraat Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Araştırma Hastanesi


Anatomi, Adli tıp, Anesteziyoloji, Biyoistatislik, Biyokimya, Biyofizik, Çocuk cerrahi, Çocuk hastalıkları, Dahilye, Hepatoloji, Hematoloji, Endokrinoloji, Gastroenteroloji, Nefroloji, Hemodiyaliz, Dermatoloji, Farmakoloji, Fizik tedavi, Fizyoloji, Genel Cerrahi, Yanık ünitesi, Gögüs Cerrahi, Göğüs TBC, Göz Hastalıkları, Halk Sağlığı, Histoloji, İntaniye, Kalp damar cerrahisi, Kardiyoloji, Kadın Doğum, Patoloji, Plastik cerrahi, Radyoloji, Radyoloji 2, Radyasyon ONK., Tıbbi Biyoloji, Üroloji

Dişhekimliği Fakültesi

Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisi
Endodonti
Konservatif Diş Tedavisi
Oral Diagnoz ve Radyoloji
Pedodonti
Periodontoloji
Protetik Diş Tedavisi
Ortodonti
alanlarında hizmet vermektedir.

Fen Edebiyat Fakültesi



Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

1974 yılında Fen Fakültesi adı ile öğretime başlayan fakültemizin adı, daha sonra 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile "Fen-Edebiyat Fakültesi" olarak değiştirilmiş ve 1986 Haziran ayında üniversitemiz kampüsünde yaptırılan modern binasına taşınmıştır.Bünyesinde 20 bölüm bulunan fakültemiz binası 17.450 m2 kullanım alanına sahip olan Fakülte binasında 29 dershane, 2 amfi ve 20 de fazla araştırma laboratuarı mevcuttur. Fakülte bünyesinde 9 Edebiyat 5 Fen, Fizik, Kimya , Biyoloji ve Matematik bölümlerinde ikinci öğretim olmak üzere toplam 17 bölüm mevcuttur.

Edebiyat Bölümleri
Felsefe Bölümü
Sosyoloji Bölümü
Psikoloji Bölümü
Tarih Bölümü
Doğu Dilleri ve Arap Dili Bölümü
Arkeoloji Bölümü
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Antropoloji Bölümü (öğrenci almıyor)
çağdaş Türk Dili ve Lehçeleri
Fen Bölümleri
Kimya (ikinci Öğretim)
Kimya
Fizik (ikinci Öğretim)
Fizik
Matematik
Matematik (ikinci Öğretim)
Biyoloji
Biyoloji (ikinci Öğretim)
Moleküler Biyoloji (öğrenci almıyor)
İstatistik (öğrenci almıyor)

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi

Eğitim Fakültesi 1962 Yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü ada altında Türkçe ve Fen Bilgileri Öğretmeni yetiştiren 2 Yıllık bir Yüksek okul olarak bu günkü Süleyman Nazif ortaokulu'nda Eğitim ve Öğretime başlamıştır.1967 yılında bu binanın Tıp Fakültesi'ne verilmesi ile bu günkü Anadolu Lisesi'nin binasına taşınmış,Türkçe,Sosyal Bilgiler,Matematik ve Fen Bilgisi Bölümleri olmak üzere 4 Bölümle Eğitim-Öğretime devam etmiş ve iki yıl sonra istasyon caddesi üzerindeki nakledilmiştir.1970-1971 Eğitim-Öğretim yılında öğrenim üç yıla çıkarılmış olup 1971-1972 Öğretim yılında Almanca, Fransızca ve İngilizce Bölümlerinin de ilavesiyle Bölüm sayısı 7'ye çıkarılmıştır.

Daha sonra 1978-1979 döneminde Diyarbakır Yüksek Öğretmen Okulu adi altında Lisans Düzeyinde (4yil) Öğretmen Yetiştiren bir Yüksek Okula dönüştürülmüştür.Egitim Enstitüsü 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile 20.7.1982 tarihinde Eğitim Fakültesi adı altında Dicle Üniversitesi'ne bağlanmıştır.Fakülte'de 1996-1997 dönemi baslarında 10 bölüm ve bunlara bağlı 20 Anabilim Dalı bulunmaktadır.Egitim Bilimleri Bölümü ile Müzik Eğitimi Bölümü dışındaki 8 Bölümün örgencisi mevcut olup toplam 5993 örgenci örgenim görmektedir,bu sayıya 1992 yılından beri 2.öğretimden okuyan örgenci sayısı dahildir. Fakülte binası şu anda üniversite kampusu içerisinde yer almaktadır.

Akademik Birimler

EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

Eğitim Yönetimi, Teftiş, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı
Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabilim Dalı
Eğitim Programı ve Öğretimi Anabilim Dalı
Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı

YABANCI DİLLER EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı
Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı
Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı

ORTAÖGRETİM SOSYAL ALANLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Tarih Eğitimi Anabilim Dalı
Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı
Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı

ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Matematik Eğitimi Anabilim Dalı
Fizik Eğitimi Anabilim Dalı
Kimya Eğitimi Anabilim Dalı
Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı
İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ
Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Anabilim Dalı
Matematik Eğitimi Anabilim Dalı
Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı
Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı

TÜRKÇE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜMÜ

BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BÖLÜMÜ

ALINTI