Borderline (sınırda) kişilik bozukluğu, deniz kenarında ayağınızın altından sürekli kayıp giden kumlara bastığınızda, korkup, kendinizi savunmasız ve dengesiz hissetmenize benzer. İlişkilerinizde, duygularınızda, düşüncelerinizde, davranışlarınızda ve hatta kimlik algısında kararsız olduğunuz durumdur. Sizin için yaşamak korkutucu ve acı verici bir yoldur. Ancak umut vardır. Düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı kontrol edebilmeniz ve tüm bunlarla baş edebilmeniz için etkili borderline kişilik bozukluğu tedavileri vardır.

Borderline (sınırda) kişilik bozukluğu nedir?

Borderline (sınırda) kişilik bozukluğunuz varsa, muhtemelen lunaparktaki hız treninin içindeymiş gibi hissediyorsunuzdur – sadece duygularınız veya ilişkilerinizle değil, kim olduğunuza dair hislerinizle de. Kişisel imajınız, hedefleriniz ve hatta sevmediğiniz ve beğenmediğiniz şeyler sıklıkla kafa karıştırıcı ve belirsiz gibi görünen şekillerde değişebilir.

Borderline kişilik bozukluğu olan insanlar aşırı duyarlı olma eğilimindedir. Küçücük nedenler yoğun reaksiyonları tetikleyebilir. Üzüldüğünüzde, sakinleşmeniz oldukça zor olmaktadır. Bu duygusal gel-git durumları ve kendini birden rahat bırakmak dürtüsel olarak pervasız davranışlara neden olabilir. Bu ezici ve yoğun duygunun sesine kapıldığınızda, sağlıklı düşünmeniz ve ilişkilerinizde başarılı olmanız mümkün olmamaktadır. Birilerini incitecek şeyler söyleyebilir, tehlikeli ve uygun olmayan davranışlar sergileyebilir ve daha sonra yaptıklarınızdan utanıp kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Asıl acı verici şey ise bunlardan kaçmanın imkansız olduğu düşüncesidir. Ancak kaçmak imkansız değil.

Borderline kişilik bozukluğu tedavi edilebilir

Geçmişte zihinsel sağlık alanında uzmanlaşmış birçok doktor Borderline kişilik bozukluğu tedavisinde zorlanıyordu. Bu yüzden yapılması gereken çok şey olmadığı fikrinde birleşmek gibi yanlış bir sonuca vardılar. Değişen şartlarda artık bu hastalığın tedavi edilebilir olduğunu biliyoruz. Aslında Borderline kişilik bozukluğunun uzun vadeli tedavilerde sonucunu tahmin etme, depresyon ve bipolar bozukluklardan daha iyidir. Tabi bununla birlikte özel bir yaklaşım da gerektirmektedir. Sonuç olarak Borderline kişilik bozukluğuna sahip çoğu insan tedavi edilebilir ve iyileşebilir; doğru tedaviler ve desteklerle bunu hızlı bir şekilde başarabilirler.

İyileşmede esas nokta; zorluk ve sıkıntıya neden olan işlevsel olmayan düşünce, duygu ve davranış modellerini kırmaktır. Elbette hayat boyu süren alışkanlıkları kırmak kolay değil. Duraklamak, yansıtmak ve daha sonra yeni davranışları seçmek ilk başlarda rahatsız hissettirecektir. Ancak zamanla duygusal dengenizi korumanız ve kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olacak yeni alışkanlıklar oluşturacaksınız.


Aşağıdaki ifadeleri tanıyor musunuz?

