Forumunuz.Com

Forumunuz.Com (https://www.forumunuz.com/)
-   Tatil Rehberi (https://www.forumunuz.com/tatil-rehberi/)
-   -   Sığacık | İzmir’in Deniz Kokan Sakin Köyü Sığacık - Sığacık'da Gezilecek Yerler (https://www.forumunuz.com/tatil-rehberi/134901-sigacik-izmir-deniz-kokan-sakin-koyu-sigacik-sigacik-da-gezilecek-yerler.html)

Damla 26 Nisan 2018 07:14

Sığacık | İzmir’in Deniz Kokan Sakin Köyü Sığacık - Sığacık'da Gezilecek Yerler
 
Sığacık | İzmir’in Deniz Kokan Sakin Köyü Sığacık - Sığacık'da Gezilecek Yerler

https://i.hizliresim.com/RnMnM6.jpg

İzmir Seferihisar’ın deniz kokan mahallesi Sığacık, tarihi kalesi, el emeği ürünlerin satıldığı yerel üretici pazarı, kale içindeki şirin ev pansiyonları, leziz deniz ürünlerinin servis edildiği restoranları, masmavi denizi ve plajları ile Ege Bölgesi’nin en güzel kaçış rotalarından.

Türkiye‘de Sakin Şehir Ağı’nın (Citta Slow) ilk üyesi olan Seferihisar‘ın en çok ziyaret edilen bölgesi olan Sığacık, uzun yıllar kendi halinde bir balıkçı köyüydü. Şehirden kaçışın artması ve şehre yakın alternatif rota arayanların ilgisiyle Sığacık’ta hafta sonları yer bulmak zorlaşıyor.

Sığacık’ın popülerleşmesi ve Türkiye genelinde ismini duyurduğu kırılım noktası 2009 yılı. Sığacık’ın bağlı olduğu Seferihisar’ın küreselleşmenin kentleri benzerleştirmesine karşı çıkan Citta Slow hareketine katılması bu güzel sahil kasabası için milat oldu.

Citta Slow hareketinin belirlediği kriterlerin yerine getirildiği sistemin Türkiye’deki ilk temsilcisi olan Seferihisar’ın yavaş felsefesini benimsemesiyle birlikte ev pansiyonculuğu, yerli tohumlar, yerel sebze ve meyveler, geleneksel yeme-içme ürünlerinin üretimi, sokakların sağlıklaştırılması gibi projelerin etkisiyle Sığacık büyük bir dönüşüm yaşadı.

Seferihisar Sığacık Gezilecek Yerler

1. Sığacık Kalesi


Sığacık Limanı’nın kuzeydoğusunda bulunan Sığacık Kalesi Rodos seferine (1521-1522) hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Parlak Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Deniz üssü amacıyla inşa ettirilen bu kale yakın geçmişte gümrük kontrol merkezi olarak da kullanılmış. Kuşadası, Ayasuluk ve Sivrihisar olarak adlandırılan 3 kapıya sahip olan kale surlarında Teos Antik Kenti’nden getirilen taşlar da kullanılmış.

2. Sığacık Üretici Pazarı

Sığacık, pazar günleri kurulan üretici pazarıyla İzmir’in en gözde pazarlarından birine sahip. Halden mal girişinin yasak olduğu pazar yerinde yalnızca çevre köylerde üretim yapan üreticinin getirdiği ürünlerin satışına izin veriliyor. Seferihisar köylerinde üretilen sebze, meyve ve Ege otları, Kaleiçi’nde yaşayan kadınların hazırladığı yiyecek ve içeceklerin satışının yapıldığı Üretici Pazarı’nda naylon poşet kullanımı yasak. Naylon poşet yerine file ve kese kağıdı kullanımı teşvik ediliyor.

3. Kale içi sokakları

Kalenin herhangi bir tarafından ya da surların çevresinden Kaleiçi sokaklarına adım atıp daracık sokaklara kendinizi bırakın. Bu sokaklar onlarca ev pansiyonunun sıralandığı, yaşamın aktif olarak devam ettiği rengarenk görünümde. Ata Demirer’in Olanlar Oldu filminin çekildiği pansiyonu da yürüyüş sırasında görebilirsiniz.

4. Teos Antik Kenti

Seferihisar ve çevresine hayat veren, bölgede zamanda yolculuk yapmak için en önemli durak olan Teos Antik Kenti, Sığacık’a 3 km uzaklıkta. Tarihi MÖ 2 binli yıllara uzanan antik kent, 12 İyon kentinden biri. Döneminin en büyük liman kenti özelliğini taşıyan Teos aynı zamanda sanatçılar şehri olarak da biliniyor. Tarihte ilk aktörler birliğinin MÖ 3. yüzyılda Teos’ta kurulmuş olması bu kentin sanat alanındaki yerini güçlendiriyor. Kazıların sürdüğü antik kent, en az yarım günlük bir ziyareti hak ediyor.

5. Teos Marina

Sığacık’ın kalbinde konumlanan Teos Marina, aynı zamanda Yunanistan’ın Sisam (Samos) adasıyla bağlantı sağlayan bir gümrük kapısı. Sisam’ın Karlovasi Limanı ile Sığacık arasında düzenli feribot seferleri Teos Marina’dan gerçekleştiriliyor. 2010 yılında açılan marinanın denizde 510, karada 80 tekne kapasitesi bulunuyor. Restoran, kafe ve market gibi olanakların yer aldığı marina Sığacık’a hayat veren noktalardan.

