Üniversiteye girmeye hazırlanan öğrencilerin heyacanları iyice artmış durumda. Tercih listesi hazırlarken son derece dikkatli olmak ve özen göstermek gerekmektedir.

Gelin bu önemli aşamayı nasıl geçireceğiniz konusunda yazımıza bir göz atalım…

* öğrencilerin tercih rehberini ortaya çıkacak puanları doğrultusunda oldukça dikkatli incelemeleri gerekmektedir.

* Sınav puanlarının tamamı elde olduktan sonra YGS ve LYS puanlarınızın hangi bölümlere denk geldiğini listelemeniz yararlı olacaktır.

* Elinizde olan puanlamaya göre oluşturduğunuz tercih listesini arkadaşlarınızla veya bu konuda deneyimli birisi ile paylaşabilir, tercihleriniz hakkında görüşlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca arkadaşlarınızdan tavsiye üniversite programı alabilirsiniz.

* Bu yolla arkadaşlarınızın ve çevrenizdeki kişilerin en çok hangi üniversitelerin, şehirlerin üzerinde durduklarını veya tercih ettikleri yerleri görebilirsiniz.

* Genellikle dershaneler, öğrencilerin öğrenmek istediği konular için de soru-cevaplar için birimler oluşturmaktadırlar. Bu birimlerden kesinlikle yararlanın. En azından kafanızda açık olmayan konulara açıklık getirebilirsiniz.

* Dershanelerin bu servislerinde üniversiteler, programlar, şehir ve daha birçok konuda cevaplar edinebilirsiniz. Aldığınız cevapları puanlayıp, oluşturacağınız tercih listesine yön verebilirsiniz.

* Elde ettiğiniz bütün bilgi ve bilgilendirmeler ile tercihlerinizi tekrar gözden geçirmeniz çok daha kolay hale gelecektir. Böylece 2015 YGS tercih listesi, 2015 LYS tercih listesi hazırlamak kolaylaşacaktır.

* Diğer önemli konu ise, tercih ettiğiniz üniversite, program, burs olanakları, yatay geçişler, bölüm değiştirmeler, konaklama vb. soru ile detaylı bilgileri tercih listesini hazırlamaden önce edinmenizdir. Bunlar ayrıntı gibi görülse de önemlidir.

* 2015 YGS tercih listesi, 2015 LYS tercih listesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken diğer durum da şudur; tercihlerinizi şehire göre değil okumak istediğiniz bölüme göre yapınız. Tercih listenizdeki şehirde taş çatlasa en fazla 5 yıl kalacaksınız. Ancak sırf şehire göre yapacağınız istemediğiniz bir bölümde okumak tüm yaşantınızı etkileyecektir. Bundan dolayı şehir değil, tercihiniz okumak istediğiniz bölüm yönünde olmalıdır.

* Tercih listesi, taban puanlar konusunda yayınlanmış resmi kitap ve kitapçıkları çok dikkatli okumak, sizi hatalı tercih listesi hazırlamaktan kurtaracaktır.

Tabiki herkes çok güzel şehirlerde ve çok güzel bölümlerde okumak ister. Bu güzel bir istek. Buna hiç bir karşı düşüncemiz bulunmuyor.Sınırları iyi görmek sizlerin yararına olacaktır.

Doğru tercihli günlerin sizlerle olması dileğiyle…

Alıntı