Taze nane nasıl kurutulur? Hangi ortamda saklanmalı? Püf noktaları nelerdir? İşte detaylar...

Mis gibi ferahlatan kokusuyla yaz günlerinde salataların ve limonataların vazgeçilmez parçası olan taze nane her daim tüketenlerin iştahını kabartan ve içini ferahlatan bir baharat. İlkbahar ve yazın bol miktarda hemen her yerden temin edilebilen taze naneleri kışın o kadar rahat ulaşılamadığı zamanlarda kullanabilmek için geliştirilen kurutma yöntemi et yemekleri ve dolmaların vazgeçilmez baharatına her daim ulaşmayı kolaylaştırmıştır. Kurak ve sıcak iklime sahip bölgelerde dört beş gün içinde kolayca kurutabilirsiniz. Nemli bölgelerde ise bu süre biraz daha uzun olacaktır. Pek çok kurutma yöntemi olsa da taze naneleri kuruturken en çok dikkat edilmesi gereken nokta güneş görmeyen gölge ortamlarda kurutulmasıdır.

Taze naneden kuru naneye dönüşüm

Taze naneler mevsiminde demet halinde satıldığı için kışa hazırlanan ev hanımları ve nane seven kadınlar tarafından bol miktarda alınmalıdır. Taze nane demetleri bol suda toprağından arınana kadar yıkanmalıdır. Bu aşamadan sonra nasıl saklayacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Eğer taze nane yapraklarını bütün olarak saklamak istiyorsanız yıkadığınız nanelerin tek tek yapraklarını ayıklayarak bez örtülerin üzerine ya da yağlı kâğıtlara sererek dört beş gün içerisinde kurutabilirsiniz. Ancak bu yaprakları seyrek olarak dizmeniz kurutma süresini kısaltmanıza yardımcı olacaktır. Gölge bir ortamda güneş görmeden kuruttuğunuz naneler de yeşil rengini kurusa da koruyacaktır.



Saplarıyla birlikte kurutun

Eğer taze nanelerinizi geleneksel olarak toz halinde kuru olarak saklayacaksanız demet halindeki taze nanelerinizi baş aşağı bir yere asarak saplarıyla beraber kurutabilirsiniz. Böylece kuruduğunda saplarından ayıkladığınız nane yapraklarını avuçlarınızın arasında ufalayarak cam kavanozlarda ağzı kapalı bir şekilde saklarsanız kokusunu kaybetmesinin önüne geçmiş olursunuz. Nane limonlarda kullanmak için ayıklanmış taze nane yapraklarını tek tek kurutarak kavanozlarda saklayabilir ve daha berrak nane limon yapabilirsiniz. Ayrıca kuru nane yapraklarını kullanacağınız zaman parmaklarınızın arasında ezerek aromasını daha da arttırabilirsiniz. Bütün bir kış boyunca kullanabilmek için oldukça çok sayıda taze nane demetini kurutmak gerektiği için tek tek yapraklarını ayıklamak ve sererek kurutmak oldukça zahmetli bir iş olduğu için genellikle demet halindeki taze naneler bütün olarak kurutularak sonrasında yaprakları ufalanarak saklanmaktadır.