Sık sık “boş” hissediyorum.
Duygularım çok hızlı bir şekilde değişiyor ve sıklıkla aşırı üzüntü, öfke ve kaygı yaşıyorum.
Önemsediğim insanların beni terk edeceklerinden sürekli korkuyorum.
Romantik ilişkilerimin çoğunu yoğun, fakat dengesiz olarak yaşarım.
Hayatımdaki insanlar hakkında düşündüklerim, bir an için sıra dışı bir şekilde değişebilir – nedenini asla anlamıyorum.
Sık sık, tehlikeli veya kötü olduğunu bildiğim şeyleri yapmaktayım, örneğin pervasızca çalışmak, güvensiz seks yapmak, aşırı alkol almak, uyuşturucu kullanmak ya da eğlencelere aşırı para harcamak gibi.
Kendime zarar vermeye çalıştım, bir yerimi kesme ya da intihar girişimi gibi kendime zarar vermeyi denedim.
Bir ilişkide kendimi güvensiz hissettiğimde, partnerimi kendime yakın tutmak için fırtınalı davranma ya da çılgınca hareketler yapma eğilimindeyim.
Bu ifadelerden birkaçını yaşıyorsanız borderline (sınırda) kişilik bozukluğu çekiyor olabilirsiniz. Tabii ki, bu bozukluğun diğer problemlerle kolayca karıştırılabilmesi nedeniyle resmi bir teşhis koymak için bir psikiyatriste ihtiyacınız var. Ancak teşhis bile yapılmasa dahi, bu makaledeki kendi kendine yardım ipuçları, iç duygusal fırtınanın yatıştırılması ve kendine zarar veren dürtüleri kontrol etmeyi öğrenmek için yardımcı olabilir.

Borderline kişilik bozukluğu belirtileri

Borderline kişilik bozukluğunun (BKB) belirtileri birçok farklı yoldan ortaya çıkmaktadır; ancak tanı için uzmanlar dokuz ana kategori belirlemiştir. Tanı konulabilmesi için bu semptomların en az beşinin görünmesi gerekmektedir. Ayrıca bu bulguların uzun süredir (genellikle ergenlik çağında başlar) yaşamın birçok alanında yaygın şekilde görülmesi gerekmektedir.

