Cevap: Sürrealist Film Arşivi
Auch Zwerge haben klein angefangen (Cüceler de Başta Küçüktü ) (1970)
Yönetmen: Werner Herzog
Yapımcı: Werner Herzog
Senarist: Werner Herzog
Yapım yılı: 1970
Cüceler de Başta Küçüktü, 1970 Batı Almanya yapımı gerçeküstücü deneysel filmdir. "Yeni Alman Sineması" nın önemli temsilcisi Werner Herzog'un senaryosunu yazıp yönettiği, aynı zamanda yapımcılığını da üstlendiği bu düşük bütçeli filmin siyah beyaz görüntülerini Thomas Mauch çekmiştir. Sinemanın yanı sıra opera yönetmenliği de yapan Herzog, filmin müziklerinin düzenlemesine de katkıda bulunmuştur. Verdiği mesajlarla hem sağdan hem de soldan eleştiriler alan bu film haliyle ticari gösterimde fazla kalamamıştı.
Gözlerden uzak bir ülkede yer alan kasvetli bir enstitünün (filmde niteliği belirtilmemiştir, ıslahevi olabileceği gibi terapi merkezi de olabilir) bazıları görme engelli olan cücelerden oluşan sakinlerinin, gördükleri sömürü ve eziyetten bıkarak kendileri gibi cücelerden oluşan idarecilerine başkaldırıp kontrolü ele geçirmeleri, statükoyu tam tersine çevirerek yarattıkları kargaşa ortamında diğer cüce ve özürlülerle hayvanlara ve çevrelerindeki diğer nesnelere tuhaf biçimlerde zarar vermeye başlamaları anlatılmaktadır. Bu eylemleri yer yer gülünç olabildiği gibi zaman zaman da can sıkıcı, hattâ dehşet verici olabilmektedir
Trzecia czesc nocy / (The Third Part of the Night) (1971)
Yönetmen: Andrzej Zulawski
Senaryo: Andrzej Zulawski, Miroslaw Zulawski
Ülke: Polonya
İkinci dünya savaşı sırasında Polonya bazı Almanlar tarafından işgal edilmiştir.. Bazı alman askerler bir kadını, oğlunu ve gelinini öldürmüşlerdir. Ancak kadının kocası ve babası kaçmayı başarmıştır.. Ve kovalamaca başlar.. Bu sırada genç adam kaçarken bir apartman dairesine sığınacak ve oradaki bir hamile kadına yardım doğumda yardım etmek durumda kalacaktır..
Solaris (1972)
Yönetmen: Andrei Tarkovsky
Senaryo: Stanislaw Lem, Fridrikh Gorenshteyn, Andrei Tarkovsky
Ülke: SSCB
Ağır işleyen filmlerindeki muhteşem görsellikle sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan Rus yönetmen Andrey Tarkovskiy'nin yönetmenliğini yaptığı sinema filmi "Solyaris", 1972 senesinde çekildi. Stanislaw Lem'in kitabından uyarlanan 170 dakikalık filmin çekimleri Rusya ve Japonya'da gerçekleşti. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adayı olan "Solyaris", FIPRESCI Ödülü ve Jüri Özel Ödülü sahibi oldu. 2002 senesinde usta yönetmen Steven Soderbergh'in yeniden çektiği bu eser, Tarkovsky'nin en önemli yapımları arasında yer alır. İnsanlığın sadece utanç duygusuyla kurtulabileceğine inanan yönetmen, Solaris gezegeni bölgesine kurulu olan bir uzay istasyonunda iki bilim adamının yaşadığı insanlık deneyimini aktarıyor. Filmde Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet ve Anatoli Solonitsyn gibi isimler rol alıyor.
Doktor Kris Kelvin, gönderilen bilim insanlarının geri dönmediği Solaris gezegenine gider. Burada olup bitenleri anlamaya çalışan Doktor, kısa bir süre sonra gezegenin sırrını anlayacak ve büyük bir vicdan muhasebesi yaşayacaktır.
Le charme discret de la bourgeoisie (Burjuvazinin Gizemli Çekiciliği) (1972)
Yönetmen: Luis Buñuel
Vizyon Tarihi: 1972
Süre:102 dakika
Dil: Fransızca, İspanyolca
Senaryo: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
Oscar ödüllü Burjuvazinin Gizli Çekiciliği, sosyeteden altı kişinin yemek yeme planlarının aksilikler yüzünden sürekli suya düşmesi gibi son derece basit bir konudan yola çıkarak sadece komedinin değil, gerçeküstücü akımın da en güzel ve eğlenceli örneklerinden birini sergiliyor. Terörist eylemler, cinsel kaçamaklar ve tutuklanmalar arasında sürekli aksayan yemek, sinema tarihinin en çarpıcı rüya sahnelerinden birine de malzeme oluyor. “Kendimi haklı görüyor değilim; ama kendimi savunuyor da değilim –hele yargılamayı hiç beceremiyorum, kendimi de dünyayı da…–Dünya ne ise oydu; ben de ne isem o oldum –uyuşamadık. Hepsi bu”
Oruç Aruoba