Linux’u daha önce çok kez duymuş olabilirsiniz, keza Linux dağıtımlarını da öyle; ancak genelde insanlar bu dağıtımları programlama bilgisi yüksek, bilgisayara hayatını adamış kişilerin kullandığı yönünde bir spekülasyon eşliğinde duyarlar. Oysa, günümüzde Linux hiç de korkulacak bir çekirdek değil

Windows alternatifi Linux dağıtımları, gün geçtikçe son kullanıcıya daha fazla hitap ediyor ve tek tıkla, bütün işlerinizi tıpkı Windows’ta olduğu gibi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Windows alternatifi Linux Dağıtımları
Hem güvenlik hem de akıcılık yönünden Windows’a nazaran Linux dağıtımlarının çok daha başarılı oldukları biliniyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri, dağıtımların tamamı ile açık kaynaklı olması ve bu sayede herhangi bir gözetimci betik barındırmaması; bir diğeri ise Windows’a nazaran bu dağıtımların çok daha az kaynak harcaması.

Siz de, hem özgür dünyaya adım atmak hem de Windows’un sürekli yaşattığı sıkıntılardan kurtulmak istiyorsanız, aşağıda Windows’tan geçiş yaptığınızda çok kısa sürede alışabileceğiniz Linux dağıtımlarını listeledik.

1. Linux Mint



Debian ve Ubuntu tabanlı Linux dağıtımlarından bir tanesi olan Linux Mint, Windows’tan geçiş yapacaklar için biçilmiş kaftan bir başlangıç kiti sunuyor. Bakıldığında, son kullanıcının işine yarayabilecek tüm uygulamaları ve betikleri hazır kılan, kurulum esnasında driver problemlerini anında çözebilen ve en güncel driverların bulunduğu Linux Mint içerisinde, akıcı bir biçimde işlerinizi halledebilir, internette doyasıya gezinebilirsiniz.

Windows alternatifi pek çok uygulamanın paket içerisinde bulunduğu Linux Mint, özgür dünyayı keşfedebilmeniz için ilk seçeneklerden bir tanesi olsun.

2. Pardus



Tubitak tarafından destek verilen ve hem bakanlık hem de belediyelerin yakın zamanda geçiş yapmayı planladığı milli işletim sistemimiz Pardus da, Windows alternatifi Linux dağıtımları arasında yer alıyor. Pisi paketini kullanırken bir evrim geçirerek, Debian tabanlı bir dağıtım olmaya karar veren Pardus içerisinde; artık her şey çok daha kolay biçimde halledilebiliyor.

Microsoft içerisinde bulunan Office ve benzeri uygulamaların alternatifleri, açık kaynak bir tarayıcı olan Firefox ve hemen her kategoride ihtiyacınızı karşılayabilecek alternatif uygulamaların bulunduğu Pardus Mağaza ile gelen bu işletim sistemiyle, çok kısa sürede Windows’u unutabilirsiniz.

3. Zorin OS



Özellikle Linux’a henüz geçiş yapanlar için tavsiye edilen dağıtımlardan biri olan Zorin OS, Debian ve Ubuntu tabanlı bir diğer dağıtım. Görünüm açısından Windows’a oldukça benzeyen ve adaptasyonu bu açıdan çok kolay kılan Zorin OS içerisinde, ihtiyacınız olan her şey mevcut.

Özelleştirmeler yapabileceğiniz, kendinizi özgür kılabileceğiniz ve görünüm / kullanım açısından sıkıntı yaşamayacağınız bir başlangıç dağıtımı arıyorsanız, Zorin OS’u öneriyoruz.


4. Ubuntu



Linux deyince akla gelen ilk işletim sistemlerinden bir tanesi, şüphe yok ki Ubuntu oluyor. Hem dünya üzerindeki popülaritesi hem de Steam gibi yazılımların açık kaynağa “Ubuntu” üzerinden destek vermesi ile elini epey güçlendiren bu işletim sistemi de, Windows alternatifi Linux dağıtımları arasında değerlendirilebilir.

Yazılım merkezindeki devasa arşivi, her dilde bulunan samimi ve yardımcı topluluk desteği ile karşımıza çıkan Ubuntu’nun masaüstü görünümüne alışmanız biraz zaman alabilir, ancak bir süre sonra herhangi bir işletim sistemine Ubuntu’dan geçiş yaptığınızda, bu masaüstünü özleyeceğinizi garanti edebiliriz.

Pek çok özelleştirmeyi yapabileceğiniz, Windows alternatifi yazılımları tarafınıza hazır halde sunan Ubuntu; hem “ben çok oyun oynarım” diyenler hem de “daha akıcı ve farklı bir görünüm istiyorum” diyenlerin tercihi olmalı.

5. Elementary OS



Adından da anlaşılabileceği gibi, “Linux’ta yeniyim” diyenlerin tercihlerinden biri olabilecek Elementary OS da Windows’tan geçişte keşfedebileceğiniz ilk dağıtımlardan bir tanesi. Özellikle görünüm açısından Mac OS’a benzetilmesi ile pek çok Linux hayranının çok kısa sürede gözdesi haline gelen Elementary OS, Ubuntu tabanlı bir işletim sistemi.

Estetik, akıcı performans ve stabilite arıyorsanız, Windows alternatiflerini sizler için paket halinde sunan ve Windows’ta yapabildiğiniz hemen her şeyi rahatça yapabileceğiniz Elementary OS’u da deneyebilirsiniz