Herkes stresle karşılaşıyor ve tepki veriyor ancak bazı insanlar stresle başa çıkmakta daha fazla zorlanıyor. Psikoloji uzmanlarına göre stres kontrolünde en önemli belirleyicilerden biri de kişilik yapısı.

Vücut stres altında kaldığında fizyolojik, psikolojik ve zihinsel tepkiler veriyor. Stresi yaratan sebeple nasıl savaşacağını bilmek, stresin kalıcı olmasını ve farklı hastalıklara dönüşmesini de engelleyebiliyor.

Psikiyatrist Dr. İnci Vural, herkesin stresle karşılaştığını ancak bazı insanların stresle başa çıkmakta daha fazla zorlandığını söylüyor.

Vural, "Aşırı duyarlı, duygusal tepkileri yoğun olanlar, kendilerine her konuda suçluluk payı çıkaranlar, olaylara ya hep iyi ya da hep kötü bakanlar, benmerkezci ve egoist kişiler stresle başa çıkmakta daha çok zorlanıyor” diyor.

Dr. Vural, stresi daha kolay kontrol altına alabilenlerin kişilik özellikleri hakkında şunları söylüyor:

"Psikolojik esneklik, değişimlere uygun olarak kendini programlayabilme yeteneği, çevreden gelen uyarıları değerlendirebilme yetisi, sakin ve sabırlı olmak stresle başa çıkabilen insanların en önemli kişisel özelliklerdendir.”

Stresle savaşırken gelişmeye ve değişmeye açık olmak gerektiğini kaydeden Vural’a göre stres kontrolünde; yeni koşulları kabullenmek, değişen şartları görmeye gayret etmek ve esneklik kazanmak oldukça önemli.


ntv