İstanbul Atatürk Fen Lisesi

İstanbul Atatürk Fen Lisesi (İAFL) (İstanbul Fen Lisesi Kadıköy Kampüsü olarak da kullanılır), İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir. İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir.

İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında Fen Lisesi Projesi kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in isteği doğrultusunda kuruldu. 17. yy.da V. Murat'a ait bir av köşkünün de [1] yer aldığı 40 dönümlük bir bahçe içinde, Marmara Üniversitesi kampüsüne komşu bir şekilde yer almaktadır. Okul binası daha önceleri İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü olarak kullanılıyordu. 12 Eylül Darbesi sırasında bina ve arsa garnizon komutanlığı olarak kullanılmıştır.

İlk mezunlarını 1985’te veren okul her yıl Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği temel eğitimini bitiren öğrencilerin katıldığı TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı) ile öğrenci almaktadır.

Okul Marşı:
Okulun ilk dönem öğrencilerinden Alper Eğmir ve Osman Teoman Turgut tarafından yazılmış okul marşı şöyledir:

Bir kuvvet gibiyiz çağlardan taşan,
Kutsal bir emanetin peşinden koşan,
Bir güneş ki yükseliyor ufuktan,
O güneştir yarınları yaratan.
Bilmin bütün yurtta gürleyen hür sesi,
Kıvancımız Atatürk Fen Lisesi.
Yol verin zafer artık daha yakın,
Şimdiden başlasın bu görkemli akın,
Aşalım tüm engelleri bırakın,
Yayılsın ışığı o aydınlığın.
Bilmin bütün yurtta gürleyen hür sesi,
Kıvancımız Atatürk Fen Lisesi.

Eğitim:
İstanbul Atatürk Fen Lisesinde eğitim 30 kişilik sınıflarda karşılıklı tartışmalarla geçer. Yatılı olan öğrenciler etüt saatlerinde çalışmalarına aralıksız devam ederler. Matematik ve Geometri okul süresince en önemli ve temel dersler olarak kabul edilir. 4 sene boyunca verilen ileri düzey eğitim sayesinde öğrencilerin ilgi duydukları fen alanında kendilerini yetiştirmelerine olanak sağlar. Yabancı dil olarak İngilizce ve Almanca dersleri okutulmaktadır. Okulun hedefi bilimsel düşünmeyi ilke edinmiş donanımlı gençler yetiştirerek ülkenin bilimsel gelişimine katkıda bulunmaktır. Öğrencilerinin Ulusal ve Uluslararası Proje Yarışmalarında, Uluslararası Bilim Olimpiyatları ve Tübitak Bilim Ödülleri'nde başarı oranı çok yüksektir.

İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında Fen Lisesi projesi kapsamında Türkiye’deki ikinci fen lisesi olarak kurulmuştur. İlk mezunlarını verdiği 1985′ten bugüne mühendislikten tıbba, temel bilimlerden sosyal bilimlere Türkiye’nin yarınlarında söz sahibi olacak yetenekli, bilgili ve sosyal açıdan kendine güvenen, Atatürk ilke ve inkılaplarının takipçisi gençler yetiştiren, Türkiye'nin en gözde liselerinden biri olmuştur.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü yanında, 5.Murat’ın av korusu ( av köşkü 1960’larda yıkılmıştır) olarak bilinen tarihi bir alan içinde bulunmaktadır. İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin amacı Türkiye’nin ihtiyacı olan bilim insanlarını, mühendis ve doktorlarını yetiştirmektir. Bu amaçla kuruluşundan günümüze hedeflerinden taviz vermeyerek, ilk çizgisini her zaman muhafaza eden okulumuz, Türk eğitim ve öğretim sahasındaki önderliğini sürdürmeyi başarmıştır. Elde edilen Uluslararası Matematik, Biyoloji, Bilgisayar ve Fizik Olimpiyatları madalyaları, sayısız TÜBİTAK ödülleri bunun birer göstergesidir.

Okul Müdürleri:
Mehmet Nuri YAZICI (1982 - 1985)
Abdürrahim KÖKSAL (1985 - 2003)
Akif BAŞAK (2003 - 2014)
Muzaffer GÜNEŞ (2014 -...)

Olanaklar:
Okulda ikişer adet fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları ve kütüphane bulunmaktadır. Öğrencilerin bir kısmı okul pansiyonunda yatılı kalmaktadır. Toplu tiyatro seyirleri, okul partileri, konserler, İstanbul dışına geziler öğrenciler tarafından organize edilmektedir. 500 kişilik tiyatro salonu gerek okulun gerekse tiyatro gruplarının kullanımına açıktır. Sportif faaliyetlerde yer almak, boş zamanlarında futbol, basketbol, tenis ya da voleybol oynamak isteyen öğrenciler kapalı spor salonunu ders saatleri dışında kullanabilirler. Ayrıca okulun açık futbol ve basketbol sahaları da vardır. Okulda satranç ve GO gibi zeka oyunları için olanaklar sağlanmakla beraber akıl oyunları yarışması da yapılmaktadır.

Amatörce müzik ile ilgilenen öğrenciler okulun müzik odasından faydalanabilir. Okulun çeşitli yarışmalara katılan müzik grubu yanında müzik öğretmeni eşliğinde Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koroları kurulmuştur.