17 yaşındaki genç kız, çok uzun süre öksürük şikâyeti yaşadı ancak gördüğü çeşitli tedavilere rağmen bir türlü kurtulamadı. Kerime Özen, son bir kez daha hastaneye gittiğinde ise büyük bir şok yaşadı. Genç hastanın annesi ise "Kızımız bunu ne zaman yuttu bilmiyoruz" şeklinde konuştu.





Manisa’da yaşayan 17 yaşındaki Kerime Özen, uzun süre öksürük sorunu yaşadıktan sonra SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gitti. Hastanede yapılan tetkikler sonucu, hastanın akciğerinde bir raptiye olduğu anlaşıldı. Uzun süredir orada olduğu tahmin edilen paslanmış raptiye başarılı bir operasyonla çıkartıldı.
Manisa'nın Gördes ilçesinde yaşayan Kerime Özen, bir türlü geçmeyen öksürük şikâyetiyle SBÜ Dr. Suat Seren GöğüsHastalıkları ve Cerrahisi EAH’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Kerime Özen' nin akciğerinde bir yabancı cisim olduğu tespit edildi. Uzun süredir geçmeyen ve verilen ilaçlara yanıt vermeyen inatçı öksürüğün sebebini merak eden aile kızlarının raptiye yuttuğunu öğrenince şaşkınlık yaşadılar. Kızlarının raptiyeyi ne zaman yuttuğunu bilmeyen aile yapılan ameliyattan sonra şöyle konuştu “Kızımızın raptiyeyi ne zaman yuttuğunu bilmiyoruz. Doktorlar raptiyeyi gösterince şaşırdık. Meğer uzun süredir içinde bir raptiye ile yaşıyormuş. Çok uzun süredir öksürüyordu. Öksürüğü geçmeyince Gördes’den kalkıp buraya geldik. Çok şükür şu anda kızımız iyi. Ameliyatı yapan doktorlarımıza ve tüm ekibe teşekkür ediyoruz.”dedi.



ÖZELLİKLE ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜĞE DİKKAT!
SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH Göğüs Cerrahisi Uzmanlarından Dr. Şaban Ünsal ve ekibinin gerçekleştirdikleri başarılı operasyon sonunda hastanın akciğerinden raptiye çıkartıldı. Özellikle çocuklarda geçmeyen öksürüğün dikkate alınması gerektiğini belirten Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Şaban Ünsal “Hasta bize geçmeyen kronik öksürük şikâyetiyle başvurdu. Hasta Kerime Özen’e yapılan tetkikler sonucunda akciğerinde bir raptiye olduğunu tespit ettik. Ameliyat yapılmadan önce “Bronkoskopi” dediğimiz yöntemle yabancı cismi çıkarmaya çalıştık ancak bu yöntem yeterli gelmedi ve raptiyeye ulaşamayınca ameliyat kararı verdik. Ameliyatta göğüs içerisinde akciğerin yabancı cisimden dolayı tahrip olduğunu gördük ve bu tahribat geri dönüşümsüz olduğu için akciğerin bir kısmını almak zorunda kaldık. Çıkardığımız raptiyenin paslı olmasından dolayı akciğerde tahribat yaratacak kadar uzun bir süre kaldığını tahmin ediyoruz. Hastamız şuanda gayet iyi birkaç gün daha hastanemizde kontrol altında kalacak ve sonrasında taburcu edeceğiz. Bu vaka örneğinde görüldüğü gibi, özellikle çocuklarda inatçı ve uzun süre geçmeyen öksürükler bir yabancı cisim habercisi olabilir, halkımız bu konuda dikkatli olmalı ve uzun süren öksürük durumunda bir Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmalıar.”dedi.
SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH Yöneticisi Uzm. Dr. Enver Yalnız “Bu hastamızda görüldüğü üzere çok ciddiye alınmayan bir öksürük şikayeti önemli sonuçlara neden olabiliyor. Sağlığımız ile ilgili konularda biraz daha dikkatli olmalı ve bir sorunumuz olduğunda geçiştirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Operasyonu başarıyla gerçekleştiren Göğüs Cerrahisi Ekibine teşekkür ediyor, hastamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.