Sağlıklı ve güzel cildin yanı sıra, sağlıklı ve güzel saçlar da bütünlüklü bir güzellik için şarttır. Hızla sanayileşen dünyada hava kirliliği, sağlıksız beslenme, yoğun ve sert çalışma koşullarının yarattığı stres ve yıpranma, cildiniz kadar saçlarınız için de ciddi tehdit oluşturmakta. Artık yaygın olarak kullanılan saç düzleştiriciler de durumu daha kötü bir hale getirmekte. Hal böyle olunca insanlar yıpranmış, rengi solmuş ve kırıklarla dolu saç telleri yüzünden, saçlarını sık sık kısa kestirmek zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla uzun ve sağlıklı saçlar, hayalden öteye gidemiyor.

Peki uzun saçlara sahip olmak gerçekten de hayal mi? Elbette hayır. Düzenli ve doğru bir bakım sayesinde, şampuan reklamlarındaki kadar çekici ve şahane saçlara sahip olabilirsiniz.

Sağlıklı ve hızlı uzayan saçlara sahip olmaktaki ilk aşama, yıpranmış ve kırılmış saç uçlarını 6-8 haftalık periyotlarda kestirmekle başlıyor. Sonraki süreci beslenme ve bakım teknikleri oluşturuyor.

Uzun Saçlar İçin Beslenmenin Önemi

Hem saçlarınızın hem de komple vücudunuzun sağlığı için, beslenmenize dikkat etmeniz şart. Özellikle protein yönünden zengin gıdalar tüketirseniz, hem saçlarınızın kalitesi artar, hem de saçlarınızın uzamasını hızlandırırsınız. Abur cubur yerine düzenli olarak sebze, meyve, balık ve yumurta tüketirseniz, vücudunuzdaki muhteşem değişimi bütünüyle fark edeceksiniz.

Su İçin

Bildiğiniz gibi dünyanın canlılara sunduğu en büyük nimetlerin başında su gelir. Su metabolizmayı hızlandıran, vücuttaki toksinleri atmanızı sağlayan muazzam bir içecektir. Günde 1,5 – 2 litre su içerek hem vücudunuzu hem de saçlarınızı güçlendirebilirsiniz. Ki bildiğiniz üzere güçlü saçlar, çok daha çabuk uzarlar. Düzenli olarak tüketeceğiniz bu su miktarı, saçınızı kökten uca nemlendirerek yumuşacık ve parlak saçlara sahip olmanıza yarayacak. Nem dengesi kurulmuş bir saç ile de kırıklardan hızlıca kurtulacak ve saçlarınızın yeniden kırılmasını büyük ölçüde engellemiş olacaksınız.
Uygulayacağınız bir diğer yöntem de saçlarınızı sabah ve akşam olmak üzere, günde iki kere taramaktır. Saçlarınızı taramak, baş bölgesindeki kan dolaşımını hızlandırarak güçlü saçlara kavuşmanızı sağlar. Lakin burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var. Saçlarınızı ıslakken kesinlikle fırça ile taramayın. Aksi halde saçlarınız hızla yıpranır. Sentetik fırçalar yerine, geniş dişli tarakları tercih edin.

Vitaminler

Bünyenizde vitamin eksiklikleri varsa, bu durum saçlarınızda kuru ve yıpranmış bir görünüme sebep olur. Vitamin B, A ve C ile multi vitaminler de saçların sağlıklı uzamasında oldukça etkilidir. Ya bu vitaminleri içeren gıdalarla beslenebilirsiniz ya da vitamin hapı takviyesi yapabilirsiniz. Özellikle biotin hapı, kalın ve uzun saçlar anlamına gelir. Saçınıza doğal bir vitamin kürü uygulamak isterseniz, yarım kilo patatesi soyup haşladıktan sonra suyunu dökmeyin, soğuttuktan sonra durulama suyu olarak saçınıza uygulayın.

Uzun saç demek, sağlıklı bir saç derisi ve saç telleri demektir. Dolaysıyla saçlarınız haftada bir kere kimyasal madde içermeyen doğal bir ürünle kremlemeniz gerekmektedir. Doğal kremler sayesinde ipek gibi saçlara sahip olabilirsiniz.

Bitkisel Bakım

Gelelim saça uygulanacak bitkisel onarım sürecine. Jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı, zeytin yağı, lavanta yağı, biberiye yağı, sedir ağacı yağı ve kekik yağı saç bakımında oldukça önemli bir yere sahip olan doğal yağlardır. Örneğin üç damla lavanta yağını, üç damla biberiye yağını, üç damla jojoba yağını ve ikişer damla sedir ağacı yağı ile kekik yağını kısık ateşte ısıtıp, bu ılık yağ karışımını saç derinize masaj yaparak iyice yedirin. Söz konusu yağlar hem saçınızın hızlı uzamasına yardımcı olacak, hem de parlak ve sağlıklı bir görünüm kazanmasına yarayacak.

Eskiden beri saç uzatma konusunda yumurta akından bahsedildiğini duymuşsunuzdur. Hatta o kadar çok duyarsınız ki geçerliliğine olan inancınız kaybolur. Oysa yumurta akı, normalin on katı kadar üzerinde sağlıklı saçlara kavuşmanıza yardımcı olan önemli bir araçtır. Yapacağınız tek şey yumurta akını saçınıza uygulayıp, sonra da saçınızı streç filmle sarıp birkaç saat beklemek. Elbette sonrasında da iyice yıkamalısınız. Yumurta akına ekstra olarak ılık zeytinyağı da katabilir ve aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Aleo vera maskesi de saçlarınıza mükemmellik kazandıracaktır. 1 yemek kaşığı yeni sıkılmış limon suyu, 1 çay kaşığı bal, 1 fincan aleo vera jelini karıştırarak yoğun bir kıvama getirip, saçınıza uygulayın ve yarım saat bekledikten sonra durulayın.

Uzun saçlara kavuşmanın bir başka yolu da, saçınızı duralayacağınız suya 2-3 damla elma sirkesi katmak. Saçınızda sirke kokusu kalır diye endişe ediyorsanız, sirkeli suya portakal yağı ya da gül yağı eklerseniz, sirke kokusunu bastırabilirsiniz.

Diğer Öneriler

Silikon bazlı saç bakım ürünlerinden kesinlikle uzak durmalısınız. Bu ürünler saç diplerinizi tıkayarak, saçlarınızın uzamasını ve beslenmesini engeller.

Fön makineleri ve saç düzleştiriciler, saç tellerinin ihtiyaç duyduğu suyu hızla yok ederek, saçlarınızı güçsüzleştirir ve kırar. Duştan sonra saçlarınızı emici bir havlu yardımıyla masaj yaparak kurutun. Fön makinesi kullanmak zorunda kaldığınızda da makineyi soğuk ayarda kullanın.

Eğer bu yöntemlerden bir ya da birkaçını düzenli olarak uygularsanız, siz de uzun ve muhteşem saçlara sahip olabilirsiniz.