Günün Sözü DamlaPenia.
Her şey neye layıksa ona dönüşür. -Mevlana
Etiket Listesi

Seçenekler
Seçenekler
Stil
Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
14 Haziran 2016
Bulunduğu yer
Yıldızların çiçeklere göz kırptığı yerden
Mesajlar
6.914
Seslenildi
664 Mesaj
Etiketlendi
127 Konu
Ruh Hali
Capcanli

Standart Tıkanan Gider Nasıl Açılır?

19 Aralık 2016
1



Atık suların tahliye edildiği gider boruları zaman içinde yoğun bir şekilde kirlenerek tıkanabilir. Özellikle mutfak, lavabo ve duşlardaki atık su giderleri yağ, besin artığı, saç vb. maddeler nedeniyle tıkanmaya daha elverişlidir.

Tıkanmış giderler tıkanmanın boyutuna bağlı olarak pratik yöntemlerle açılabilir. Ağır kimyasallar kullanmadan, evdeki temel malzemeler ile tıkalı gider boruları açılabilir ve temizlenebilir.

Uygulama

Tıkalı gideri açmak için uygulanabilecek en pratik yöntem pompa kullanmaktır. Pompa gider ağzının tam üzerine gelecek şekilde yerleştirilir. Sıkıca bastırılarak aşağı yukarı hareketlerle vakumlanması sağlanır. Gider yaklaşık 10 defa pompalandıktan sonra su açılarak giderin açılıp açılmadığı kontrol edilir. Giderden emilen su miktarı az ise diğer yöntemler uygulanır.

Tıkalı giderleri açmak için asidik özelliğe sahip ticari kimyasal ürünler yerine karbonat ve sirke gibi doğal malzemeler de kullanılabilir. Karbonat ve sirke bir araya geldiğinde reaksiyona gidererek köpürmeye başlar. Oluşan bu reaksiyon kirlerin ve atıkların çözülerek giderin açılmasına yardımcı olur.

1 su bardağı karbonat gidere dökülür. Üzerine 1 su bardağı sirke ilave edilir. Yarım saat süreyle bekledikten sonra giderin üzerine minimum 2 litre kaynar su dökülür. Tıkalı bölümlerin çözülmesini kolaylaştırmak için gider pompalanır.

Tıkalı giderler bu yöntemlerle açılamıyorsa gider yuvasının açılması gerekebilir. Gider süzgecinin bulunduğu kısımdaki vida sökülerek çıkartılır. Mutfak ve banyo lavabosu gibi alanlarda gider haznesindeki atık suyun dökülmemesi için lavabo altına bir leğen ya da uygun büyüklükte bir kap yerleştirilir.

Süzgeç çıkarıldıktan sonra gider haznesindeki atıklar temizlenir. Giderin ilerleyen bölümlerindeki atıkları açmak için lavabo altındaki ek kısımlarından boru tamamen çıkarılıp temizlenebileceği gibi ince bir tel, düzleştirilmiş elbise askısı yardımıyla da temizlenebilir.

Tıkanmaya neden olan maddeler giderden çıkarıldıktan sonra vida yerine takılır ve gider süzgeci tekrar sabitlenir.

Bu yöntemlerin işe yaramaması durumunda bir profesyonelden yardım alınması önerilir.
Giderlerin tıkanmasını önlemek için sert ve iri taneli atıkların gidere kaçmamasına özen gösterilmesi gerekir. Özellikle mutfaklardaki aşırı yağlar, çay posaları, bakliyat ve tahıl taneleri tıkanmaya neden olurken banyo ve lavabolarda tıkanmaya genellikle saçlar ve temizlik amaçlı kullanılmış atık suların dökülmesi neden olur.

Avatar Seçilmemiş
Üyelik tarihi
13 Aralık 2016
Mesajlar
15.133
Seslenildi
807 Mesaj
Etiketlendi
76 Konu
Ruh Hali
Utangac
Standart Cevap: Tıkanan Gider Nasıl Açılır?
19 Aralık 2016
2
tıkandım ya resmen bizimkini açacak ruhda yok
Konuyu 1 kişi okuyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)
 
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
Son Mesaj