GTA V Oyun İncelemesi

GTA V… 3 farklı versiyonu da, adından deli gibi söz ettiren, söz ettirecek olan ve satmış/satacak olan o oyun, dün piyasaya çıktı. Eh, insanların bu oyunu bu kadar coşkuyla beklemesinin, oynamasının, ayrı ayrı tüm versiyonlarını satın almasının bir nedeni var: Üzerinde bu oyun kadar çalışılan, bu oyun kadar detay manyağı, bu oyun kadar bir ülkeyi ve onun düzenini satirize eden başka bir -bırakın oyunu- yapım yok!

Sadece bu mu? Elbette ki hayır. Oyuncuya bu oyun kadar serbestlik sunan da hiçbir oyun yok… Dilediğini yapabildiğin… Sokaklarda yürü, dilediğin otomobile bin ve gaza bas, şehirde sıkıldıysan kırsal kesime doğru git. Karayolu sıktıysa treni dene, zepline bin, teleferikle dağa çık, uç, kaç, ava git, amatör fotoğraf yarışmasına katıl, paparazzicilik oyna, paraşütle atla, bisiklet sür, yarışlara katıl, okyanusun derinliklerine dal, askeri üsten uçak kaçır, havalaanındaki hangarın için jet al, borsayı takip et -hatta manipüle et-, en ince ayrıntısına kadar soygun planı yap ve uygula, jetski sür, FBI ile (FIB) CIA (IAA) arasındaki kavgada yer al, radyo dinle, TV izle, sinemaya git ve gösterimde olan farklı filmleri izle, Hollywood turuna katıl (Vinewood), don atlet uçaktan atla, uzaylılarla savaş… Daha sayayım mı? Bence yeterli; ama şunu söyleyeyim: Oyunda yapabileceklerimiz arasında bu söylediklerimden çok daha fazlası var. Hatta o kadar farklı sürprizler ve anlık olaylarla karşılaşıyorsunuz ki…


Bu bir oyun değil sevgili Fragtist takipçisi. Oynuyorsan, oynadıysan zaten biliyorsun; 2008’den beri geliştirilmekte olan GTA V, bir oyun değil. Matrix gibi bir şey resmen. Bir dünya ve resmen içinde yaşayan insanlar var. Öyle bir dünya ki, sizi anında içine alıyor; öyle bir dünya ki, içerisindeyken kendi yaşadığınız dünya umurunuzda olmuyor. Öyle bir şehir ki, gerçek melekler şehrinden; Los Angeles’tan bile daha güzel bir şehir: Los Santos. Öyle bir ülke ki, gerçek ABD yanında melek.

Burası Rockstar’ın yarattığı bir dünya. Alternatif bir evren. Girmeye hazır mısınız?