BÜYÜK İRLANDA KITLIĞI

İrlanda Tarihi‘nin en önemli olaylarından biri olan İrlanda Açlığı ülkenin en temel gıda maddesi olan patates ürününün üçte birini yok etmesiyle başlayan kıtlıkda ertesi yılki kayıp yüzde 80-90′lara kadar ulaştı. Aç halkın tohumlukları da yemesi sebebiyle kıtlık 1847′de zirveye ulaştı. İthal tohumların kullanıldığı 1848′deki mahsulde ise patateslerin yarıya yakını heba oldu. 1849′dan itibaren azalmaya geçen felaket 1851′de sona erdi.


Katolik İrlanda yani 4 milyondan fazla İrlandalı ise tek gıdaları olan patatesi buralarda üretiyorlardı.

Patates Kıtlığı‘nın yaşanmasından sonra başlayan ölümler ve göç olaylarından sonra yaklaşık 8 Milyon olan İrlanda nüfusu bir kaç yıl içinde yaklaşık 5 milyona gerilemiş Amerikaya göç etmek zorunda kalıp bir daha vatanlarına dönemeyen İrlandalılar ise geride pekçok hüzünlü hikaye bırakmışlardı.


ACI GÜN DOSTU



İngiltere Kraliçesi‘nin kendi topraklarına dahil bir bölgeye Osmanlı Devleti tarafından yapılmak istenen nakdî yardımı engellemesi ve yardım miktarını onda bire düşürmesi Osmanlı Sultanı Abdülmecid’in muhtemel siyasi gerilimleri ve ulaşım güçlüklerini de göze alarak 4.000 kilometre uzaklıktaki fakir bir ülkeye tahıl yüklü gemiler göndermesi tarih sayfalarında benzerine rastlanmayacak bir alicenaplık örneğiydi.