Su döngüsü nedir? Doğada su döngüsü nasıl oluşur?

Su, yaşam kaynağıdır. Bütün canlıların ağırlıklarının önemli bir kısmını su oluşturur.

Yeryüzündeki su miktarının yaklaşık % 5’ i tatlı sulardır.

Güneş enerjisinin ısıtmasıyla, çeşitli kaynaklardan atmosfere çıkan su buharı; yağmur, kar, dolu gibi yağış biçimleriyle yeniden yer yüzüne döner. Bu suyun bir miktarı yer altı sularına karışırken, daha büyük kısmı, göl ve deniz gibi kaynaklarda birikir.

Yeryüzündeki su kaynaklarını okyanuslar, denizler, göller ve yer altı suları oluşturur. Dünya’daki su hareket eder, biçim değiştirir, bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılır, fakat gerçekte asla yok olmaz ve buna su döngüsü denir.

Su döngüsü de öteki tüm döngüler gibi süreklidir. Bitkiler de terleme ile su döngüsüne katılır.

Doğadaki su döngüsü

Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder bitkiler ve hayvanlar tarafından kullanılır fakat gerçekte asla yok olmaz. Buna Hidrolojik Döngü (su döngüsü) denir.su döngüsü Su döngüsünü oluşturan basamaklar neler?

Bu döngüde suyun hareket etmesini sağlayan beş değişik olay vardır.

Yoğunlaşma (kondansasyon)

Yağış (precipitation)

Toprağa geçiş (Infiltration) ve yeraltı sularının oluşumu

Yüzeysel akıntı (Runoff) ve yüzey suları ile yeraltı sularının oluşumu

Buharlaşma (Evapotranspiration)

Yağmur

Su buharlaşarak bulutları oluşturur. Soğuk hava ile karşılaşan su damlacıkları birbirine daha çok yaklaşır. Büyük damlacıklar oluşur ve yeryüzüne düşer.

Kar

Bulutlar,0 C’ın altında hava katmanının içine girerler. Kendilerini meydana getiren küçük su tanecikleri, damlacık haline geçmeden birdenbire donar, altı köşeli, güzel görünümlü kar billuru halini alır. Bu billurlarla da bir araya gelerek kar lapalarını oluşturur.

Dolu

Yukarıya doğru esen kuvvetli rüzgâr, yağmur damlacıklarını soğuk havaya doğru iter. Su damlacıklarının aniden donmasına sebep olur. Donan bu tanecikler yeryüzüne dolu olarak düşer. Dolu genellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yağar. Bitkilere zarar veren bir yağış çeşididir.