İyi ve Kötü Yönleri ile WordPress

WordPress oldukça fazla kullanılan bir sistem konumunda şu anda. Bilmeyenler için çok kısa bir şekilde bahsedecek olursak wordpress, blog yapılı bir site kurabilmek için kullanılan ücretsiz ve hazır bir sistemdir. Bu yazımızda ise bu sistem neden tüm dünyada bu kadar çok kullanılıyor neden bu kadar çok tercih ediliyor. Diğer bazı sistemlere göre ne gibi güzel özellikleri olduğundan, sonra da wordpress‘in bir kötü yanlarından bahsedeceğiz.
Öncelikle çok kullanılmasının nedenlerini ve iyi yönlerini maddeler halinde sıralayıp sonra da her birini açıklayayım.
Çok kullanılması: Evet, aslında bir döngü halini almış diyebiliriz. Çünkü wordpress çok fazla kullanıma sahip ve bu kullanım miktarı insanları da kullanmaya yönlendirdiği için ilk ve en önemli maddelerimizden biri bu diyebiliriz. Kısaca çok kullanıldığı için çok daha fazla kullanılıyor.
Kolay kurulumu: Yalnızca birkaç dakika içerisinde hostumuza kolaylıkla kurabilmemiz de oldukça güzel bir özelliği.
Geliştirilen eklentilerin çokluğu: Yine wordpress kullanımı oldukça yaygın olduğu için kodlama bilen kişiler tarafından geliştirilen neredeyse her ihtiyaca yönelik eklenti bulmak kolay. Örneğin önceki yazımızda wordpress‘in güncelleme sorunundan bahsetmiştik ve bunu da bir wordpress eklentisi ile çabucak bir şekilde çözmüştük. Bunun gibi yüzlerce örnek sunabiliriz. Ayrıca ziyaretçilerimize de farklı imkanlar wordpress eklentileri ile sunabiliyoruz.
Uyarlanmış temaların çokluğu: WordPress için geliştirilen sayılamayacak çoklukta, farklı, her isteğe uygun tema sayesinde herkes kendi zevkine uygun bir tema seçip sitesini kurabiliyor. Tema sayısı az olsaydı eğer birbirine benzeyen çok fazla site karşımıza çıkardı.
Sürekli güncellenmesi: WordPress karşımıza her zaman yeni özellikler, yeni güncellemelerle geliyor. Bu güncellemeler güvenliğe, hıza, kullanım kolaylığına yönelik olabiliyor. Yani wordpress kendini sürekli geliştiriyor ve bu kullanıcılar açısından oldukça iyi bir özellik diyebiliriz.
Admin paneli ve kolay kullanımı: Admin paneli ile birlikte bizlere sitelerimizi kolayca yönetebilme imkanı sağlıyor.
Birçok farklı şekilde kullanılabilmesi: WordPress’i sadece bir blog sitesi kurmak için değil, birçok amaç için kullanabilirsiniz. Bir e-ticaret sitesinden, yemek tarifleri sitesine; haber sitesinden, müzik sitesine kadar her amaç için kullanılabilir.
Her güzel şeyin birkaç da kötü yönü vardır. Bundan da bahsetmek istiyorum. WordPress sürekli güncellemeler ile güvenlik açıklarını kapatmaya çalışsa da bazı güvenlik açıkları var ve çok kullanılması nedeniyle açıkları da daha çok araştırılıp daha kolay ortaya çıkarılabiliyor. Bir siteden bulunan güvenlik açığı aynı sürümü kullanan hemen her sitede de geçerli olmuş oluyor. Bu nedenle wordpress’in bir kötü yanı olarak genel olarak bu özellik gösteriliyor.