Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Püf Noktalar (https://www.forumunuz.com/puf-noktalar/)
-   -   Yabani Ot Öldürücü Olarak Sirke (https://www.forumunuz.com/puf-noktalar/86228-yabani-ot-oldurucu-olarak-sirke.html)

BABAT 23 Aralık 2016 00:34

Yabani Ot Öldürücü Olarak Sirke
 
bahçe bakımının püf noktları - bahçelerdeki yabani otlardan nasıl kurtulursunuz - sirkenin yararları - organik bahçe bakımı

Organik bahçe bakımında sirke doğal bir yabani ot öldürücü olarak kullanılabilir. Sirkedeki asetik asit yabani otların öldürülmesini sağlar. Teknik olarak asetik asit oranı ne kadar yüksekse sirke bu konuda o kadar etkili olur. Besinsel olarak kullanılan sirkenin asetik asit değeri göreceli olarak düşüktür (%5), bu sebeple ot öldürücü olarak kullanılırken uygulamanın tekrarlanması gerekir.

Kullanırken sirkenin direk yabani otların üstüne gelmesine, çime gelmemesine dikkat edilmelidir. Zira yabani otlara zarar verdiği gibi çime de zarar verecektir. Bunu önlemek için sirkeyi bir fırçayla, boyar gibi yabani otların üzerine sürebilirsiniz. Sprey şeklinde kullanacaksanız yakından hedef alın. Rüzgarlı bir günde spreyleme yapmayın çünkü rüzgar sirkeyi çimlerin üzerine taşıyabilir. Yabani otları kökünden sökerken, kaçırmış olabileceğiniz kısımlarını öldürmek için delikten aşağıya sirke dökebilirsiniz. Sonrasında deliği toprakla doldurun ve çim tohumu ekin. Böylece fırsatçı bir yabani ot bu bölgeyi ele geçirmez.

Tıpkı kimyasal ot öldürücüler gibi sirkenin de tekrar uygulanması gerekecektir çünkü yabani otlar inatçıdır. Özellikle eski ve yıllanmış olanlar bunu gerektirir; sirke genç yabani otların üzerinde daha etkili olacaktır. Fakat sirke sağlık açısından güvenli ve göreceli olarak ucuz olduğu tekrar kullanımı sorun teşkil etmez.

Ne Zaman Uygulamalı?
Yabani otlarla savaşırken düşmanı tanımak önemlidir. Tek yıllık otlara, kış mevsiminin sonunda tohum vermeden önce uygulamak, bir neslin daha gelişip seneye de sorun yaratmasını engeller. Çok yıllık otlarda ise sonbaharın erken dönemleri en iyi dönemdir. Fakat yılın her döneminde çiçekleri görüldüğünde koparılabilir, böylece tohum üretmelerinin önüne geçilir. Sonbaharın erken dönemlerinde, kışın ilk donuna kadar besinler yapraklardan köklere taşınır. Bu dönemde uygulanan sirke yapraklardan emilip, köke gidecek, bu sayede bitki doğal olarak ölecektir.

Nasıl Uygulanmalı?
Hava durumunu takip ederek uygulamayı güneşli havanın devam edeceği birkaç günde yapın. Bu dönemin başında sirkeyi fırça veya spreyle öldürmek istediğiniz yabani otların üzerine uygulayın. Bunun iki sebebi vardır:

Otların yapraklarını sirkeye doyurmak lazımdır. Yağmur yağarsa sirkeyi alıp götürecektir.
Sirkenin otlara asıl hasarı, uygulandıktan sonraki bir iki gün içinde, güneş yapraklara vurduğunda başlar.

Bazı kişiler sirkeyi kaynattıktan sonra kullanmaktadır. Bu, asetik asit oranını artırarak daha etkili bir sonuç verebilir. Kaynar suyun kendi başına da bir yabani ot öldürücü olarak kullanıldığını düşünürsek etkisi bu sebeple de artabilir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem