İngiltere'nin En Büyük Düşmanı Atatürk




Mustafa Kemal Atatürk, İngiltere'nin gelmiş geçmiş en büyük düşmanı seçildi. Fakat taktik oyları ile ülke oyları göz önüne alınınca beşinci sıraya yerleştirildi.

İngiliz Ulusal Ordu Müzesi, 20 isimli bir liste belirleyerek, İngiltere'nin en üstün yetenekli düşmanlarını internet üzerinden halkın oylamasına sundu. Mustafa Kemal Atatürk, halkın toplam oyunun yüzde 40'ını alarak birinci geldi. Ancak müze yetkilileri, daha sonra yapılan "filitre" seçim sonrası Mustafa Kemal Atatürk'ün İngiltere'nin en büyük beşinci düşmanı olduğuna karar verdi. Müze yetkilileri, taktik oyları ve blok oylamaları filitrelemek amacıyla bu formatı seçtiklerini savundular.

Chelsea’de gerçekleştirilen ankette listedeki dünya liderlerini tanıtan 40 dakikalık sunumlar yapıldı. Bu sunumların ardından yeni bir oylamaya geçildi.Toplantı sonunda internet üzerinden verilen oylarda dördüncü sırada gelen Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk Başkanı George Washington birinci ilan edildi. İkinci sırada İrlandalı lider Michael Collins, üçünü Napoleon Bonaparte, dördüncü Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki en saygın askeri komutanı Erwin Rommel ve beşinci de Mustafa Kemal Atatürk oldu.

Bu liderlerin seçilme nedenleriyle ilgili 40 dakikalık sunumlar yapıldı. Atatürk şu sözlerle tanımlandı:

''1915 yılında Gelibolu'da güçlü bir savunma savaşı vererek, Müttefik işgalini geri çekilmeye zorladı. Büyük bir liderlik ve taktiksel zeka göstererek, Anzak Koyu'na yapılan çıkarmaya anında karşılık verdi, başarılı karşı saldırılar düzenledi ve böylece rakiplerinin yüksek tepeleri ele geçirmesini önledi.