Dwarfism, hipofiz bezinin ön lobunun çalışmaması veya kısmen çalışması sonucu ortaya çıkan cücelik durumudur. Cücelik ergenliği bitmesine rağmen bir metreyi aşamamış insanlara verilen addır. Genellikle bu hastalığa sahip kişilerin zeka seviyeleri normal, hatta normalden yüksel bile olabilmektedir fakat eğer cücelik sistematik organları da kapsıyorsa zeka geriliği de gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden Dwarfism olduğu fark edilen kişi küçük yaşlardan itibaren düzenli olarak endokrin doktorlarına muayene olmalıdır.

Dwarfismin (Cücelik) Nedenleri

Doğuştan Olan Sebepler: Bazı insanlarda doğuştan ön hipofiz bezi yeterince büyüme hormonu salgılayamaz. Bunun sebebi şuan saptanamamakla birlikte akraba evliliklerinin ve bayanın yaşlıyken hamile kalmasının etkisi olduğu düşünülmektedir.

Tümörler: Hipofiz bezindeki tümöralkitleler de büyüme hormonun salgılanmasını engellerler bu yüzden büyümenin durduğunu veya yavaş ilerlediğini fark ettiğiniz kişilerin mutlaka doktora başvurmasını sağlayın. Çoğu zaman iyi huylu olan bu tümörler, bazen kötü huylu olup çevre organlara yayılarak kansere de yol açabilmektedirler.

Diğer sebepler: Hipofiz bezi travması ve sürekli devam eden hipofiz bezi kanamasıdır.

Dwarfismin (Cücelik) Belirtileri
Uzuvları normalden çok küçüktür. Genellikle 6 yaşından sonra büyüme durmuştur. Seksüel olgunluk genellikle yeterlidir fakat bazı vakalarda penisi boyutunun yetersiz kalması nedeniyle yetersizdir.

Dwarfismin (Cücelik) Tanısı
Tanı fizik muayene ve kan testleri ile konur. Ayrıca tümöral kitle şüphesinde hastasında MR istenir.

Dwarfismin (Cücelik) Tedavisi
Dwarfism 1970’lere kadar tedavisi olmayan bir hastalık iken artık çok hızlı gelişen Sentetik ilaç bilimi sayesinde artık tedavi edilebilir. Hastalara düzenli olarak büyüme hormonu verilir.

alıntı