Sofrada tabağımızın üstünde veya coi tarafına konulmuş peçeteler ancak yemek yerken kullanmak içindir. Yoksa bunlar ne yüz havlusu ne toz bezi ne de bir mendildir.

Bu peçetelerle yüzlerimizi silmek şöyle dursun önlerimizdeki tabağı silmek bile kesinlikle doğru değildir. Sonra peçeteleri boyuna arkadan bağlamak veya yakalara geçirmek hattâ ceketin üst iliğine geçirmekle gülünç olunacağı gibi önlerimize çarşaf gibi yaymak da hiç doğru bir davranış değildir. Peçeteleri ancak uzunluklarına doğru üçe katlanmış olarak önlerimize yaymak suretiyle kullanmakhğımız doğru bir davranıştır.


Yemekten sonra ise peçeteleri gayet düzgün bir şekilde katlayarak masaya bırakmak da doğru değildir. Çünkü bu davranışımızla ev sahibesini kendimizi bir kez daha davet ettirmek istediğimiz düşüncesine sevkedebiliriz.

Peçeteleri ancak fazla buruşturmadan düzensiz bir şekilde devşirilmiş veya toplanmış olarak tabaklarımızın sol taraflarına bırakmamız gerekir.
Sofrada yemek yerken herhangi bir nedenle dışarıya çağrıldığımızda peçetelerimizi sürünmesiyle yanımızdakileri rahatsız etmiyecek bir şekilde masanın bize ait olan kısmın bir yerine koymak veya iskemlemizin üstüne bırakarak sofrayı terketmekliğimiz gerekir.

Bir de yemek yerken peçeteye ağzımızı olanağınca göstermeden silmekliğimiz gerektiği gibi silmeden doğan peçetedeki yağ ve salça lekelerini de çevrenizdekilere göstermek ve sofradan kalkarken de peçetedeki lekeli kısımları görünmiyecek şekilde içeriye doğru saklayarak toplamak veya katlamaklığımız gerekir.