Kabak Yemeklerde Nasıl Kullanılır?


İçeriğinde potasyum, magnezyum ve potasyum gibi mineralleri bulunduran kabak, sindirim dostu bir sebzedir. Özellikle vücudun bağırsak sistemini düzenleme de oldukça etkilidir. Kabızlığı giderir. Ayrıca karaciğeri temizleyen özellikleri bulunur.
Kabak çeşitli yemeklerde kullanıldığı gibi salatalarda da hem haşlanarak hem de çiğ olarak kullanılır. Vitamin değerlerini kaybetmeden tüketmek için fazla pişirilmesi önerilmez. Sağlık açısından en uygun pişirme şekli buharda haşlayarak olmalıdır.
Kabak Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

  • Dolma yapımında kullanılır. İçleri oyularak kıyma, pirinç ve çeşitli baharatlar doldurularak hazırlanır. Bu şekilde besleyici değerive doyurucu özellikleri de artar. Özellikle bahar aylarında yeni çıkmaya başlayan körpe kabaklarla yapılan dolma çok lezzetli bir yemek çeşididir. Tek başına hazırlandığı gibi biber, patlıcan ile hazırlanan dolmalarla karışık da yapılabilir.
  • Zeytinyağlı olarak ve pirinçle hazırlanan kabak yemeği ister sıcak, ister soğuk olarak da tüketilebilir. Bu yemeğin doyurucu özelliklerinin yanı sıra kalorisi de oldukça düşük olduğundan diyetlerde kullanımı oldukça yaygındır.
  • Buharda haşlanarak çeşitli et ve tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak hazırlanır. Bu şekilde hazırlanan kabak besin değerini kaybetmez ve sağlıklı bir alternatif olur. Ayrıca etin yanında tüketilmesinin etin zararlı etkilerini de en aza indirdiği için uzmanlar tarafından önerilir.
  • Türk mutfağında önemli bir yeri olan türlüde kullanılan malzemelerdendir. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri birleştirilmesiyle hem tadı hem de besin değeri artar. İçine katılan et ya da kıyma ilavesi ile protein yününden de zengin bir yemek türü haline gelir.
  • Sıklıkla kızartma yapımında kullanılır. Tek başına çeşitli şekillerde kesilip hazırlanacağı gibi patlıcan ve biber ile de birlikte kızartılır. Yağda kızartıldığı gibi hafif yağ ilavesi ile fırında da hazırlanabilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ya da domates sosu koyularak servis edilir.
  • Çiğ olarak rendelenerek salatalarda kullanılır. Özellikle sindirim sistemi sorunu yaşayanlar ve diyet yapanlar için hem hafif hem de faydalı bir salata türüdür.
  • Mücver yapımında kullanılır. Çeşitli taze otlarla ve yumurta ile birleştirilir. Hafif ve sağlıklı olarak tüketilmesi için fırında yapılabilir. Ayrıca kızartması da yapılır.
  • Graten yapımında da kabağın kullanımı oldukça yaygındır. Burada da ağırlıklı olarak beşamel sos ve kaşar peyniri ile hazırlanır.