Kendi adı ile anılan mahallede Atapark ın güneyinde yer alan bu cami Yavuz Sultan Selim zamanında annesi Gülbahar Hatun adına 1514 yılında yapılmıştır.Ataparkı ile Zağnos Paşa burcunun güneyindedir.Camiyi Medrese ,imaret,Mektep,Darül Kura ve Türbe ile bir Külliye oluşturmaktaydı.Zamanla diğerleri yıkılarak sadece doğusundaki Türbe ayakta kalmıştır.

Cami kare harim üzerinde tek kubbe ,yanlarda camiye dahil olmuş bulunan birer kubbeli tabhane, beş kubbeli son cemaat yeri ile kuzey-batı köşesindeki minareden oluşmaktadır.Kesme taşlardan yapılan camiye kuzey cephesindeki ana giriş kapısından girilmektedir.ayrıca yanlardaki zaviyelerede düz altlıklı sivri sağır kemerli birer kapı açılmaktadır.

Son cemaat yeri altı mermer sütun üzerine beş kubbeli olup orta kubbe köşelikleri mukarnaslıdır.Başlıklar baklavalıdır.Son cemaat duvarına harimden iki alt ve bir üst pencere açılmaktadır.Cümle kapısı sivri kemerli bir niş içinde basık kemerlidir.Bu kapının üzerinde 1883-1884 yıllarında yapılan onarıma dair bir ayet kitabe yer almaktadır.Bugün son cemaat yeri üç taraftan bir saçakla çevrilidir.

Harimi örten kubbe köşeliklidir.Dışardan on iki kenarlı bir kasnağa oturur.Rumi taçlı bir mihrap ve mermerden sade bir minberi vardır.Camiin minaresi,bir kenarı ile yan duvara yapışık sekiz kenarlı bir kaide sade papuç,iki sıra siyah ve bir sıra beyaz taşlarla örülen gövdeye sahiptir.Minarenin şerefesi üç sıra ve iri bademli ve sarkmalıdır,korkuluk ise altı köşe kabartmalıdır.

Trabzon un en güzel eserlerinden olan Gülbahar Hatun Camisinin önünde mermer bir çeşme,kubbeli türbede ise II.Bayezid in eşi,Yavuz Sultan Selim in annesi Gülbahar Hatun un sandukası bulunmaktadır.

GÜLBAHAR HATUN TÜRBESİ:

Ataparkın güneyinde Gülbahar Hatun camiinin doğusunda yer alan bu türbe Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun (Ayşe Hatun) için 1505 yılında yaptırılmıştır.

Sekizgen bir plan üzerine ,düzgün kesme taşlarla örülen türbe ,sivri kubbeyle örtülüdür.Türbenin örtüsü iki kademeli olup sekizgen bir kasnağa oturmaktadır.Kubbe kurşunla kaplıdır.

Türbenin kapısı kuzey cephesinde olup diğer cephelerde üzerinde yalancı sivri kemerler bulunan birer pencere yer alır.Ayrıca saçak altlarında bazı cephelerde şemse ve dikdörtgen şekillerinde geometrik motiflerle bezeli kabartma süslemeler bulunmaktadır.

Türbenin kuzey cephesindeki giriş kapısı üzerinde 145x70 cm boyutlarında alt ortası kapı kemeriyle şekillenen güzel bir sülüsle mermer üzerine yazılı kitabesi yer almaktadır.Kitabe üç beyitten oluşan manzum Farsça bir kıtadır.