Obezite ve diabet cerrahisi öncesi görüşmeler nasıl bir süreç eşliğinde gerçekleştirilir?

Görüşmelerde birey;

* Ameliyat korkusu ve kaygısının temel nedenleri konuşularak ve psikoeğitim destekleri verilerek,

* Ani kaygı anında kullanabileceği nefes egzersizleri öğretilerek,

* İmajinasyon yolu ile ameliyat anında neler yaşayacağına hazırlanması sağlatılarak,

hem bilişsel hem de duygusal yönlerden hazırlanmaktadır. Kendini nasıl bir sürecin beklediğine yönelik detaylı bilgi paylaşımı yapılmaktadır. İhtiyaç duyulacağı öngörülen sosyal ve psikolojik desteği önceden planlamak bireyin ameliyat sonrası geçireceği dönemi daha kolay atlatabilmesi açısından önem taşımaktadır.

Obezite ve Diyabet Cerrahisi Bu Kısır Döngüyü Nasıl Kırar ve Bireyleri Nasıl Zayıflatır?

Obezite cerrahisi bireyin vücudunda barındırdığı fazla kiloları bir anda yok eden sihirli bir değnek değildir bu sebeple kişi kendini yaşam tarzını değiştirmesi gerektiği konusunda da önceden geniş çaplı bir şekilde bilgilendirilir.

Yemek için yaşayan kişiler acıkma hislerini ‘ne yapsamda kendimi doyuramıyorum ağzım boş kalsın istemiyorum sürekli bir şeyler yemem gerektiği hissi ile savaşmak zorundayım ve bu hissle bir süre sonra başa çıkamadığım için sonun pişmanlık olduğunu bile bile yemeye devam ediyorum’ cümleleri ile tanımlarken yaşamak için yemek yiyebilen insanlar ‘ bir günde ortalama 3 öğün besin tüketiyorum bir öğünüm ile diğeri arasında ortalama 4 saat var ve ana besini tükettikten sonra canım bir şey istemiyor şeklinde tanımlarlar.

Yapılan araştırmalar sonucu acıkma hissini beynin duygusallığı yöneten bölümü ile bağlantılı olduğunu göz önünde bulundurursak yemek için yaşarken sürekli elimizin yağ, tuz ve şeker içeren besinlere gidiyor olmasının neden olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Çünkü bu besinler içeriğiyle ağrı kesici etkiye sahip opioid, mutluluk verici serotonin ve rahatlamanızı sağlayan cannabionoid hormonlarını harekete geçirmektedir. Tüketilen bu besinler en başlarda verdiği mutluluk sebebi ile kişiye çok iyi hissettirirken zamanla alışkanlık haline dönüşürler.



Op. Dr. Erol VURAL
Genel Cerrahi