Türkiye; kuzeybatıda Avrupa, batıda Ege, güneyde Akdeniz, güneydoğuda Ortadoğu ve Afrika ve doğuda Asya ile olan bağlantısı nedeniyle, çeşitli biyolojik kuşakların birbiriyle kesiştiği küçük bir kıta görünümüne sahip, dünyadaki nadir ülkelerden biridir. Çok zengin bir genetik merkez olarak dikkat çeken Anadolu, barındırdığı bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra endemik türlerin zenginliği ile önemli bir özellik sergiler. Türkiye***8217;de yetiştiği belirlenen 9,000 tohumlu bitki türünden 3,000 kadarı (%30-35 arası) endemiktir. Bu oranın, kelebeklerde %20 civarında olduğu tespit edilmiştir.
Güneşin ve iklim şartlarının çok cömert davrandığı Akdeniz bölgemizin batısındaki Fethiye ve Ölüdeniz çevresi: M.Ö. 14. yüzyıla kadar uzanan tarihi ören yerleri, eşsiz coğrafi güzellikler sergileyen denizleri, koyları, dağları, yoğun bitki örtüsü ve hayvan türleriyle, yılda bir milyon civarında insanı buraya çeken bir turizm beldesi hüviyeti kazanmıştır.
Ölüdeniz***8217;in koylarından biri olan Kelebekler Vadisi, bölgedeki turizm patlamasına karşın doğal dengesini bugüne kadar koruyabilmiş çok özel bir konuma sahiptir. Etrafı doğal engellerle sınırlı 130 dönümlük bu alanda, bölgenin deniz seviyesinde yaşayan zengin bitki ve hayvan türlerini bir arada görmek mümkündür. Bu eşsiz özelliği ve Vadiye adını veren kelebekler kolonisiyle; doğaseverler, sırt çantalı yerli ve yabancı turistler, bilim adamları ve uzmanlarca rağbet gören, son yıllarda adından sıkça sözedilen popüler bir yer haline gelmiştir.