Yeni işletim sistemi kurarken dosyalarınızı kaybettiyseniz, TestDisk ile kurtarmanız mümkün olabilir.




Bir işletim sistemini temiz kurulum ile yüklemeye karar verdiyseniz, büyük ihtimalle kökünden çözmek istediğiniz bazı sorunlarınız var demektir. Temiz kurulum çoğu işletim sistemi kaynaklı sorunu giderirken, kurulum işleminde yapacağınız bazı hatalar başınızın daha çok ağrımasına sebep olabilir. Bu hatalardan en sık yapılanı, verileri yedeklemeden sabit diski biçimlendirmektir.

Eğer daha önce veri kurtarma konusunda bir deneyiminiz olmadıysa bu aşamada panikleyebilirsiniz. Ancak hemen yelkenleri suya indirmenize gerek yok, zira TestDisk ile kaybettiğiniz verilerinizi geri kazanma şansınız oldukça yüksek.

TestDisk hem Windows, hem de Linux bölümlerinden veri kurtarabiliyor ancak çalışmak için Ubuntu’ya ihtiyaç duyuyor. Yani Windows kullanıyorsanız, Ubuntu live USB diski oluşturmak isteyebilirsiniz.

TestDisk’i kurmak için Ubuntu açıkken terminali açın ve şu komutu girin:

sudo apt-get install testdisk

Programı çalıştırmak için yönetici iznine ihtiyacınız var. Şu komutla programı çalıştırın:

sudo testdisk

Program ilk çalıştığında sizden kayıt girdisi oluşturmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Her ihtimale karşı işlemi onaylayın. Bu aşamadan sonra program diskleri otomatik olarak tarayacaktır. Eğer program hiçbir disk bulamadıysa, konumu elle belirtmeniz gerekebilir. Örneğin:

sudo testdisk /dev/sda

Eğer kurtarmak istediğiniz bölümün konumunu bilmiyorsanız lsblk komutu ile konumlar hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.



Diskler listelendikten sonra TestDisk otomatik olarak disk bölümlerini tespit edecektir. Bu bölümler arasında silinen bölümler de yer alacaktır. Silinmiş veya zarar görmüş bölümleri kurtarmak daha derin tarama isteyeceğinden kurtarma süresi uzayabilir.

Tarama işlemi tamamlandıktan ve verilerinizi gördükten sonra kurtarılmış dosyaları bir harici diske yedekleyip kurtarma işlemini sonlandırabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta, TestDisk’in sadece yazılımsal hataları kurtardığıdır. Eğer verileriniz diskteki fiziksel bir arıza sebebiyle silindiyse, TestDisk’in yapabileceği bir şey yoktur. Bu sebeple önemli verilerinizi düzenli bir şekilde yedeklemenizi tavsiye ediyoruz.

Technopat