2020 hepimiz için çok zor bir yıl oldu.
Hepimiz bol bol kitap okuduk, film izledik.
Peki siz neler okudunuz, yorum bırakın.
Puslu Kıtalar Atlası / İhsan Oktay Anar
Hayatı çocukluğundan beri kütüphanelerde geçen İhsan Oktay Anar, başarılı kalemiyle, neredeyse yazdığı her eseri unutulmazlar arasında yer alıyor. 'Amat', 'Suskunlar' ve 'Puslu Kıtalar Atlası' mutlaka kütüphanenizde yer alması gereken romanlardan diyebiliriz.
Evinde oğlu Bünyamin ile yaşayan, içtiği bir uyku şurubu nedeniyle sürekli uzun uykulara dalan, rüyalarında gördüklerini de bir atlasa yazan Uzun İhsan Efendi’nin hikayesinin anlatıldığı Puslu Kıtalar Atlası’nda ise yazar, muhteşem bir olay örgüsüyle okurları soluksuz okuyabilecekleri bir diyarın içine götürüyor.
Şeker Portakalı / Jose Mauro de Vasconcelos
Çocukluğumuzda güzel izler bırakan Şeker Portakalı’nda, baş kahraman Zeze’nin büyüdükçe yaşadığı serüvenler anlatılıyor. Brezilya edebiyatının klasiklerinden olan bu kitap, Jose Mauro de Vasconcelos’un en ünlü eseri olarak biliniyor. Yetişkinlerin dünyasındaki sınırlamalara hayal gücüyle meydan okuyan Zeze’nin yoksulluk ve umut dolu hikayesi yazarın hayatından izler taşıyor.
Hayvan Çiftliği / George Orwell
İngiliz yazar George Orwell, bildiğiniz gibi '1984' adlı kitabıyla listeleri alt üst etmişti. En az onun kadar başarılı olan Hayvan Çiftliği’nde yer alan karakterler çeşitli hayvanlardan oluşuyor. Bu kitapta yazar, aslında bir peri masalının ardında tarihsel bir gerçeğe değiniyor. Devletler, yönetim biçimleri ve toplulukları sembolik olduğu kadar sade bir anlatımla da ele alıyor. Dünyanın en gerçek ve sıra dışı çiftliğinde dolaşmaya hazırsanız, bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali
Türk Edebiyatı’nda özel bir yeri olan Sabahattin Ali, toplumcu gerçekçi yazarlardan biri olarak anılıyor. En sevilen eserlerinden olan Kürk Mantolu Madonna da Türk Edebiyat tarihinin yapı taşlarından biri diyebiliriz. Romanın baş karakteri Raif Efendi, içine kapanık, melankolik ve bir türlü dış dünyaya uyum sağlayamamış bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.
Sevmediği bir kadınla evlenen Raif Efendi, karısı ve çocuklarıyla mutlu bir ailesi olması beklenirken, bir türlü hayatına yön veremez ve başkalarının istediği gibi bir hayat yaşar. Bir gün hiç beklemediği anda aşkı bulan Raif Efendi, ailesi ve aşkı, hayalleri ve gerçeklik arasında sıkışıp kalır. Mutlaka herkesin hayata dair bir çıkarım yapabileceği olağan üstü bir kurguyla yazılmış Sabahattin Ali’nin bu akıcı romanını hala okumadıysanız, bu yıl listenize eklemenizi tavsiye ederiz.
Olağanüstü Bir Gece / Stefan Zweig
Olağanüstü Bir Gece, seçkin bir burjuva olarak yaşamını sürdüren ve gün geçtikçe hayata karşı duyarsızlaşmaya başlayan bir adamın deneyimlerinden oluşuyor. Sürekli at yarışı oynayan karakter, tam hissizleşmeye başlamışken bir gün beklenmedik bir şekilde suç işliyor. Ve bu olayla birlikte hayatında kaybettiği hazları, korkuları ve suçluluk duygusunu, yani yaşama dair olan her şeyi yeniden hissetmeye başlıyor. Hayatında dipleri görmüş birinin, yeniden ruhani uyanışının anlatıldığı roman, eminiz size de bir mesaj verecektir.
Simyacı / Paulo Coelho
'Veronika Ölmek İstiyor', 'Aldatmak', 'Zahir' gibi güçlü eserlere imza atmış Brezilyalı yazar, onu en önemli çağdaş yazarlardan yapan eseri 'Simyacı' ile karşınızda! 1988 yılında çıkan Simyacı, 42 ülkede yayınlandı ve 26 dile dile çevrildi. Büyük bir Doğu klasiği olan Mevlana’nın ünlü Mesnevi’sinde yer alan küçük bir öyküden yola çıkılarak yazılan bu roman, yüreğinde çocukluğunun çırpınışlarını taşıyan okurlar için bir klasik yapıt haline geldi. Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanın, dünyanın dört bir yanında bu kadar sevilmesi belki de bu kılavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor.
İnsan Neyle Yaşar? / Lev Nikolayeviç Tolstoy
Tolstoy’un tüm zamanların en çok okunan yazarları arasında yer almasının elbette bir sebebi var. Yaşamını insan, aile, din, özgürlük, toplum ve sosyalizme adamış bir yazar olan Tolstoy, bu dönemde yazdığı öykülerde, düzenin neden olduğu insanlık sorunlarını öykülerinde kaleme alıyor. İnancı ve insan sevgisindeki bağı usta kaleminden anlattığı bu eserde, gerçek hayatın, gösterildiğinden farklı bir ahlak anlayışına sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Fahrenheit 451 / Ray Bradbury
Ray Bradbury, sadece bilimkurgu yazılarıyla değil, aynı zamanda fantastik edebiyatın da 20. yüzyıldaki ustalarından biri diyebiliriz. Bilimkurguyu edebiyatla başarılı bir şekilde birleştiren Bradbury’nin yayımlandığı anda klasikleşen, distopya edebiyatının dört temel kitabından biri olan Fahrenheit 451 adlı eseri ise başyapıtlar arasında yer alıyor.
Hürriyet