Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi ya da Sultaniye Medresesi, 1414-1415 tarihleri arasında Osmanlı padişahı I. Mehmed’in emri ile Mehmet Memişoğlu Ebubekir tarafından inşâ edilen medrese. Medrese, Amasya’nın Merzifon ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Medrese’nin ilk müderrisi ise Feridüddin Mehmet Çelebi’dir. Yapı, Çelebi Sultan Mehmet Camii’nin hemen yan tarafında yer almaktadır.

Yapıyı mimarî tarihi bakımından ilk inceleyen kişi, Gabriel isminde bir profesördür. Profesörün yapı hakkında 1930 yılında yaptığı araştırmalara göre, kitabesindeki yapılış tarihi H. 817 (1414-1415)’dir. Medresenin büyük bir giriş kapısı vardır.

Girişteki orijinal kapılar Ankara Etnografya Müzesi’nde yer almaktadır. Günümüzde ise giriş kısmında, Merzifon Belediyesi’nin sonradan yaptırdığı orijinallerine benzemeyen kapılar yer almaktadır. Giriş kapısı üzerinde, 1866 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan silindirik tuğla gövdeli bir saat kulesi yer almaktadır. Medrese kare plânlı olarak, kesme taştan inşa edilmiştir. Yapı içerisinde 20 adet hücre yer almaktadır.