Depresyonun bilinen birçok nedeni var: Travma, maddi sıkıntılar, işsizlik ve üzüntü bunlardan sadece birkaçı. Ancak bunlardan hiçbiri size uymasa da yine de depresyondaysanız bunun başka bir spesifik nedeni olabilir. İşte aklınıza gelmeyecek bazı depresyon nedenleri:

SİGARA: Sigarayla depresyon arasındaki bağ uzun zamandır biliniyordu. Depresyona meğilli insanlar sigaraya başlamaya yatkın olurlar. Ayrıca sigaradaki nikotinin beyindeki nörotransmitter aktivitesini etkilediği ve yüksek dozda dopamin ve serotonin (antidepresan ilaçlar için hareket mekanizması) hormonu salgılanmasına yol açtığı da biliniyor. Sigara bu yüzden bağımlı oluyorsunuz ve bıraktığınızda da depresyona girebiliyorsunuz. Sigarayı bırakmaya çalışmak ve beyninizi buna alıştırmak vücudunuzun beyin kimyasallarını dengelemesine yardım edebilir.

TİROİD HASTALIĞI: Tiroidiniz yeterince tiroid üretmediğinde, hipotirodizm isminde bir sorun ortaya çıkar ve bunun belirtilerinden biri de depresyondur. Bu hormon çok fonksiyoneldir. Fakat ana görevlerinden biri de nörotransmitter gibi rol oynaması ve serotonin seviyesini düzenlemesidir. Hassaslık, kabızlık ve yorgunluk gibi yeni depresyon belirtileriniz varsa bir tiroid testi yaptırmalısınız. Hipotiroidizm ilaçla tedavi edilebilir.

UYKUSUZLUK: Uykusuzluğun huzursuzluğa yol açtığı şaşırtıcı değil, ancak uykusuzluk depresyon riskini de artırabiliyor. 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, siz yeterince uyumazsanız beyin hücrelerinizin yenilenmesi için yeterli zaman oluşmaz ve beyin fonksiyonlarınız iyi bir şekilde yerine getirilmez bu da depresyona yol açar.

FAZLA SOSYAL MEDYA KULLANIMI: Sosyal paylaşım ve sohbet sitelerinde çok fazla zaman geçirmek sağlığınızı olumsuz olarak etkileyebilir. Bir dizi araştırma, bunun özellikle gençlerde ve çocukluğun son döneminde depresyona yol açabildiği açıklandı. İnternet bağımlılığı gerçek hayattaki etkileşmeyle ve arkadaşlıkların azalmasına yol açabilir. Bazı uzmanlar bunu Facebook depresyonu olarak isimlendiriyorlar.

2013 yılındaki bir çalışmada, araştırmacılar yaşları 16 ile 51 arasındaki insanların yüzde 1,2'si interneti haddinden fazla kullanıyor, bu nedenle makul ve ciddi depresyon oranı artıyor. Ancak araştırmacılar, aşırı internet kullanımının mı depresyona yol açtığını yoksa depresyondaki kişilerin fazla internet kullandığı konusunda açıklayıcı bulgular olmadığını söylediler.

YAŞADIĞIN YER: Şehirde ya da kırsal alanda yaşayıp yaşamadığınız sizin ruh durumunuzu etkiliyor. Araştırmaya göre, şehirde yaşayanlarda ruhsal bozukluk görülme riski kırsal kesimde yaşayanlardan yüzde 39 daha fazla. 2011 yılında yapılan bir araştırmada ise, şehirde yaşayanların beynindeki stresi düzenleyen bölümün daha hareketli olduğu tespit edildi. Yüksek stres seviyesi ruhsal bozukluğa yol açıyor. Depresyon oranları kırsal ve şehir hayatına göre çeşitlilik gösteriyor. Bazı şehirlerde depresyon oranları daha yüksek oluyor. Zengin ülkelerdeki depresyon oranları ise gelir düzeyi düşük olanlardan daha fazla.

ÇOK FAZLA SEÇENEK: Seçeneklerin saf sayısı bunaltıcı olabiliyor. Bazı psikologlara göze, ihtiyacı olan şeyi gördüğünde hemen sepete atan alışveriş delileri için bu problem değil. Bazı insanlar ihtiyacı olandan fazlasını alıyor ya da en iyi ürün için araştırma yapıyor. Bu alışverişle başa çıkma tarzı mükemmeliyetçilikle ve depresyonla ilgili olabiliyor.

İLAÇ TEDAVİSİ: Depresyon bazı ilaçların yan etkisi olabiliyor. Akne tedavisi için kullanılan Roaccutane isimli ilacın bazı insanlarda depresyon ve intihar düşüncesine yol açtığı belirtiliyor. Xanax gibi kaygı ve uykusuzluk ilaçları ile yüksek tansiyonu tedavi eden Lopressor ile kolesterol düşüren Lipitor isimli ilacın da yan etkisi depresyondur. Doktor size yeni bir ilaç verdiğinde mutlaka potansiyel yan etkilerini okuyun.

YAZ HAVASI: Mevsime bağlı depresyon genellikle kış depresyonuyla bağlantılıdır. Ancak bu depresyon bazılarını yaz aylarında daha fazla etkiliyor. Ilık hava depresyonu vücudun yeni bir mevsime alışması geciktiğinde ortaya çıkıyor.


haberfx