Borderline kişilik bozukluğunun 9 semptomu

Terk edilme korkusu; BKB’li insanlar genellikle terk edilmekten veya yalnız başına olmaktan korkar. Hatta evde sevilen bir bireyin işten eve geç kalması veya hafta sonu bir yerlere yatılı gitmesi gibi şeyler bile bu korkuyu tetikleyebilir. Bu, sevilen kişiyi yakın tutmak için çılgın çabalara neden olur. Yalvarabilir, kavgalar başlatabilir, sevdiklerinin hareketlerini kıskançlıkla izleyebilir veya terk etmesini fiziksel olarak engelleyebilir. Ne yazık ki, bu davranış ters etki yapar ve yakın tutulmak istenen kişi uzaklaşır.
Dengesiz ilişkiler; BKB’si olan insanlar yoğun ancak kısa ömürlü ilişkilere sahiptir. Hızlı bir şekilde aşık olabilir, kendisini iyi hissettiren her yeni insana inanır ve hızlı bir şekilde hayal kırıklığına uğrayabilir. İlişkileri kusursuz ya da korkunç görünür, bunun tam arasında hiçbir şey hissedilmez. Sevgililer, arkadaşlar veya aile üyeleri, öfke ve nefret arasındaki hızlı dalgalanmalardan ötürü duygusal bir dolandırıcılık yaşıyor gibi hissedebilirler.
Belirsiz veya kararsız benlik; BKB’ye sahipken, benlik hissiniz genellikle kararsızdır. Bazen kendiniz hakkında iyi hissedebilirsiniz, bazen kendinizden nefret edersiniz, hatta kendinizi kötü olarak görürsünüz. Muhtemelen kim olduğunuz veya hayatta ne istediğiniz hakkında açık bir fikriniz yoktur. Sonuç olarak, işinizi, arkadaşınızı, sevgilinizi, dininizi, değerlerinizi, hedeflerinizi ve hatta cinsel kimliğinizi sıklıkla değiştirebilirsiniz.
Dürtüsel kendini tahrip eden davranışlar; BKB’niz varsa, özellikle de rahatsız olduğunuzda, zararlı, sansasyon arayan davranışlarla meşgul olabilirsiniz. Dürtünüzü kontrol edemeden aşırı şekilde yemek yer, pervasızca çalışır, hırsızlık yapar, riskli seks yapar ya da uyuşturucu ya da alkolle aşırı miktarda para harcarsınız. Bu riskli davranışlar, şu anda kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir, ancak uzun vadede kendinize ve çevrenizdekilere zarar verirler.
Kendine zarar verme; İntihar davranışı ve bilinçli kendine zarar, BKB’li kişilerde sık görülür. İntihar davranışı, intiharı düşünme, intihar hareketleri ve en az bir intihar girişimini içermektedir. Kendine zarar vermek, intihar dışında kendinize diğer zarar verme girişimlerini de kapsar. Kendine zarar vermenin yaygın biçimleri arasında kesme ve bölgesel yakma bulunur.
Aşırı duygusal değişimler; Kararsız duygular ve ruh halleri BKB’de sık görülür. Bir dakika mutlu hissedebilirsin, sonra birden umutsuz hissedebilirsin. Diğer insanların yönelttiği küçük şeyler seni duygusal karmaşaya itebilir. Bu ruh hali şiddetlidir, ancak genellikle birkaç dakika veya saat de sürebilen (depresyon ya da bipolar bozuklukların duygusal dalgalanmalarından farklı olarak) oldukça hızlı bir şekilde geçme eğilimindedir.
Kronik, boşluk duyguları; BKB’li insanlar genellikle içlerinde bir delik veya boşluk varmışçasına boşluk duygularına kapılırlar. Aşırı derecede, “hiçbir şey” veya “hiç kimse” gibi hissedebilirsiniz. Bu duygu rahatsızdır, bu yüzden boşluğu uyuşturucu, yiyecek veya cinsel ilişki gibi şeylerle doldurmaya çalışabilirsiniz. Ancak hiçbir şey gerçekten tatmin edici olmaz.
Patlayıcı öfke; BKB’niz varsa yoğun öfke ve kısa öfke ile mücadele edebilirsiniz. Sigortanız attığında, bağırırken veya tamamen öfke dolduğunuzda kendiniz kontrol etmekte zorluk çekebilirsiniz. Bu öfkenin her zaman dışarı doğru yönlendirilmesine dikkat etmek önemlidir. Kendinize kızmak için çok zaman harcayabilirsiniz.
Şüpheli veya gerçeklerden uzak hissetmek; BKB’li insanlar çoğunlukla paranoyayla veya başkalarının şüpheli düşünceleriyle mücadele ederler. Stres altındayken, gerçeklikle temasınızı kaybedebilirsiniz – gerçeklikten ayrışma olarak bilinen şey. Kendinizi, kendi vücudunuzun dışındaymış gibi hissedebilirsiniz.

Borderline Kişilik Bozukluğunun Nedenleri

Psikiyatri alanında çalışan çoğu uzman Borderline Kişilik Bozukluğunun nedenleri arasında en önemli olarak çocukluk çağındaki travmatik deneyimlerle genetik veya diğer biyolojik faktörlerin ve çevresel etkenlerin kombinasyonundan kaynaklandığını düşünmektedir.

Beyin farklılıkları

BKB’li bireyin beyninde birçok karmaşık olaylar yaşanmakta ve araştırmacılar hala bunları çözmeye çalışmaktadır. Ama özünde, BKB’ye sahipseniz, beyniniz çok tetiktedir. Çoğu şey başkalarına göre daha korkutucu ve stresli hissettirir. Savaş veya kaç ikileminden biri ön planda olmaya çalışır ve karşıdaki duruma uygun olmayan ilkel hayatta kalma içgüdüleri çalışmaya başlar. Bu anda yapabileceğiniz hiçbir şey yokmuş gibi gelebilir. Sonuçta, beyniniz farklıysa ne yapabilirsiniz? Ama gerçek şu ki beyninizi değiştirebilirsiniz. Yeni bir başa çıkma tepkisi veya kendi kendine yatıştırıcı teknikler uyguladığınızda, yeni baş etme becerileri geliştiriyorsunuz demektir. Dikkat çekme meditasyonu gibi bazı tedaviler beyninizi güçlendirebilir. Ve ne kadar çok çalışırsanız, bu yollar daha güçlü ve daha otomatik hale gelecektir. Bu yüzden asla vazgeçmeyin! Biraz zaman ve özveriyle düşünme, hissetme ve davranma biçiminizi değiştirebilirsiniz.

