Skleroterapi, Varislerin İğne Tedavisi, Köpük Tedavisi

Günümüzde toplumun yaklaşık yarısında görülen varis problemlerine; teknolojik gelişmeler ve bilimsel çalışmaların genişletilmesi ile yeni tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Varis tedavisi cerrahi ya da cerrahi dışı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Bir toplardamar hastalığı olan varisler; oluşum nedenleri ve bulundukları damarlara göre çeşitlilik göstermektedir. Her tedavi yöntemi her varis çeşidi için uygulanmamakla birlikte uygulanacak tedavi yöntemine ayrıntılı bir muayene sonucunda karar verilmektedir.

Kişide kozmetik sorunlara neden olan, deri altından mor ve yeşil renk ile belirti veren yüzeysel varislerin tedavisinde günümüzde skleroterapi yöntemi uygulanmaktadır.

Skleroterapi yöntemi halk arasında iğne tedavisi olarak bilinmektedir. Bu yöntem; yetmezlikli damar içerisine iğne ile girilerek ilaç enjeksiyonu sonucunda damarı kapatma disiplinine dayanmaktadır. Uygulama sonrasında iyileşme sürecinin kısa olması için bandaj ve varis çorabı kullanılmaktadır.

Hazırlık Aşaması

Varis tedavisinde skleroterapi yöntemi uygulanmadan önce yetmezlikli damarın tanısı konulmaktadır. Bu süreçte ayrıntılı bir fizik muayene ile yüksek teknolojik özellikli renkli doppler ultrasonu ile varislerin yapısı ve hangi damar ya da damarlarda olduğu tespit edilmektedir. İğne tedavisi ile uygulanabilecek nitelikte olan varisler için uygun ortam, ilaç ve hasta hazırlanmaktadır. Cerrahi dışı bir yöntem olması sebebi ile tedavinin kliniklerde uygulanması da mümkündür. Varisli damarın köpük skleroterapi mi yoksa ilaçla skleroterapi mi uygulanacağına karar verilmektedir.

Uygulaması

Muayene ve tanı süreci sonrasında, köpük mü yoksa ilaç mı kullanılacağına karar verildikten sonra hasta ve uygulama için materyaller hazırlanmaktadır. Her damar için skleroterapi uygulaması yaklaşık 15 ila 45 dakika arasında sürmektedir. Uygulama sonrasında hastanın yaklaşık 10 gün süre ile varis çorabı giymesi gerekmektedir.

Varisli damarın ilaç ya da köpük yöntemi ile kapatılması yöntemi olan skleroterapi yöntemi için birkaç seans gerekebilmektedir. Bu uygulama her varis problemi yaşayan hastalara uygulanamamaktadır. Skleroterapi uygulamasının riskli olduğu durumlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Hamilelik ve emzirme dönemleri

Şeker hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer ya da akciğer hastalığı bulunanlar
Arteriyal damarların sağlıksız olduğu durumlar
Alerjen bünyeye sahip olunması
Damar tıkanıklığının bulunması
Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar
Skleroterapi yöntemi basit bir uygulama gibi görünse de tecrübeli bir cerrahın uygulaması gereken ciddi bir işlemdir. Bu işlem öncesinde damar haritasının ayrıntılı bir şekilde çıkarılması, hastanın genel sağlık durumunun kontrolü ve yetmezlikli damarın tespiti sonrasında doğru damarın tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır.