Baharda Sağlıklı Beslenmenin Yolları

Vücutta organların sağlıklı işleyişini sürdürebilmesi için gerek duyulan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Bu besin öğelerinin vücuda alınan miktarlarında uyumsuzluk olması, beslenme bozukluğuna neden oluyor. Bu sorun, vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Peki, bahar gibi mevsim geçişlerinde nasıl beslenmek, sağlığı korumak için neler yapmak gerekiyor? Emsey Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Osetya Batıbay, baahrda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlatıyor.
- Şekerli ve çok fazla karbonhidrat içeren yiyeceklerden, hamur işlerinden kaçınılmalıdır. Yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durulmalıdır.
- Tam buğday unundan yapılmış ekmekler ve zengin lif içeriğine sahip tahıllar tüketilmelidir.
- Mutlaka güne kahvaltı ederek başlanmalıdır.
- Besinleri iyice çiğneyerek tüketilmeli ve hızlı yemek yemekten kaçınılmalıdır.
- Kızarmış, kavrulmuş etler yerine; haşlama ve ızgara etler tercih edilmelidir.
- Probiyotik ve prebiyotik özellikteki yiyecek ve içecekleri düzenli tüketilmelidir.
saglikli atistirmalik 450
- Her mevsim bol bulunan taze sebze ve meyvelerden yenilmelidir. Meyve ve sebzelere rengini veren maddeler (karoten) bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan özellikte olan kimyasal bileşiklerdir. Bu nedenle, her renk sebze ve meyveye sofrada yer verilmelidir.
- Fazla kafeinden kaçınılmalıdır. Kahve yerine rahatlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici yeşil çay, kuşburnu, papatya, adaçayı gibi bitki çaylarını tercih edilmelidir.
Kandaki şekeri dengelemek ve mideye aşırı yüklenmemek için, az ve sık aralıklarla beslenilmelidir.
- Haftada en az iki kez balık yenilmelidir.
- Tuz tüketiminizi azaltılmalıdır. Gizli tuz içeren hazır gıdaları dikkatli tüketilmelidir.
- Fiziksel aktivite ve egzersizler hayatın bir parçası haline getirilmelidir. Haftada en az 3 gün düzenli spor veya egzersiz yapılmalıdır.
- Düzenli uyku uyumaya özen gösterilmelidir.