Kişilik bozuklukları ve etiketlenme

Psikologlar “kişilik” den bahsederken, her birimizi benzersiz kılan düşünme, his ve davranış kalıplarına atıfta bulunurlar. Hiç kimse her zaman aynı davranmaz, ancak dünyayla oldukça tutarlı bir şekilde etkileşim kurmaya ve etkileşime girmeye eğilimliyiz. Bu yüzden insanlar genellikle “utangaç”, “sosyal”, “titiz”, “eğlenmeyi seven” vb. tanımlanır. Bunlar kişiliğin unsurlarıdır.

Kişilik özünde kimliğe bağlı olduğu için, “kişilik bozukluğu” terimi sizi kendinizi kökten yanlış olan bir şeymiş gibi hissetmenize neden olabilir. Fakat bir kişilik bozukluğu bir karakter yargısı değildir. Klinik açıdan bakıldığında, “kişilik bozukluğunun” ne anlama geldiği, dünyayla alakalı kalıplarınızın normalden önemli ölçüde farklı olmasıdır (diğer bir deyişle, çoğu insanın bekleyebileceği şekilde davranmamanızdır) ve birçok durumda sizin için farklı sorunlara neden olur. Hayatınız, ilişkileriniz, kariyeriniz, kendiniz ve başkaları hakkındaki hisleriniz gibi. En önemlisi, bu kalıplar değiştirilebilir!

Kendi kendine yardımda püf noktalar:

Duygusal fırtınayı yatıştırın
Dürtüselliği kontrol etmeyi ve üzüntüyü tolere etmeyi öğrenin.
Kişilerarası becerilerinizi geliştirin…


Kendi kendine yardımda 1. yöntem: Duygusal fırtınayı yatıştırmak

BKB’li birisi olarak, muhtemelen dürtü ve hislerinizle savaşmak için çok zaman harcadınız, bu nedenle bunları kabul etmek ve mantığa sığdırmak sizin için zor bir şey olabilir. Ancak duygularınızı kabul etmeniz, onları onaylamanız ya da acı çekmeniz anlamına gelmez. Yani hissettikleriniz için kendinizle kavga etmeyi, duygularınızı önlemeyi, hislerinizi bastırmayı ya da hissettiklerinizi inkar etmeyi bırakmanız lazım. Bu duygulara sahip olmak için kendinize izin verirseniz, BKB’nin sizi etkilemesinin önüne geçebilirsiniz.

Duygularınızı yargı ya da eleştiri olmaksızın yaşamaya çalışın. Geçmişi ve geleceği bırakın; yalnızca şu anın üzerinde durun. Dikkat çekme teknikleri bu konuda çok etkili olabilir. Duygularınızı sanki dışarıdan biriymiş gibi gözlemleyerek başlayın. Bu duyguların gelişini ve gidişini izleyin (dalgalı olarak düşünmenize yardımcı olabilir). Duygularınıza eşlik eden fiziksel duyumlara odaklanın. Kendinize şu anda hissettiklerinizi kabul ettiğinizi söyleyin.

