Bu sorunun cevabı kısaca: “Hayır”.

Bir kişinin yalan söylediğini düşünüyorsanız bu konuda biraz üstüne giderseniz belki size açıklamalar yaparken bir mantık hatası yapıp bir açık verebilir, yalan söyleyip söylemediğini belki bu şekilde tespit edebilirsiniz. Ya da beden diline dikkat ederseniz belki yalan söyleyip söylemediğini beden dilinden de kolayca anlayabilmeniz mümkün olabilir. Ama unutmayın ki kişiyi hipnozla sorgulasanız bile, kişi eğer yalan söyleyecekse hipnoz altındayken de yalan söyler, üstelik bunu çok daha usta bir şekilde yapar. Çünkü normalde kişi normal zihin durumuyla yalan söylerken bir mantık hatası yapma ihtimali varken hipnoz zihin durumunda konuşurken hiçbir mantık hatası yapmaz.
Hiçbir açık vermez. Çünkü hipnozdayken konsantrasyonu ve odaklanması en üst düzeydedir. Yalan söyleyecekse hipnoz altındayken çok daha ustalıkla yalan söyler. Hipnozla kişiyi kontrol altına almak, ne derseniz yaptırmak diye bir şey söz konusu değildir. Bu ancak filmlerde olur.

Hipnoz eğer bir yalan makinası gibi çalışsaydı adliyelerde mahkeme salonlarında hipnotistler hizmet vermez miydi?

Eğer söz konusu olan kişi eşiniz ise; eşinizin yalan söyleyip söylemediğini tespit etmek için onu hipnoza götürmeyi teklif etmenizin bile eşinizi ne kadar inciteceğini bir düşünün. Yalan söylediğini düşünseniz bile onu bir hipnotiste götürüp hipnotisti de bu aşağılamaya ortak ederek eşinizi bir yalan makinesine bağlarmışçasına bir yol seçmenin düşüncesi bile hiç etik bir yaklaşım değildir. Böyle bir taleple hipnoterapiste başvurmak hayat arkadaşınız için çok küçük düşürücü bir durum olmakla beraber zaten sonuç almak da mümkün değildir.

Hiçbir hipnoterapistin de böyle bir girişimde bulunacağına ihtimal vermiyorum doğrusu. Bu tür başvurularda kişiye hipnozun zannettikleri gibi bir şey olmadığını izah ettikten sonra ısrarcı olanlara “eşinizi hipnoza götüreceğinizi söylediğinizde kendisi bunu kabul ediyor mu ki?” diye sorduğum bazı başvuru sahipleri bu soruma “ben size bir bahaneyle getireyim, siz çaktırmadan hipnoza alıp benim size söyleyeceğim soruları sorun, olmaz mı?” diyebiliyorlar. Bazıları da “ben konuştum, kabul ediyor gelmeyi” diyor. Bu tür bir konuda hipnoterapiste başvurmayı düşünenlere “hipnoz” yerine bir “İlişki Danışmanı”na ya da “Aile ve Evlilik Terapisti”ne başvurmalarını tavsiye ediyorum. Ya da eşleri yerine kendilerinin hipnoterapi desteği alarak kıskançlık, özgüven, özsaygı, şüphecilik, gibi sorunlarının üstesinden gelebileceklerini izah ediyorum. Unutmayın ki sağlıklı bir ilişki güven üstüne kurulur.

Alıntı