1- Sofraya üç takımdan fazla bıçak çatal konmaz lüzum olursa diğer takımlar sonradan ilâve edilir. (Bardak 4 adet konabilir.)

2- Misafir olduğu bir sofrada her yemek kendi takımıyla yenmelidir ve her yemekte bıçak çatal tabak değişmelidir. Soğuk yemek soğuk tabakta sıcak yemek ısıtılmış tabakta yenmelidir. Bu kaide aile sofrasında uygulanmaz.


3- Çatallar kullanış sırası ile sivri tarafı havaya kalkık olarak tabağın solunda yerleştirilir istisna tatlı çatalı tabağın önüne sapı solda sivri kısmı yukarı bakar vaziyette yerleştirilir.

4- Bıçaklar keskin tarafı tabağa dönük vaziyette tabağın sağına yerleştirilir. İstisna olarak: 1 - Tatlı bıçağı sapı sağda ağzı tabağa dönük tabağın önüne yerleştirilir. 2 - Ekmek bıçağı soldaki ekmek tabağının sağ kenarına ağzı tabağın ortasına dönük vaziyette yerleştirilir.

5- Bardaklar tafrada her zaman sağda dururlar. Duruş sıraları sağda duran yemek bıçağının ucu bardağın dip arla hizasında olur eğer yenilecek yemek üç bardağı icap ettiriyorsa yemek bıçağının ucu hafif çapraz yanyana konmuş üç bardağın dip orta sim hedef alır vaziyette durur.

6- Kaşıklar oyuk tarafı havaya bakar vaziyette tabağın sağındaki bıçağın sağına yerleştirilir istisnası tatlı kaşığıdırtatlı kaşıkla yenirse tatlı kaşığı tatlı bıçağının yerini alır sapı sağda oyuk tarafı yukarı bakar vaziyette durur.

7- Şamdan ve Çiçelcler her ne kadar sofraya asalet verirler ise de misafirlerin birbirlerini görmesine engel olmıyacak şekilde yerleştirilmelidir.

8- Tuzluk ve biberlik sofrada yemek tabağının önündeki tatlı çatal ve kaşığının arkasında masanın ortasına yakın kısımda durur.

9- Hardalltk önceden sofraya konmaz eğer hardalla yenecek bir yemek varsa hardal o yemekle sofraya gelir.

10- Ketçap daha önceden sofraya konmaz eğer keçapla yenecek bir yemek varsa keçap o yemekle sofraya gelir.


SOFRA TAKIMLARININ MASADAKİ YERLERİ

Tabak — Masanın kenar hizasında servis başına 2 adet üst üste alta düz çorba içilecekse üste çukur tabak; çorba alınmadan sadece yemek yenecekse üstüste iki düz tabak koymalıdır.
Yemek çatalı — Tabağın sol yanı başına
Yemek bıçağı — Tabağın sağ yanı başına
Yemek kaşığı — Tabağın sağına (yemek baçığından ve balık yenecek ise balık bıçağından sonra yani tabağa nazaran en son)
Balık çatalı — Tabağın soluna yemek çatalından sonra
Balık bıçağı — Tabağın sağına yemek bıçağından sonra
Ordövr çatalı — Tabağın soluna yemek çatalından ve balık yenecek ise balık çatalından da sonra.
Ordövr bıçağı — Yemekte tabağının sağına yemek bıçak ve balık yenecek ise balık bıçaklarından da sonra
Ordövr kaşığı — Sofrada komposto sütlâç gibi sulu tatlılar yenildiğinde tabağın hemen sağ yanı başına veya tabağın ön kısmına
Yemiş veya pasta çatalı — Tabağın hemen ön kısmına
Yemiş veya pasta bıçağı — Tabağın ön kısmına çataldan sonra
Peçete — Uzunluklarına ikiye monogramlı ise üçe katlanmış olarak tabağın üstüne ya da tabağın sol tarafına çataldan sonra
Su bardağı — Servis tabaklarının hizasını geçmemek üzere ön sol kısma
Tuzluk — Her iki tabak servisi arasına
Hardal — Sofranın iki baş taraflarına
Yağ ve sirkelik — Sofranın orta merkezine yakın.
Salata kâsesi — Salatanın sofrada bulundurulması gerektiğinde salata kâsesi bir tabağa oturtulmuş olarak servis tabaklariyle masanın sol merkezinç doğru
Şamdan — Sofranın hafifçe merkezine doğru olmak üzere masanın her iki başına.
Yemiş — Sofranın tam merkezine
Çiçek — Sofranın her iki tarafından uzunluğuna doğru bardak takımlarıyle sofranın merkezi arasında
Ekmek — Tabak servislerinin söllarmdaki çatallardan sonra peçetenin üstüne peçete monogramlı ve tabakların üstlerine yerleştirilmiş ise ekmeği yine çatalın yanıbaşma koymalıdır.