Süleyman Soylu’dan çarpıcı açıklamalar

Türk Ordusun Barış Pınarı Harekatına başladığını açıklamasından sadece 4 saat sonra, bir grup gazeteci İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile 4 saatlik bir canlı yayında bir aradaydık. Bakan Soylu, Beştepe'deki Harekat Koordinasyon Toplantısından yeni çıkmış, dosyasında en sıcak bilgilerle Ankara'dan İstanbul'daki stüdyoya gelmişti.

Gece 01'de yayın biter bitmez de, Ankara'ya, görevine geri döndü. Ahmet Hakan'ın yönettiği Tarafsız Bölge programına katılan Soylu, yayının ilk dakikalarında Kara Harekatı'nın da başladığını doğruladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya harekatın nihai hedefini, müttefiklerimizi, Esad'la bir araya gelip gelmeyeceklerini, DEAŞ'ın bölgedeki varlığını, Bahçeli'yle en son ne zaman görüştüklerini ve FETÖ ile mücadeleyi sordum.

Yayının sonunda ise AK Parti vekili Şirin Ünal'ın evinde intihar ettiği söylenen 23 yaşındaki hizmetli Nadira Kadirova soruşturmasında, Özbek ailenin iddialarını aktardım.

İşte Bakan Soylu'nun canlı yayında verdiği yanıtlar :

HAREKATIN TEMEL AMACI NE ?


** Bu harekat, Türkiye'nin 3 halkalı terörle mücadelesinde 3. etap; ilki Fırat Kalkanı Harekatı idi, ikincisi de Zeytin Dalı. Fırat Kalkanı'nda 3 bin DEAŞ militanı, 600'e yakın da PKK ve PYD'li terörist etkisiz hale getirildi. Biz bu mücadeleyi verirken, müttefikimiz de bu örgütlere 30 bin tırlık silah ve mühimmat takviyesi yaptı.

** Bu bir savaş değil, bunu tekraren vurgulamak isterim, bu teröre karşı bir sınır ötesi harekat.

Temel hedefimiz ilk olarak Suriye’nin toprak bütünlüğüdür. İkinci hedef; Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı terörü tasfiye etmektir. Üçüncü ve son hedefimiz ise Türkiye'ye yönelik göç hareketlerini kontrol altına almaktır.

** Şunu unutmayın, dünyada hiçbir ülke bizim gibi bir yandan kaçak göçle mücadele edip, öte yandan kendi ülkesindeki sığınmacılara bu kadar iyi davranamaz. 400 bin kaçak göçmen yakaladık şu ana kadar. Sadece Suriye'den değil, Afganistan ve Pakistan'dan da girişler var. 400 binin 140 bini Afgan. Van’da sınırlarda 8-9 metre karlar eriyince onlarca cesede ulaştık. Çocuk cesetleri… İnsanlar ölüme koşuyorlar. Güvenli bölge tam da bunu çözebilmek için. Bu göç krizi eğer kaynaklarında çözülmezse, Sudan Sudan’da, Afganistan Afganistan’da, Pakistan Pakistan’da çözülmezse bütün dünya 21. asrı göç meselesiyle uğraşmakla geçirecektir. Bunu artık tutabilmek mümkün olmayacaktır. Kaldı ki eğer bunu yapmazsak, Türkiye'de bizden sonra gelecek nesiller daha büyük bir belayla, sınırlarında bir terör devleti ile karşı karşıya kalacak.


Dün PKK terör örgütü içimizdeydi. Bugün tam da alt koridorumuzda devlet kurmak istiyorlar. Üstelik bu proje uluslararası toplumun bir kısmı, hatta bazı müttefiklerimiz tarafından destekleniyor. Barış Pınarı Harekatı Batı’nın kendisine sağladığı terör imtiyazını ortadan kaldıracak.