Duygu veya duygularınızı uyandıran bir şey yapın

Duygunuzla ilgilenmek, kendini çabucak rahatlatmanın en hızlı ve en kolay yollarından biridir. Hangi duyu kökenli uyarının sizin için en iyi sonuç verdiğini bulmak için denemeniz gerekecektir. Farklı ruh durumları için farklı stratejilere de ihtiyacınız olacak. Öfkeli veya heyecanlı olduğunuzda yardımcı olabilecek şey, hissizleştiğinizde veya depresyondayken size yardımcı olabileceklerden çok farklı olabilir. Başlamanız için bazı fikirler aşağıda verilmiştir:

Dokunma; Kendinizi yeterince hissetmiyorsanız, ellerinizin üzerine soğuk veya sıcak (lütfen abartmadan) su dökmeyi deneyin; bir parça buz tutun veya bir nesneyi veya bir mobilya parçasını mümkün olduğunca sıkı tutun. Çok fazla duygu yoğunluğu yaşıyorsanız ve sakinleşmeniz gerekiyorsa, sıcak bir banyo veya duş almayı deneyin.

Damak zevki; Boşta ve hissiz hissediyorsanız, güçlü tatlandırılmış nane veya şekerlemeyi emmeyi deneyin veya tuzlu cips gibi yoğun bir lezzet içeren bir şeyler yiyin. Sakin olmak istiyorsanız, sıcak çay veya çorba gibi yatıştırıcı bir şeyler deneyebilirsiniz.

Koku; Bir mum yakın, çiçekleri koklayın, en sevdiğiniz parfümü sıkın veya mutfakta hoş kokan bir şeyi pişirin. Narenciye, baharat ve tütsü gibi güçlü kokulara vücudunuzun daha hızlı tepki verdiğini görebilirsiniz.

Bakış; Dikkatinizi çeken bir görüntüye odaklanın. Bu, hemen çevrenizdeki (harika bir görüntü, güzel bir çiçek aranjmanı, en sevdiğiniz resim veya fotoğraf) veya hayal gücünüzün görselleştirdiği bir şey olabilir.

Ses; Yüksek sesle müzik dinlemeyi, zil sesini çalmayı veya varsa bir düdük çalmayı deneyin. Sakinleşmek için, dinlendirici müzik açın veya rüzgâr, kuş veya deniz gibi doğanın rahatlatıcı seslerini dinleyin.

Duygusal açıdan hassasiyetinizi azaltın

Günlük koşturmalarda ve stres altındayken olumsuz duygular yaşamanız daha olasıdır. Bu nedenle fiziksel ve zihinsel rahatlamayı gözetmek çok önemlidir.

Kendinize aşağıdakileri deneyerek dikkat edin:

Ruh halinizi değiştiren ilaçlardan kaçının
Dengeli, besleyici bir diyet takip etmek
Bol miktarda kaliteli uyku
Düzenli egzersiz yapmak
Stresin asgariye indirilmesi
Gevşeme tekniklerini uygulama

Kendi kendine yardımda 2. yöntem: Dürtüselliği kontrol etmeyi ve acıyı tolere etmeyi öğrenin

Yukarıda söylenen sakinleştirici teknikler, siz stres yüzünden raydan çıkmaya başlayınca rahatlamanıza yardımcı olabilir. Zor duygularla boğuştuğunuzu hissederken yaptıklarınız Borderline kişilik bozukluğunun dürtüselliğinin olduğu yerdir. Henüz bu duygular yoğun olarak size hücum ederken, olayın sıcaklığında kendinize zarar verme, pervasızca seks yapma, tehlikeli araba kullanma ve aşırı içki içme gibi şeyleri dürtüsel olarak kontrol edemeden yapabilirsiniz. Bunları yaparken başka seçeneğiniz yokmuş gibi hissedebilirsiniz.

Davranışlarınız kontrolünüz dışına çıkmadan, kontrolü ele geçirmek

Bu dürtüsel davranışların bir amaca hizmet ettiğini bilmek önemlidir. Sıkıntıyla baş etmeye yönelik mekanizmalardır. Kısa bir an bile olsa kendinizi iyi hissettirir. Ancak uzun vadeli maliyetleri son derece yüksektir.

Davranışınızı kontrol altına almak, sıkıntıyı tolere etmeyi öğrenmekle başlar. BKB’nin yıkıcı modellerini değiştirmenin anahtarı budur. Sıkıntıya tolere etme yeteneği, harekete geçme isteğiniz olduğunda durabilmenize yardımcı olacaktır. Zor duygulara daha tahrip yaratan davranışlarla tepki vermek yerine, kontrollü bir şekilde onları yenmeyi denemelisiniz.

