Diz kilitlenmesi dizin belli bir şekilde sabit kalıp açılamamasıdır. Bu vaziyet dizin içerisinde mekanik olarak blok tesiri yapan bir duruma ilişkili olabilmektedir. Kilitlenme daimi olabilmektedir veya sonradan çözülebilir. Sıklıkla sebepleri; Menisküs yırtığı ve Serbest cisim (loose body) olur. Kilitli diz ifadesi bir terim bir hastanın yetersizlik izah etmek için ya bükmek için veya diz düzeltmek için kullanılır. Orada kilitli diz 2 genel çeşidi bulunur. Kilitli dizde ya diz davranış etmez veya kilitli bir diz mekanik bir blok aracılığıyla diz hareketi sağlamak kuvvetli bir ağrıya neden olabilir. Bir kilitli diz davranışına mekaniksel bir blok engel olduğunda, orada fizyolojik diz mekanizma içerisinde tutuklu olduğunu gösterir. Bu vaziyette kilitli bir diz için neden "menisküs yırtığı oluşur" sorusu sorulabilir. Menisküs yırtığı bu tipten değildir, yırtık menisküsün önemli bir parçasını ortaya çıkarır. Diz içerisinde, dizin normal hareketini önleyici sıkışmış olabilmektedir. Hasta olanların bununla birlikte rastgele bir diz hareketi ile kuvvetli ağrı olabildiğini söylerler. Zaman içinde hasta olsun veya olmasın fizyolojik bir blok veya ağrı sorunu güzel bir fizik kontrol yapılmalıdır. Bu tür sıkıntılar 2 şekilde olabilmektedir bu nedenle kesinleştirmek kolay değildir.

Diz bedendeki en karma karışık ve en önemli eklemlerden biridir. Gün içerisinde birçok hareketimize ilişkili olarak oldukça çok kullanıldığı için yaralanma, incinme ihtimali de fazladır. Konu diz olduğunda, karma karışık yapısından ötürü birçok çeşitli sıkıntı mevzu bahis olabilmektedir. Diz ağrısının yeri ve ağrının şiddeti, ağrının neden kaynaklandığına ilişkili olarak değişir. Diz ağrısına eşlik eden bir takım öbür belirtiler şişme ve sertlik, kızarıklık, dokunulduğunda hararet, çıtırdama sesi, kilitlenme veya dizi tamamı ile düz duruma getirememe olabilmektedir. Çoğu önemsiz ağrılar, kendiliğinden bakım önlemlerine iyi yanıt verir.
Diz Kilitlenmesi

Diğer taraftan problemin ne olduğuna ilişkili olarak dizinizin bir ameliyata da gereksinimi olabilmektedir. Ağrılar bizi vücudumuzda bir şeylerin yolunda gitmediğine konusunda uyarır. Nedeni bilinsin bilinmesin, dinmeyen ve gündelik yaşamı aksatan diz ağrıları için doktora müracaat etmek en gerçek hüküm olacaktır. Aşağıda diz ağrılarının yaygın sebeplerini ve dizin yapısına ilişkili olarak ağrının ne türlü ortaya geldiğini inceleyebilirsiniz.

Yaralanmaların Sebep Olduğu Diz Ağrıları

Yaralanmalar dizdeki bağları, tendonları, diz eklemini çevreleyen ve bursa ismi verilen sıvı/akışkan dolu kesecikleri, kemikleri veya kıkırdağı etkileyebilir. Diz ağrısına sebep olan en genel diz yaralanmaları şöyle sıralanabilir:

Patellar (Diz Kapağı) Tendinit: Patellar tendinit, bir veya çok sayıda tendonun iltihaplanması durumudur. Tendonlar, kemik ve adaleleri birbirlerine bağlayan, kalın ve ipliksi kordonlardır.

Menisküs Yırtığı: Menisküs dokusu sağlam ve lastik benzeri bir kıkırdaktan ortaya gelir ve kaval kemiği ile uyluk kemiği içinde, bir şok emici benzeri davranış eder. Dize ağırlık vermişken ani bir dönüş yapılırsa, yırtılabilir.

Ön Çapraz Bağ (ACL) Yaralanmaları: ACL, kaval kemiği ile uyluk kemiğini birbirlerine bağlayan 4 bağdan biri ortaya gelen, ön çapraz bağın yırtılmasıdır. Basketbol oynayan veya kayak yapan kişilerde sık görülür zira ani taraf değiştirme yırtığın en kocaman sebeplerden biridir.

Diz Bursiti: Bazı diz yaralanmaları, dizdeki bursalarda (eklem kemiğini saran kesecikler) iltihaplanmaya neden olur. Bu kesecikler yardımıyla tendonlar ve bağlar eklemin üstünden yumuşakça kayar. Diz bursitinin ağrı, kızarıklık, şişme ve davranış kısıtlanması benzeri semptomları bulunur.