Üniversite Olanakları

Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, çağdaş iç ve dış görünümü, sahip olduğu materyal çeşit ve sayısı, nitelikli personeli ve tam otomasyona geçmiş hizmet anlayışı ile ülkemizin örnek kütüphanelerinden biridir.
Kütüphane; 300 kişilik Okuma Salonu, 150 kişilik Çalışma Salonu, 110 kişilik Süreli Yayın Salonu, 70 kişilik Referans Salonu, 25 kişilik Bilgi Tarama Odası, 10 kişilik Osman Turan Tarih Araştırmaları Kitaplığı, 10 kişilik Tez Odası ile iki ayrı büyük Süreli Yayın Arşivi ve diğer çalışma birimlerinden oluşmaktadır.
Koleksiyon; Türkçe ve yabancı dilde yazılmış yaklaşık 110 000 basılı kitap, 2 200 000 elektronik kitap, 50.000'den fazla basılı, ciltli süreli yayın ve 3 000 den fazla kitap dışı materyal(CD, DVD, VCD, Harita vb.) içermektedir. Ayrıca farklı konu ve disiplinlerde abone olunan 65 veritabanı (çevrimiçi) ve 56 000 elektronik dergiye erişim mümkündür. Kullanıcılar abone olunan elektronik yayınları bina içinde kablosuz İnternet ağına bağlanarak kullanabilecekleri gibi kampüs dışı erişim hizmetinden yararlanarak da kullanabilmektedirler. Kütüphanede bulunan bütün yayınlar, ABD Kongre Sınıflama Sistemi (Library of Congress-LC)'ne göre sınıflandırılarak açık raf düzeninde kullanıma sunulmuştur.
Kütüphane içerisindeki bütün materyaller (kitap, dergi, tez vb.) YORDAM otomasyon programı yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılmış olup; bilgi arama, sorgulama, süre uzatma, ayırtma işlemleri web üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Kütüphanede bulunmayan materyaller ise "Kütüphanelerarası Ödünç Verme" sistemiyle sağlanıp, akademik personelin kullanımına sunulmaktadır.

Bilgisayar Olanakları
Karadeniz Teknik Üniversitesi, öğrencilerinin eğitimde kaliteyi yakalamasına katkıda bulunmak için birçok bölümünde modern bilisayar laboratuarlarıyla eğitim-öğretim imkanları sağlamaktadır. Ayrıca, tüm öğrencilerin bilgisayar teknolojisinden yararlanabilmesi için her fakültede ve hemen hemen tüm bölümlerde bilgisayar salonları oluşturulmuştur. Temel Bilgisayar derslerinin de verildiği bu laboratuarlardaki bilgisayarlar internete bağlıdır. Öğrenciler, boş saatlerinde de bilgisayar ve internet hizmetlerinden yararlanabilmektedir. Bunların dışında, tüm yerleşkelerimizde belirli alanlarda kablosuz internet imkanı bulunmaktadır.

Burslar ve Çalışma Olanakları
Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından burs alacak öğrencileri üniversitemiz belirlemektedir. Başarılı ve muhtaç öğrencilerin hiçbir karşılık beklemeden alacağı burslar için Ekim ayında ilgili bölümlerine başvurmaları gerekmektedir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca muhtaç öğrencilere beslenme ve giyecek yardımı da yapılmaktadır. Trabzon Kamu Üniversiteleri Güçlendirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği de her yıl ihtiyaç sahibi öğrencilere çeşitli maddi katkılarda bulunmaktadır. Üniversitemiz öğretim elemanları ve eşlerinin oluşturduğu Yardım Gönüllüleri ve Trabzon'daki sosyal sorumluk sahibi kişiler de öğrencilerimize çeşitli katkılar sağlamaktadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yarı zamanlı çalışarak, sosyal hayatta başarılı olmaları ve bütçelerine ekonomik katkıda bulunabilmeleri mümkündür. Kütüphane, bilgisayar salonları, kültür ve kongre merkezleri, sağlık, sosyal ve spor tesisleri, laboratuvarlar, Rektörlük Proje Üretim Merkezi, sera ve çevre düzenleme, dış ilişkiler, KTÜ Radyo ve bazı akademik ve idari birimlerde sigortalı çalışabilmektedirler.

Sürekli Eğitim
KTÜ Sürekli Eğtim Merkezi (KTÜ-SEM) genellikle üniversitemizin eğitim verdiği araştırma yaptığı tüm alanlarda, akademik programlar dışında, sürekli olarak verilecek eğitim programları ve sosyal etkinlikler düzenleyerek, bunlar aracılığıyla üniversitenin kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. KTÜ-SEM'in hizmetlerinden olan Mesleki ve Kişisel Gelişim eğitim programıyla mezunlarımız bilgilerini sürekli güncel tutabilir, yeniliklerden haberdar olabilirler; Bilişim eğitim programıyla bireylerin iş hayatında aktif olarak bilgisayar kullanmaları, özel ilgisi olan katılımcıların kendilerini tasarım konusunda da geliştirmeleri hedeflenmektedir; Yabancı Dil eğitim programı ise kişisel yabancı dil bilgisini geliştirmek amacıyla oluşturulan programlardır.