Kontrolünüzü tekrar kazanmanıza yardımcı olacak egzersizler

Düşüncelerinize odaklanmak yerine, vücudunuzda ne hissettiğinize odaklanın. Aşağıdaki egzersizler, dürtüselliği frenlemenin, sakinleşmenin ve kontrolü tekrar kazanmanın basit ve hızlı bir yoludur. Birkaç dakika içinde büyük fark yaratabilir.

*** Sakin bir yer bulun ve rahat bir konumda oturun.

*** Vücudunuzda yaşadığınız şeylere odaklanın. Üzerinde oturduğunuz zemini hissedin. Ayaklarınızı yerde hissedin. Ellerinizi kucağınızda hissedin.

*** Nefesinize konsantre olun, yavaş ve derin nefes alın. Yavaş nefes almak için; üç saniyede bir durun. Sonra yavaş yavaş nefes alın, bir kez daha üç saniye duraklayın. Bunu birkaç dakika devam ettirin.

Acil durumlarda, dikkatinizi başka şeylere yöneltin

Sakin olma girişiminiz işe yaramıyorsa ve yıkıcı dürtülerden dolayı rahatsız hissetmeye başlıyorsanız, dikkatinizi dağıtmak size yardımcı olabilir. İhtiyacınız olan tek şey yıkıcı dürtülerin gitmesi için yeterince uzun süre odaklanmanızı sağlayacak bir şey. Dikkatinizi çeken her şey işe yarayabilir. Daha önce bahsedilen duyusal temelli egzersizlere ek olarak, deneyebileceğiniz başka şeyler vardır:

Televizyonda bir şeyler seyredin. Hissettiklerinizi tersi bir program seçin: eğer üzgün hissediyorsanız, kızgın veya heyecanlıysanız rahatlatıcı bir komedi.

Sizi meşgul edecek bir şey yapın. Bu herhangi bir şey olabilir: bahçe işleri, resim yapma, enstrüman çalma, örgü yapma, kitap okuma, bilgisayar oyunu oynama, su doku veya sözcük bulmacası çözmek.

Kendinizi işe verin. Ev işleri yapmak, markette alışveriş yapmak, evde beslenen hayvanınızın bakımını yapmak veya çamaşır yıkamak gibi işlerle kendinizi rahat hissedebilirsiniz.

Aktif olun. Kuvvetli egzersiz, adrenalin pompalamanızı sağlamak için sağlıklı bir yöntemdir. Eğer stresli hissediyorsanız, yoga veya doğada yürüyüş gibi daha rahatlatıcı faaliyetler denemek isteyebilirsiniz.

Bir arkadaşınızı arayın. Güvendiğiniz biriyle konuşmak, dikkatinizi dağıtmak, kendinizi daha iyi hissetmek ve farklı bir perspektif kazanmak için hızlı ve etkili bir yol olabilir.



Kendi kendine yardımda 3. yöntem: Kişisel becerilerinizi geliştirin

Sınırda kişilik bozukluğu (BKB) yaşıyorsanız, muhtemelen sevgili, iş arkadaşınız ve arkadaşlarınızla birlikte istikrarlı, tatmin edici ilişkiler sürdürmek için yoruluyorsunuz demektir. Çünkü geri adım atmak ve başkalarının bakış açısıyla diğer şeyleri görmekte sorun yaşıyorsunuzdur. Başkalarının düşüncelerini ve duygularını yanlış okuma, diğerlerinin sizi nasıl gördüğünü yanlış anlama eğilimindesiniz ve davranışlarınızdan nasıl etkilendiklerini göz ardı etmektesiniz. Umursamadıklarınız dışındaki diğer insanlara gelince, büyük bir körlüğe sahipsiniz. Kişiler arası körlüğünüzün farkında olmak ilk adımdır. Başkalarını suçlamayı bıraktığınızda, ilişkilerinizi ve sosyal becerilerinizi geliştirmek için adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

