TIĞ İŞİ İSTİRİDYE ÖRGÜ MODELİ NASIL YAPILIR ?

Tığ işi istiridye örgü modeli dört ilmek ve katlarından oluşur. Arka sırası ters, ön sırası düz olarak örülür. İlmeği attıktan sonra arka sırayı ters olarak örün. İyi bir el alışkanlığı gerektiren bu modelde örgü arka taraftan başlamaktadır. Bir tane düz örer gibi ilmek attıktan sonra ipi iki şişin etrafında on kez döndürüyoruz. Doladığınız ilmekleri düzeltin ve ipi çekin. İpi çektiğiniz an toplanma olacaktır. Bundan sonra bir tane daha düz örüp, arada iki tane de ters örgü yapın. İpi çekmek biraz zor olsa da el alışkanlığı kazanıldıktan sonra rahatça örmeye devam ettiğinizi göreceksiniz. Doladığınız ipi iki ters ve bir düz olmak örmeye devam edin. Yine ipi iki şişin arasında on kere dolayın ve çekin. İstiridye şekilleri oluşmaya başlayacaktır. Sıra sonuna kadar bu şekilde devam edin.

Şimdi ön sıradaki üst ilmekleri düz olarak örmeye devam edin ve kaydırma yapın. Yani, tersle başladığınız örgüde bu kez üç ters örgüyle başlayın ve yine düz örer gibi devam edin. On kere dolama işlemini tekrar edin ve yine ipi çekin. Doladığınız ilmekleri açarak çekmeyi yaparsanız daha kolay şekil elde etmiş olursunuz. Unutmamanız gereken diğer husus, ters örgüyü düz örer gibi yapıyor olmanız.

Sıra sonuna kadar devam edin. Önde düz ve arkada ters örmeye devam edin. Kaydırmayı da unutmadan istiridye modellerini oluşturun. Yani ilk istiridye sıranızı yapmaya bir ters ile başlayın ve kaydırma işleminden sonra üç ters ile devam edin.

Her ne kadar isim itibari ile yazlık giysileri çağrıştırsa da aslında kışlık örgülerinize son derece yakışacak bir modeldir. Biraz da tefarruatlı bir yöntem olması nedeniyle zahmetlidir ama sonunda kendinizin veya sevdiklerinizin giyecek olması bu zahmete değecektir. Tığ işi istiridye örgü modeli yapımını sonlandırmış oluyoruz.