İdrar yaparken kan gelmesi basit bir sebepten olabileceği gibi ciddi sebeplerden de kaynaklanabilen bir sorundur. Bunun için mutlaka araştırılmalıdır ve dikkate alınmalıdır. İdrar yaparken gelen kan bazen gözle görülebilecek kadardır, bu kan mikroskobik bulgularda rastlanır. Mikroskobik kanama genelde normal bir kontrol sırasında rastlanır. Bu sorun özellikle kadınlarda olmakla birlikte toplumun %5 in de ortaya çıkar.

Kadın ve ya erkekte idrar yollarının herhangi bir bölgesinden gelebilir. Böbrekler , böbrek boruları, mesane ve dış idrar yolundan olabilir. Erkekler de prostatla birlikte de gözükebilir. Kadınlarda idrar yolundan kan gelmesinin sık görülmesinin sebebi, kullanılan umumi tuvaletlerin barındırdığı mikropların cinsel bölgeye daha çabuk bulaşmasından kaynaklanır.

İdrardan Kan Gelmesinin Sebepleri

İdrardan kan gelmesinin sebepleri arasında ; böbrek taşları , idrar yollarında tümör oluşumu , idrar kesesi iltihabı , prostat , yırtılmalar , darlık , darlık , böbrek taşı , sistit , üretra taşları , üretra iltihabı , üretrit , hemolitik anemi , mesane kanseri , idrar yolu enfeksiyonu bu sebepler arasındadır. Bunlar genel sorunlardır ancak uzman hekim tarafından konulan bir tanı şeklinde öğrenebilirsiniz. Kontrol yaptırmadan korkmanıza gerek yok, basit bir mikrop kapma veya cinsel bölgeyi zorlama olayıyla karşılaşmış olmanız olasılığı da yüksektir.

Bayanlarda İdrardan Kan Gelmesi

İdrardan kan gelmesine hangi doktor bakar diye düşünüyorsanız, bu kısım ile üroloji ilgilenmektedir. Sorunu ciddiye alıp, tetkik ettirmekte fayda vardır.

Sistit Nedir ?

Çeşitli mikrobik organlar tarafından oluşan idrar yolu enfeksiyonudur. Yani mesanenin iltihaplanmasıdır. İdrarda kan görülmesi de bu hastalığın habercisi olabilir. İdrar yollarında en sık görülen yaygın hastalıktır. Tedavi zamanında olmaz ise böbreklere yayılıp , kalıcı hasar oluşturabilir. İdrar yolundan yapılan müdahaleler , doğum , nörolojik problemler , cinsel ilişki , mesanede taş veya başka bir şey olması , su tüketiminin az olması , enfeksiyon kapma durumun da sistit görülür.

Sistitin Belirtileri

Sık sık idrara çıkma ,
Acil idrar yapma hissi ,
İdrar yaparken yanma ,
Geceleri idrara çıkma ,
Karın alt kısmında ağrı ,
Karın alt kısmında rahatsızlık hissi ,
Sıkışma şeklinde idrar kaçırma ,
Kanlı idrar yapma,
Nadiren yüksek ateş ,
Bulanık ve kokulu idrar,
Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi.
Böbrek Taşı

Böbrek taşında genellikle şiddetli yan ağrısı görülür. Taşın bulunduğu konuma göre , ağrı kasıklara yayılabilir. Buda bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Taş idrarda tahrişe sebep olmuşsa idrarda kanda görülebilir.

Belirtileri Nelerdir ?

Şiddetli yan ağrı ,
İdrarda kan ,
Ateş ve titreme ,
Kusma ,
Kötü kokulu bulanık idrar ,
İdrarda yanma.
Mesane Taşı

Sık sık idrara çıkma ,
İdrarda kan ,
Az ve belli şekilde idrar yapabilme ,
Sırtın alt tarafında ve karında ağrıyla birlikte düşük ateş görülebilir.
Üretrit

Sarımsı akıntı ,
Karnın alt kısmında ağrı ,
Sık sık idrara çıkma ,
Kanlı idrar ,
İdrarda yanma ,
Cinsel ilişkide acı görülebilir.
Hemolitik Anemi

Yorgunluk ve güçsüzlük ,
İdrarda kan ,
Nefes darlığı görülebilir.
Hemolitik anemi ; bazı ilaçlardan ya da kanın alyuvarlarında ki genetik anormallikten veya alyuvarları yok eden bazı hastalıklardan kaynaklanır.

Mesane Kanseri

Bunun ilk belirtisi idrarda kanama olmasıdır. Hastalığın ileri seviyelerinde mesane tahrişi ve sancılı idrar yapma da gözlenmektedir. Kanamalar genel olarak ara sıra gözlenmektedir.

İdrardan kan gelmesi (görülmesi) ilaçla ile tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Kısa süreli kullanacağınız ilaçlar ile bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz. Bunun yanında idrardan kan gelmesine bitkisel çözüm yada yöntem aramak yanlıştır. Sorunun temeli itibari ile doktorluk bir durumdur ve riske atmamanız gerekir.

Doktorunda bu sorun için size tavsiye edeceklerinden birisi bol su tüketilmelidir. Eğer az su içiyorsanız bunu ideal seviyelere getirmeye çaba göstermelisiniz. Bol su içmek böbreklerinizin sağlam ve düzenli çalışmasından son derece önemlidir.