6. Değirmen

Ata Demirer’in senaryosunu yazdığı ve başrolünde oynadığı Olanlar Oldu filminden sonra bir hayli ilgi çeken değirmen, Sığacık’a gelenlerin aradığı ancak zar zor bulduğu bir yer. Birçok kişiye sormama rağmen sağlıklı bilgi alamasam da ısrarlı çabalarımın sonucunda değirmeni bulup Ege Denizi’nin muhteşem manzarasını izleme şansına eriştim. Büyük Akkum Plajı’nın yanında bulunan Club Atlantis Resort Hotel’in içerisindeki değirmen güzel bir mola için ideal. Otelin güvenlik görevlilerine rica edip otelin içine girip, değirmende fotoğraf çektirebilirsiniz.

7. Büyük Akkum Plajı

Sığacık çevresinin en iddialı plajı Büyük Akkum. Merkeze 2,5 km uzaklıktaki plajda bir işletme bulunuyor. Plajın hemen arkasındaki Club Atlantis Resort Hotel’in de bir kısmını kullandığı plajdan ücret ödemeden de yararlanabilirsiniz. Büyük Akkum, kum plajı ve zaman zaman rüzgarlı olan denizi ile Sığacık’a kadar gelip denize girmeden dönmek istemeyenler için tercih edilebilir.

Sığacık konaklama

Sığacık’ta konaklama için her türlü bütçeye uygun alternatif bulunuyor. Kaleiçi’ndeki ev pansiyonlarının birçoğu yaz-kış açık. Her biri 2-3 odadan oluşan ve geleneksel bir anlayışla dizayn edilen bu pansiyonlar hem uygun fiyatlı hem de hoş bir atmosferde konaklamak isteyenler için ideal. Kaleiçi’nde Ali Kuter’in işlettiği Sığacık Kale İçi Pansiyon Kafe önerilerim arasında. Bu pansiyonda konaklamasanız bile renkli bahçesindeki kafesinde soluklanıp bir şeyler için. Ali Bey’in hoş sohbetini garanti ediyorum. Tam anlamıyla bir otel deneyimi isteyenler Euphoria Aegean Resort & Spa, Club Resort Atlantis ve Teos Ormancı Tatil Köyü’nü listelerine eklesin.


Sığacık’ta ne yenir
Sığacık deniz ürünleri sevenler için çok sayıda balık restoranının bulunduğu bir tatil merkezi. Av yasağı dışındaki dönemde taze balık bulmak çok kolay. Marina ve Kaleiçi çevresindeki restoranların uygun menüleri var. Alkolü de hesap ederek pazarlık usulü bu restoranlardan dilediğinize oturabilirsiniz.

Deniz ürünü dışında kebap, gözleme ve zeytinyağlılar hemen hemen her yerde rahatlıkla bulunabiliyor. Kaleiçi’nde kendi üretimi olan yiyecekleri satan kadınlardan alışveriş yapabilirsiniz. Özellikle babaanne kurabiyesini mutlaka deneyin. Ev baklavası, zeytinyağlı yaprak sarma, mercimek köftesi ve daha fazlasını sokakta yürürken görebilirsiniz.


Sığacık’a nasıl gidilir
İzmir’in Seferihisar ilçesinin mahallesi olan Sığacık, Seferihisar’a 5 km, İzmir’e 52 km, Adnan Menderes Havalimanı’na ise 70 km uzaklıkta. İzmir’den özel araçla 1 saat gibi bir sürede bu güzel kasabaya ulaşılabiliyor.

Sığacık’a ulaşım için özel araç dışında belediye otobüsü ve dolmuş seçeneği mevcut. ESHOT’un 730 hat numaralı Fahrettin Altay-Seferihisar otobüsü ile Sığacık yol ayrımında inip, Seferihisar merkezden kalkan dolmuşları kullanarak Sığacık’a ulaşmak mümkün. Üçkuyular İlçe Terminali’nden kalkan Seferihisar dolmuşları ile de benzer güzergah izleniyor. Özel araçla gelmek isteyenlerin İzmir-Güzelbahçe-Seferihisar yolunu takip etmeleri gerekiyor.

Ege‘nin güzel sahil kasabası Sığacık, deniz kokan sokakları ve sakinliğiyle huzur arayanlar için bire bir.

Damla 26 Nisan 2018 07:27

Cevap: Sığacık | İzmir’in Deniz Kokan Sakin Köyü Sığacık - Sığacık'da Gezilecek Yerler
 
Ege'nin en güzel sahil kasabasından birisidir, Sığacık.
Ne zaman İzmir'e gidecek olsam, mutlaka uğrar, bir gece kalırım.
Bana hep, Erdeğin gelişmemiş (6-8 sene öncesi) halini anımsatır.
Kendinizi başka bir alemde bulursunuz.
Gerek insanlarına, gerek yemek ve içeceklerine hayran kalırsınız.
Kendi halkından olan elleri öpülesi emekçi annelerimizin, ablalarımızın yoldan geçerken size, buz gibi ayran ikram ettiklerine şahit olursunuz.
Ee, ne de olsa Ege, ne de olsa İzmir.!

Bir gün yolunuz İzmir'e uğrarsa, mutlaka Sığacık kasabasına uğrayın.

Not: Bodrum - Marmaris istikametten değil, Seferihisar istikametinden devam edeceksiniz.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 09:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9   Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.

Site kurucuları: Damla ve Meltem