Varsayımlarınızı kontrol edin

Sınırda kişilik bozukluğu olan insanlar stres ve olumsuzluklarla birlikte başkalarının niyetlerini sıklıkla yanlış anlarlar. Bu eğilimin farkındaysanız, varsayımlarınızı kontrol edebilirsiniz. Unutmayın, zihin okuyucu değilsiniz! Kendi yarattığınız olumsuz sonuçlara atlamak yerine, alternatif anlamları düşünün.

Olumsuz senaryolar düşünmekten vazgeçin. Eşinizle problem yaşıyorsanız; belki o stresli bir gün geçiriyordur, belki de henüz kahvesiniz içmemiştir, belki işyerinden bir arkadaşıyla tartışmıştır. Birçok farklı olasılık vardır. Bunları göz ardı etmeyin.

Kişilerden niyetlerini açıklığa kavuşturmalarını isteyin. Varsayımlarınızı kontrol etmenin en basit yollarından biri, diğerine ne düşündüğünü ya da hissettiğini sormaktır. Kelimelerinin veya eylemlerinin ne anlama geldiğini iki kez kontrol edin. Suçlu bir şekilde sormak yerine, daha yumuşak bir yaklaşım deneyin: “Yanlış anlamış olabilirim, ama sanki …” ya da “Belki aşırı duyarlı oluyorum ama anlamıyorum”

Borderline Kişilik Bozukluğunun teşhisi ve tedavisi

Borderline (sınırda) kişilik bozukluğunu kendi başınıza teşhis edemediğinizi bilmeniz gerekir. Kendinizin ya da sevdiğiniz birinin BKB’den acı çektiğini düşünüyorsanız, yolculuğunuzun belirli bir noktasında profesyonel yardım almak en iyisidir. BKB sıklıkla karışıktır veya başka koşullarla çakışmaktadır; bu nedenle sizi değerlendirmek ve doğru teşhis koymak için terapiste ihtiyacınız vardır.

Doğru terapisti bulmak önemlidir

Nitelikli bir terapistin desteği ve rehberliği, BKB tedavisinde ve hastalığın iyileşmesinde büyük farklılıklar gösterebilir. Terapi, ilişki ve güven konularında çalışmaya başlayabileceğiniz ve yeni başa çıkma tekniklerini ve varlık yollarını “denemenizi” sağlayacak güvenli bir alandır. Deneyimli bir uzman, diyalektik davranış terapisi (DDT) ve şema odaklı terapi gibi BKB terapilerine aşina olacaktır. Ancak, bu tedavilerin BKB’yi tedavi etmede yararlı olduğu görülse de, belirli bir tedavi yaklaşımını izlemek her zaman gerekli değildir. Birçok uzman, çoğu BKB olgusunun, bozukluk ile ilgili eğitim, aile desteği, sosyal ve duygusal beceri eğitimi ile ilgili eğitim içeren haftalık terapi ile başarıyla tedavi edilebileceğine inanıyor.

Kendinizi güvende hissettiğiniz bir terapist bulmak için zaman ayırmanız önemlidir; sizi algılayan ve sizi kabul edilmiş ve anlaşılmış hissettiren birisi. Zamanınızı ayırıp doğru kişiyi bulmaya çalışın. Ama bir kere başlarsanız, terapide kararlı olun. Unutmayın ki değişim, doğası gereği rahatsız edici bir şeydir. Terapide hiç rahatsızlık duymuyorsanız muhtemelen ilerlemiyorsunuz demektir.

KAYNAKLAR

Borderline Kişilik Bozukluğu, ABD Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü

Borderline Kişilik Bozukluğunun Duygusal Savunmasızlığı, PsychCentral

Beyin Biyolojisi, BKB ve Dikkat, New Harbinger Yayınları

Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavisi, ABD BKB Ulusal Eğitim Birliği