Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'taki zorlu koşullara hazırlık çerçevesinde organize ettiği deney geçtiğimiz aylarda start almıştı.


'The Martian' (Marslı) filmine benzer bir hayat süren 6 kişilik ekip kendilerini 11 metre çapında ve 6 metre yüksekliğindeki çadıra kapattı ve çevreyle bağlantısını kesti.


Mars'ta su bulunmasıyla Kızıl Gezegen'i keşfetme maceramızda yeni bir dönemin açıldığını söylemek mümkün.


NASA'nın geçtiğimiz haftalarda yaptığı o açıklamanın ardından söz konusu deney de daha anlamlı hale gelmiş durumda.


ABD'nin Hawaii eyaletinde oluşturulan kamp alanındaki deneyin başarı ile sonuçlanması durumunda Mars'a benzer bir seferin 3 yıl içinde yapılabileceği belirtiliyor.


Mars'ı daha yakından incelemek isteyen bilim insanları söz konusu deneyin başarıya ulaşmasının ardından Mars'a ilk insanlı seyahatin gerçekleşmesinin uzay maceramızda bir kırılma noktası olabileceğinin altını çiziyor.


1 yıl boyunca söz konusu deney için dünya ile hiçbir bağlantı kurmayacak olan ekip, bir Fransız astrobiyoloğu, bir Alman fizikçi ve biri pilot, biri mimar, biri gazeteci ve biri toprak uzmanı dört Amerikan vatandaşından oluşuyor.

Geçtiğimiz hafta vizyona giren Andy Weir'in 2011 yılında yayınlanan romanından Ridley Scott tarafından sinemaya uyarlanan filmde Matt Damon'ın canlandırdığı Astronot Mark Watney, Mars'taki ekibin acil durum tahliyesi yaptığı esnada ekipten kopuyor ve öldüğü varsayılarak arkada bırakılıyordu.

ntv