Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Tarih (https://www.forumunuz.com/tarih/)
-   -   Rönesans Kamayö Taşı Hakkında Bilgi (https://www.forumunuz.com/tarih/60387-ronesans-kamayo-tasi-hakkinda-bilgi.html)

Damla 01 Ocak 2016 17:59

Rönesans Kamayö Taşı Hakkında Bilgi
 
Rönesans Kamayö Taşı Hakkında Bilgi

Kamayö nedir - Kamayö taşı
Kamayö taşları kame olarak da bilinir, zemin oyularak üstüne kabartma desen yapılmış değerli taş. Böyle taşların cam ya da deniz kabuklarından yapılmış taklitlerine de kamayö denir. Kamayö çoğunlukla ayrı renk-erde iki katmandan oluşan değerli bir taştan (örn. akik, oniks ya da sardoniks) yapılır. İlk katmanın oyulmasıyla oluşturulan figür, alttaki katmanın üstünde kabartma olarak kalır. Kamayö, intaglio denen ve aynı tür malzemenin üstünde figürün kazıma ya da oyma yoluyla elde edildiği işlemin tam tersidir.

Günümüze, en eskileri Sümerlerden olmak üzere Roma uygarlığından. Rönesans***8217; tan, 18. yüzyıldaki yeni-klasik dönemden çok çeşitli kamayö örnekleri kalmıştır. Mühür olarak kullanılan intaglio***8217;larm tersine, yalnızca süs olarak yapılan renkli kuvarstan Eski Yunan kamayöleri gelişmiş sanat ürünleriydi. En çok sardoniks, oniks ve cam hamurundan yapılan Roma kamayöleri, genellikle portreler ve mitolojik sahnelerle bezenirdi. Bunların çoğunda sanatçıların imzası bulunurdu. Rönesans***8217;ta Antik Çağ uygarlığına duyulan ilginin artmasıyla birlikte kamayö oyma sanatı da yeniden öne çıktı. Bu dönemde kamayöler, Antik Çağda olduğu gibi, ünlü kişilerin anısını canlandırmak için kullanıldı. Örneğin İngiltere***8217;de 16. yüzyılda İspanyol Armadası***8217;na karşı kazanılan zaferi kutlamak için yapılan, üstünde Kraliçe Elizabeth***8217;in başının bulunduğu kamayöler buna örnektir. 18. ve 19. yüzyıllarda kamayöler alın bandı, kemer, broş ve bilezik gibi takılarda kullanıldı.

Kamayö Camı

Renkli camdan bir zemin üstünde kontrast renkli başka bir camdan kabartma figür oluşturularak yapılan cam işi. Önce ayn renkte iki kat cam birlikte üflenir. Elde edilen blok soğuduktan sonra bir yüzüne istenen desenin taslağı çizilir ve bu alan balmumuyla kaplanır. Ardından camın geri kalan yüzeyi, alttaki kat ortaya çıkana kadar aside yedirilir; böylece desen kabartma olarak kalır. Desenin ayrıntıları elle ya da matkapla oyulur.
Romalılar 1. yüzyılda ünlü Portland Vazosu gibi birçok güzel kamayö camı ürettiler. Roma sanatçıları, beyaz renkli yarı saydam cam parçalarını, daha koyu renkli bir zemin oluşana kadar el aletleriyle yontuyorlardı. 1876***8242;da İngiliz cam ustası John Northwood Portland Vazosu***8217;nun bir eşini yaptı. Bu gelişme öbür cam oymacılanm kamayö camları yapmaya yöneltti ve bu sanatın yeniden canlanmasına yol açtı. Gene aynı sıralarda Fransa***8217;da da Emile Gallé kamayö camından zarif çiçek ve hayvan desenleriyle bezenmiş eşyalar yapmaya başladı.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem